19. aug. 2013

Anmeldelse: Stanley.

Årgang: 1972.
Tagline: “... will make your skin crawl.”
Instruktør: William Grefe.
Runtime: 108 minutter.
Medie: DVD.
Udgiver: Another World Entertainment.
Link til filmen: IMDB.

Se trailer her.
Se også: 'Rattlers' (1976), 'Venom' (1981), 'Snakes on a Plane' (2006).

Stanley er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

Anmeldt af Jesper Pedersen.


Tim Ochopee stammer fra seminole-indianerne men lever en eneboertilværelse i en hytte langt ude i Floridas vilde natur. Efter at være kommet hjem fra Vietnamkrigens rædsler, har han ikke meget tilovers for menneskeheden og har derfor viet sit liv til at beskytte områdets talrige slangearter. Tim har et særligt tæt forhold til klapperslangen Stanley, som adlyder Tim og hjælper ham ud af enhver knibe. Da det går op for bæltemagere og mavedanserinder, at der findes en hytte fuld af eksotiske slanger, bliver Tim forstyrret i sin ensomhed og han får hårdt brug for Stanleys hjælp!

'Stanley' er en fin, lille pegefingerløftende historie om to slags mennesker; de der drager nytte af naturen, og de der udnytter den - symboliseret ved forholdet mellem indianeren Tim Ochopee og rigmanden mr. Thomkins og show buisness-parret Gloria og Sidney Calvin. Tim indfanger slangerne for at bruge deres gift i medicinsk øjemed, mens mr. Thomkins og Calvin-parret udelukkende har øje for den profit det kan udløse at spænde slanger omkring livet som bælte eller torturere dem live on stage.

Dem der ingen hænder har, må slå knuden på halen!
Fra starten lægges der en lidt vammel tone an, da Tim sejler nedad floden til den skære klang af en pagehår-svajende-frem-og-tilbage-i-takt-med-spansk-guitar-omkring-en-kedel-urtete-kogende-over-lejrbål-agtig sang, der meget direkte fortæller om, hvordan vi mennesker misbruger naturen. Det er lidt svært ikke at trække på smilebåndet, når Tim på sin våde vej ser i retningen af eksotiske inserts af alle mulige forskellige dyr. Da Tim kommer hjem efter nogle minutter til søs, afslører rulleteksterne sågar, at alle dyresekvenserne er optaget i reservatet Homosassa Springs, Florida. Selvom alle dyrene ganske sikkert er typiske for den sydøst-amerikanske natur, virker hele setup'et så latterligt random, at jeg tager mig selv i at sidde og vente på pingviner og stop-motion-dinoer - men så kommer jeg i tanker om, det ikke er ZAZ, der står bag instruktionen!

Det kunne godt ende med at give ordet "kvælerslange" en hel by betydning!
'Stanley' slutter, hvor den startede; Tim Ochopee sejlende på floden, denne gang med kvindeligt selskab, roligt vuggende fra side til side til tonerne af en kvalmt moraliserende hippie-sang. Eller, det var, hvad jeg troede. Det gav god mening, hvis den vamle tone også fik lov at runde filmen af, men det viste sig, der var en hel afsluttende sekvens efterfølgende i Tims hytte. Her når Tims hævntogt mod menneskeheden et voldsomt og uventet klimaks! Jeg må indrømme, det virkede en smule akavet og malplaceret, fordi jeg netop havde forventet slutningen tidligere, men i bagklogskabens klare lys, er sekvensen i Tims hytte naturligvis en meget bedre afslutning og en stor, velkommen kontrast til den vammelhed, som ellers ville omkranse historien.

"Skal jeg lave en tegnebog af slangeskind, før du fatter, der er penge i skidtet?!"
Imellem starten og slutningen sker en masse fine ting, som bestemt også gør 'Stanley' seværdig. Filmen er ikke stor kunst, men den fungerer, fordi den fortæller en lille-bitte, omend noget moraliserende historie, som får den nødvendige tid. Der er dog også underholdende action at komme efter, særligt som slutningen nærmer sig. Jeg må sige, jeg er forbløffet over mængden af tilsyneladende ægte slanger, skuespillerne slås med i løbet af filmen. Et par stykker af dem har dog vist måtte lide den samme kranke skæbne i underholdningens navn, som filmen selv problematiserer.

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar