13. maj 2016

Anmeldelse: The VVitch: A New-England Folktale.

AKA: ”The VVitch”, ”The Witch”.
Årgang: 2015.
Tagline: "Evil takes many forms.”
Genre: Horror, Drama.
Instruktør: Robert Eggers.
Runtime: 92 minutter.
Medie: VOD.
Udgiver: iTunes USA.
Link til filmen på IMDB.
Se også: “The Blood on Satans Claw” (1971), “The Crucible” (1996), “The Black Death” (2010).

Anmeldt af Allan Sørensen.

Vi er i New England i 1600-tallet. På en isoleret gård på kanten af den vilde natur, bor en lille familie der er blevet udstødt af deres menighed; forældrene William og Katherine og deres fem børn, heriblandt datteren Thomasin. Da deres yngste nyfødte barn pludselig forsvinder, retter mistanken sig snart mod Thomasin. Og som om det ikke var nok, begynder familiens afgrøder også at gå til. Der er tilsyneladende skumle kræfter, der arbejder mod familien. Kan der være tale om heksekræfter?
Lille Thomasin, hvad har du dog rodet dig ud i?
Der er ingen tvivl om, at instruktør Robert Eggers har kigget dybt i de støvede historiebøger for at skabe en film, der tegner et så realistisk billede af "hekseriet" i 1600-tallet som overhovedet muligt. Og det lykkedes han vist ret godt med, for "The Witch" er grå, kold og til tider hjerteskærende brutal. De flotte og stemningsmættede billeder formidler helt ufortyndet råt, hvordan det må have været at være en udstødt familie i 1600-grønlangkål; overladt til sig selv, i ubarmhjertige omgivelser. Og i dette tilfælde har de stakkels bønder ikke kun elementerne at slås imod - det lader også til, at der er mørke kræfter der skal bokses med.
Corruption, thou art my father!
Skuespilpræstationerne følger heldigvis fin trop med filmens stærke visuelle udtryk, og især Ralph Ineson og Kate Dickie, der spiller forældrene på det hårdt prøvede landsted, spiller så gnisterne fyger om ørerne på en. De ikke bare ligner noget der er skåret direkte ud af middelalderen, de lyder også som det, når de leverer den ene religiøse svada efter den anden, med fanatisme i øjnene og fråde i mundvigen. Skuespillerne tror på det materiale de har fået stillet til rådighed i "The Witch", og det har du også bare at gøre - ellers vil du blive ramt af helvedesilden!
Du skal ikke fare vild i skoven i skumringstid - heller ikke selv om du har et gevær der er længere end dig selv.
Det religiøse aspekt af tilværelsen i 1600-tallet er i højsædet i "The Witch", så vi får altså (meget) mere religiøst mundlort, end vi får flyvende heksekoste og børn i den sorte gryde. Og desværre også så meget, at det bliver for meget. Når man lige har slugt den, så kommer mit største problem med filmen - og det er, at der går lige lovlig meget Shakespeare i dialogen. Der er med andre ord alt for meget "thou mig her og thou mig der" til min smag. Sidst, men ikke mindst, så sidder man og venter på at skidtet rigtig skal kicke off, men det tager for lang tid - og da det endelig begynder at ligne noget rigtig djævelskab - ja, så slutter filmen desværre?!
Bordbøn, det skal der til - desværre har Gud lukket for konsultationen.
Den realistiske tilgang til emnet, betyder altså mere historietime end det betyder Sværd & Trolddom, så det skal man lige være forberedt på. "The Witch" er blevet hypet en del efter at traileren ramte det store internet, og filmen vil uden tvivl skuffe mange. Men den vil samtidig begejstre andre, som vil finde stor tilfredsstillelse i filmens dedikation i at være en ægte slow burner med høj detaljegrad i billeder, lyd og dialogpræstationer. Personligt havner jeg lidt midt imellem de to stole.


Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar