Horror, Exploitation og Grindhouse på papir.

Der er udgivet mange gode bøger om horror-genren, i alle dens gale former og afskygninger. Her kan du se hvad jeg har stående på hylderne af leksikoner, lommebøger og magasiner indenfor genren. Så hvis du tror at coffe table books udelukkende er noget for pyntende hunkønsvæsner og overpyntede hankønsvæsner - så tro om igen. For der findes mange store, flotte og tykke bøger med bloddryppende forsider - bøger der bare tigger om at blive stillet til skue. Jeg har taget et billede af forsiden, samt et billede af et opslag i de mest interessante titler. Der følger også en lille beskrivelse med.

Nightmare USA: The Untold Story of the Exploitation Independents - Stephen Thrower: Er et monster af en bog og et MUST buy - fantastisk læsning på hele 527 sider i et kæmpe format. Det hele er yderst velskrevet og omhandlende den gyldne æra inden for independent filmageri. Stephen Throwers bog er helt i sin egen klasse. Det her er  ubestridt den bedste filmbog jeg nogensinde er støt på.

 

The Rough Guide to Horror Movies - Alan Jones:
Lille lommebog med omtale af de mest basale titler inden for genren. Handy lille sag.

 


Shock! Horror! Astounding Artwork from the Video Nasty Era - F. Brewster, H. Fenton & M. Morris: Über lækker hardback med flotte genoptryk af VHS covers og posters fra de såkaldte Video Nasties. Indeholder også en MEGET lille omtale af de enkelte film. Information er der ikke meget af men de kitchede plakater er yderst underholdende.
Fangoria: Det Legendariske amerikanske månedsmagasin tager sig af alt indefor både nye som gamle horror-, slasher-, splatter- og exploitation film og personligheder. Alle ægte fans af genren skulle unde sig selv et abonnement. Fangoria har eksisteret siden 1979.Hollywood Monster: A Walk Down Elm Street with the Man of Your Dreams - Robert Englund: Yderst underholdende, informativ og sjov selvbiografi af Robert Englund.

If Chins Could Kill: Confessions of a B Movie Actor - Bruce Campbell: Hylende sjov selvbiografi med et blink i øjet af selveste Bruce Campbell, om livet som b-films skuespiller.Book of the Dead: The Complete History of Zombie Cinema - Jamie Russell: Et must buy hvis man har interesse for zombie-film. Jamie Russel beskriver stort set alle film indenfor genren. Indeholder også flotte farve- og sort/hvid billeder. En af de bedste genrebøger jeg har læst og sammen med Nightmare USA, uundværlig.
Zombie Movies, The Ultimate Guide - Glenn Kay: Omhandler stort set de samme film som i "Book of the Dead", men er mere bygget op omkring små anmeldelser og ikke så omfattende. Meget humoristisk skrevet og fin hyggelæsning - når man altså er færdig med "Book of the Dead".


The Hammer Story - Marcus Hearn:
Rigtig flot og imponerende coffee table bog om de gamle engelske Hammer film. Flotte billeder på lækkert tryk.
Hammer Glamour - Marcus Hearn: Samme format som "The Hammer Story" men beskæftiger sig udelukkende med de smukke kvinder, der var en stor del af Hammers image.
Truslen fra det ukendte - Jakob Stegelmann: Er en samling essays om den mere snuskede ende af popkulturen. Mr. Troldspejlet tager sig af B-gyserfilm, C-westerns, billige tegneserier og mærkelig filmmusik.Grindhouse: The Sleaze-filled Saga of an Exploitation Double Feature: Her kan man da snakke om ekstra-materiale der vil noget! En meget gennemført og grafisk lækker bog der omhandler Tarantino´s og Rodriguez Grindhouse eventyr. Meget imponerende, både når det gælder omfattende information, tekniske detaljer, blodige billeder og artwork fra filmenes fødsel. Nok mest for fans af filmene, men hvis du har den mindste interesse for genren må du ikke snyde dig for denne bog.
Teenage wasteland, the slasher movie uncut - J. A. Kerswell:
Super flot bog spækket med velskrevede anmeldelser af stort set alle kendte og semi-kendte slasher film. J. A. Kerswell er tydeligvis stor fan af genre og bogen udstråler en fans kærlighed til emnet. Der ud over er den krydret med en masse eye candy i form af posters og billeder fra de omtalte film. Alt er holdt i farver og bogens grafiske design er virkelige iøjnefaldende. Kan slet ikke anbefales nok.The Complete History of the Return of the Living Dead - Christian Sellers og Gary Smart: Omfattende "bag om" bog om 'The Return of the Living Dead' film-serien. Her står den heldigvis ikke udelukkende på skulderklap efter skulderklap, bogen byder også på historier og interviews om de svære perioder i filmenes tilblivelse. Bogens mest interessante del handler selvfølgelig om geniet Dan O'Bannon's mesterværk af en horror-komedie 'The Return of the Living Dead' fra 1985, en film som ingen af efterfølgerne kunne nå til sokkeholderne. Det hele er krydret med mange og ikke mindst meget flotte og detaljerede billeder, plus yderst informative historier og beskrivelser fra og af filmenes produktion. BRAAAAAAAAAAAIIIIIIIIIIIINS!


Mondo Macabro, Weird & Wonderful Cinema Around the World - Peter Tombs: Velskrevet, underholdende og spækket med information. Bogen fortæller om nogle af de mest mærkværdige og underlige film der nogensinde er blevet begået (især fra de asiatiske lande). Læs f.eks om den tyrkiske version af Star Trek eller om Kung fu kyndige gorillaer fra sydøst asien. Det er ikke den tykkeste bog og den er rig på illustrationer, alligevel er der blevet plads til rigtig mange film på de 192 sidder. Filmen er et must buy for alle med hang til skæve og vanvittige film fra hele verden.Nightmare Movies, A Critical Guide to Contemporary Horror Films - Kim Newman: Ældre sag fra 1988 af den meget velskrivende og meget vidende Kim Newman. Det er ikke den største bog, men den byder på kvalitets læsning i form af essays af rigtig mange af tidens horror-film. Det er fremragende læsning og den er efterhånden forholdsvis sjælden.Psychotronic Encyclopaedia of Film - Michael J. Weldon:
Telefonbogs-tyk udgivelse fra 1983. Indeholde meget korte anmeldelser af afsindig mange film. Uvurderligt opslagsværk, krydret med en del sort/hvid-billeder. Dækker ikke kun horror, men kult-film i det hele taget.


The Psychotronic Video Guide To Film - Michael J. Weldon: Endnu en ældre (1996) moppedreng fra Weldon's hånd. Samme koncept som i hans 'Encyclopaedia' udgivelse. Kæmpe opslagsværk med sort/hvid billeder, der dækker alle slags kult-film.

Crystal Lake Memories, The Complete History of Friday The 13th - Peter M. Bracke: Super udgivelse i stort coffee table book format. Bogen emmer af kvalitet - især i form af sine farvestrålende tryk på lækkert og tykt papir. Den er også proppet med fantastiske farvebilleder fra de forskellige produktioner. Heldigvis er det hele ikke bare lir. Du finder nemlig også interviews og anekdoter, med og om, stort set alle de betydningsfulde mennesker der har været involveret i en eller flere Friday The 13th film. Anmeldelser, essays og informationer vælter ud af siderne i en lind strøm. Bogen er et must have for alle  Friday The 13th fans.

 
Eaten Alive! Italian Cannibal and Zombie Movies - Jay Slater: Bogen fortæller om de meget blodige film der udkom i slut 70'erne frem til start 90'erne, fra de italienske exploitation filmmageres hånd. Udgivelsen indeholder korte anmeldelser og interviews med folk i og omkring disse film. Det er yderst underholdende læsning - til gengæld indeholder den ikke så meget information som man måske kunne ønske sig. Hvis man har interesse for italienske exploitation film, er bogen dog stadig et køb værd.Dario Argento - James Gracey: 
Den legendariske instruktør Dario Argento er manden bag nogle af de vigtigste og mest kontroversielle horror-film nogensinde. Hans evne til at chokere, provokere, gyse og underholde er stadig ikke overgået og bogen her er en lettilgængelig introduktion til både hans mesterværker og hans mindre kendte titler. Bogen kommer også ind på Argento's arbejde som forfatter og producer, og udforsker den vidtrækkende indflydelse instruktøren har haft på moderne film og populærkultur generelt.

Ønskesedlen:

Deep Red Horror Handbook - Charles Balun.
Horror: The Definitive Guide to the Cinema of Fear - James Marriott, Kim Newman.The Overlook/Aurum Encyclopedia: Horror - Phil Hardy.
Slimetime: A Guide to Sleazy, Mindless Movies - Steven Puchalski.
Re/Search #10: Incredibly Strange Films - Various.
Immoral Tales: European Sex & Horror Movies 1956-1984 - Cathal Tohill, Pete Tombs.
The Encyclopedia of Horror - Richard Davis.
The Illustrated Frankenstein - John Stoker.
Eyeball Compendium - Stephen Thrower.
Blood & Black Lace: The Definite Guide to Italian Sex & Horror Movies - Adrian Luther Smith.
Inside Teradome: An Illustrated History of Freak Film - Jack Hunter.
The Art of Hammer: The Official Poster Collection From the Archive of Hammer Films.
Jr. af Rudolph Grey: Ecstasy- The Life and Art of Edward D. Wood.
Roger Corman with Jim Jerome: How I Made A Hundred Movies and Never Lost a Dime.
Ed Wood, Jr: Hollywood Rat Race.
William Castle: Step Right Up... I'm Gonna Scare the Pants off America (Kindle Edition).
Jack Mathews: The Battle of Brazil- Terry Gilliam vs. Universal Pictures.
Luca M. Palmerini & Geatano Misretta: Spaghetti Nightmares.
Mikita Brottman: Meat is Murder- An Illustrated Guide to Cannibal Culture.
David Kerkes & David Slater: Killing for Culture- An Illustrated History of Death Film from Mondo to Snuff.
Jane Hamsher: Killer Instinct (How Two Young Producers Took on Hollywood and Made the Most Controversial Film of the Decade).
Doug Bradley: Behind the Mask of the Horror Actor.

9 kommentarer:

 1. Virkelig flot og meget inspirerende liste. Af de nævnte titler har jeg faktisk selv kun TEENAGE WASTELAND (der er virkelig god) og så selvfølgelig FANGORIA.

  Jeg tager lige et kig på mine hylder en dag og kommer evt. med nogle anbefalinger.

  SvarSlet
 2. Tak Søren og kom endelig med anbefalinger! Mens jeg skriver dette er der 4 nye titler (b.la 'Eaten Alive!: Italian Cannibal and Zombie Movies', som du tidligere har gjort mig opmærksom på) på vej fra amazon.com. 'Horror, Exploitation og Grindhouse på papir' bliver selvfølgelig opdateret så snart de nye bøger lander.

  SvarSlet
 3. Her er lige nogle bud på gode genrebøger:

  Chas. Balun (red): THE DEEP RED HORROR HANDBOOK: Herlig skæg og ballade-bog om især de mest blodige film i genren. Ujævn som bare pokker, men fuld af herlige illustrationer og så er Steve Bissettes artikel om kannibalfilm virkelig god.

  Christopher Golden (red): CUT! HORROR WRITERS ON HORROR FILM: En stribe skræk-forfattere causerer over deres største oplevelser i genren. Artiklerne veksler mellem det sjove og det dybe og generelt er bogen særdeles velskrevet.

  Stephen Rebello: ALFRED HITCHCOCK AND THE MAKING OF PSYCHO: Fin lille bog, der kommer godt rundt om en af genrens første og største slasherfilm.

  John McCarthy: SPLATTER MOVIES: BREAKING THE LAST TABOO OF THE SCREEN: Banebrydende bog, der beskriver og definerer splatterfilmen som genre.

  David Pirie: THE VAMPIRE CINEMA: Stor, flot og virkelig velskrevet bog om vampyrfilm.

  SvarSlet
 4. Glimmerende forslag! Jeg har lige modtaget Christian Sellers og Gary Smart gennemarbejde og meget omfangsrige "behind the scenes" bog 'The Complete History of the Return of the Living Dead'. Den gennemførte og flotte 'Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday The 13th', en ordentlig klippert af en coffe table book er også kommet hjem.

  SvarSlet
 5. Der ud over har jeg følgende på vej (købt brugt på dahf.dk).

  Psychotronic Encyclopaedia of Film - Michael Weldon.
  Mondo Macabro: Weird & Wonderful Cinema Around The World - Pete Tombs.
  The Psychotronic Video Guide - Michael J. Weldon.

  Disse titler kommer også på siden her.

  SvarSlet
 6. Lidt af det, jeg har købt ind af horror- og kultfilms-relateret læsning, den seneste tid og måske lidt til inspiration for andre:

  -Roger Corman with Jim Jerome: How I Made A Hundred Movies and Never Lost a Dime

  -Ed Wood, Jr: Hollywood Rat Race

  -William Castle: Step Right Up... I'm Gonna Scare the Pants off America (Kindle Edition)

  Jack Mathews: The Battle of Brazil- Terry Gilliam vs. Universal Pictures

  -Luca M. Palmerini & Geatano Misretta: Spaghetti Nightmares

  -Mikita Brottman: Meat is Murder- An Illustrated Guide to Cannibal Culture

  -David Kerkes & David Slater: Killing for Culture- An Illustrated History of Death Film from Mondo to Snuff

  -Jane Hamsher: Killer Instinct (How Two Young Producers Took on Hollywood and Made the Most Controversial Film of the Decade)

  -Doug Bradley: Behind the Mask of the Horror Actor

  SvarSlet
 7. Tak for titlerne! Jeg læser selv utroligt meget horror-relateret materiale og jeg er lige blevet færdig med den fremragende og meget ærlig biografi om Kane (Jason Voorhees) Hodder. Bogen hedder Unmasked og anbefales på det varmeste.

  SvarSlet
 8. Den må jeg sgu' da lige ha' fat i. Er netop blevet færdig med Nightmare of Ecstasy- The Life and Art of Edward D. Wood Jr. af Rudolph Grey. På én gang fantastisk opløftende og dybt deprimerende læsning. Bogen består af en lang række interviews af de mennesker der stod ham nærmest. Anbefalet, hvis man er fan af Wood...

  SvarSlet
 9. Spændende! Den må jeg da lige ha' på 'to buy' listen! Alle de andre titler du har nævnt er også kommet på :)

  SvarSlet