23. apr. 2015

Anmeldelse: Wanted.

Årgang: 2008.
Tagline: "Brutal, Sexy, Built to thrill”
Genre: Action.
Instruktør: Timur Bekmambetov.
Runtime: 110 minutter.
Medie: Blu-ray.
Udgiver: Universal.
Link til filmen på IMDB.
Se trailer her.
Se også: Crank (2006), Shoot 'Em Up (2007), John Wick” (2014).

Anmeldt af Mark S. Svensson.

En af de senere års mange ganske vellykkede tegneserie filmatiseringer er “Wanted”, som her anmeldes, og som er en overraskende underholdende omgang ekstrem action. Wesley (James McAvoy) føler sig overbevist om, at han er blandt sin tids største nuller, indtil hans hverdag pludseligt afbrydes af den handlekraftige Fox (Angelina Jolie), som redder hans liv. Snart introduceres den usikre kontorarbejder for et hemmeligt hold snigmordere, der ikke just er milde i deres træningsmetoder.
Hvordan Angelina Jolie ser ud med et knojern...
“Wanted” lægger ikke skjul på, hvilken type film den er, og dens over-the-top stil bliver hurtigt åbenbar. Således vil man formentlig allerede fra starten af filmen kunne vurdere, hvorvidt man er villig til at købe filmens ekstreme stil, der involverer en enorm brug af slowmotion og syrede effekter. Filmen sælger sin stil så fornemt og i så god sammenhæng med sin historie, at det for mig ikke var et problem at acceptere de mere særprægede elementer, hvilket formentlig også netop er, fordi de ikke kommer til at fremstå voldsomt sære, idet de præsenteres løbende og som en del af filmens naturlige fortælling. Således kommer filmen aldrig til at virke forceret. Det samme kan i øvrigt siges om hovedhistorien, som til trods for atter en gang at være en knivspids over-the-top alligevel følger sine tegneserie-aner fint og leverer en tempofyldt men også velfungerende fortælling. Den indledende fortælling om den kvælende hverdag er et eksempel på et set-up, vi har set før, som instruktør Timur Bekmambetovs stilmæssige greb giver nyt liv. Hvorvidt stilen er nuppet direkte fra tegneserierne er jeg ikke i stand til at svare på, men selv hvis det er tilfældet, er overførslen til filmmediet en bedrift der er beundringsværdig.
...og hvordan man ser ud når man har fået bank af Angelina Jolie med et knojern.
Medvirkende til filmens store underholdsværdi er naturligvis også nogle af de velkendte men også dygtige skuespillere, der er på rollelisten. Jamens McAvoy, som nogle vil kende fra “X-men: First Class” (2011), hvor han spillede Charles Xavier, leverer i nærværende film en stærkt foranderlig karakter, der går igennem en meget veludført rejse. Angelina Jolie er velsagtens et endnu større navn og har i sin karriere strakt sig over både stærke dramatiske roller, som hun eksempelvis gjorde det i Clint Eastwoods “Changeling” (2008), og til de mere hårdkogte kvindelige actionroller som i “Gone in Sixty Seconds”, “Lara Croft: Tomb Raider” og “Salt”. I “Wanted” er det utvivlsomt den rå actionchick, der toner frem på skærmen, og det gør bestemt ikke noget. Tværtimod er det en fornøjelse at se Jolie levere en rå præstation i en film, som er seværdig i modsætning til visse af de actionfilm, hun tidligere har medvirket i. Morgan Freeman er også et af de store navne involveret i filmen, og Freeman gør her, hvad han gør bedst. Han er som altid en force uden lige, når det kommer til at hive filmens i øvrigt ret ekstreme omgivelse tilbage til et fornuftigt udgangspunkt og gøre omstændighederne mere troværdige. Freeman leverer også mere end blot det, og er utvivlsomt en af filmens styrkepunkter, en relativt lille rolle til trods.
“You're just a thug who can bend bullets.”
Filmen vinder på sin stil, som er både intens og stedvist nærmest aggressiv. Heldigvis tager historien dog også nogle interessante drejninger undervejs, og gør “Wanted” meget underholdende som helhed. Særligt filmens klimaks er utrolig engagerende, og er samtidig ikke bange for at bevæge sig i retning af det makabre uden at blive ufrivilligt komisk. Humor er generelt ikke det, der fylder mest i “Wanted”, som tager sig selv ganske alvorligt, uden at det gør filmen langsommelig. Filmen er voldsomt underholdende og formår sågar at have noget på hjerte. Derudover er instruktør Timur Bekmambetovs stil yderst velfungerende i sammenhæng med den ekstreme fortælling, som ved hjælp af nogle meget visuelt legesyge midler når et mål, som kan betragtes som beundringsværdigt i forhold til, hvilken type film vi her har med at gøre.

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar