7. okt. 2011

Anmeldelse: Maniac Cop (1988).

Maniac Cop (1988).
Tagline: "You have the right to remain silent... Forever.
"
Set d.04/10-11
Blu-ray.
HD-Projektor.
Runtime: 85 minutter.
Udgiver: Soul Media.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'Psychocop' (
1989), 'Maniac Cop 2' (1990), 'Friday the 13th Part VIII - Jason Takes Manhattan' (1989).

Maniac Cop er venligst stillet til rådighed af Soul Media.

Anmeldt af Allan Sørensen.

En uniformeret betjent myrder brutalt uskyldige mennesker i New Yorks mørke  gader. Den unge betjent Jack Forrest bliver pludselig den hovedmistænkte, da hans kone bliver brutalt myrdet. Detektiven Frank McCrae undersøger de mystiske mord og får mistanke om en sammensværgelse inden for egne rækker, alt imens dødstallet stiger og stiger.


Der er sikkert for mange, dømt kultklassiker og ufortyndet 80’er-nostalgi, når snakken falder på 'Maniac Cop', for undertegnede er dette dog (helt utroligt og uforklarligt) første gang jeg ser William Lustig's action-horror-film-cop-killer-kultbasker fra de sene 80'ere. Det er måske noget der kan give filmen lidt dårligere odds med hensyn til denne anmeldelse, for jeg har ikke noget nostalgisk forhold til filmen eller minder om Moviebox uhygge med VHS, Matadormix og rød sodavand når det kommer til 'Maniac Cop'. Men lad os se hvordan det kommer til at gå, når friske øjne tager et kig på en af de gamle  udlejningsfavoritter.

Jason Voorhees i politiuniform?


William Lustig er et kendt navn blandt stort set alle horror-fans og genre-film i det hele taget. Den korpulente instruktør har stået bag titler som 'Maniac' (1980), 'Vigilante' (1983) og altså 'Maniac Cop' fra 1988 (som intet har at gøre med hans 'Maniac' fra 1980). Temmelig atypisk sad instruktøren, bag den første film, også selv i instruktørstolen på den originale films efterfølgere 'Maniac Cop 2' (som William Lustig selv er mest tilfreds med) fra 1990 og 'Maniac Cop 3: Badge of Silence' (1993). Inden han kastede sin kærlighed på horror-film, beskæftigede William Lustig sig med at instruere lidt lystige xxx-film i 70'erne. I dag er William Lustig administrerende direktør for det højt respekterede Blue Underground. Et helt uundværligt distributionsselskab som har specialiseret i at udgive og genudgive kendte og mindre kendte genre- og exploitation-film. Hvis man har set William Lustigs sidste film, 'Uncle Sam' fra 1997, så var det måske ikke en helt dårlig ide at han skiftede instruktørstolen ud med kontorstolen. I 'Maniac Cop' er det Larry Cohen (har b.la instrueret kult-filmen 'The Stuff' (1985) og var forfatter på den minimalistiske 'Phone Booth' fra 2002) der har stået bag historien om den hævngerrige politibetjent.
Bruce Campbell's "Boomstick" er skrumpet.

Herlighederne udspiller sig i til-osede New Yorks stemningsfulde gader og stræder. Det er en slidt og grumt udseende storby, og som set i så mange andre film så virker millionbyen som den perfekte baggrund. De gritty omgivelser gør det næsten til en umulighed for kameraet ikke at skyde noget der ser cool ud, og det er også tilfældet i 'Maniac Cop'. Derudover udviser kameramanden og instruktøren til tider også en hel del opfindsomhed og kreativitet, dette resulterer i nogle yderst mindeværdige scener - plus at det rent faktisk også lykkedes at fremprovokere par fint timede jumpscares. Når det er sagt, så er jumpscares også den eneste form for "uhygge" 'Maniac Cop' er i stand til at frembringe. Helt som forventet er filmen mere actionpacked, sjov og kitchet, end den er noget som helst andet. Her er altså ikke meget horror og neglebideri at komme efter. De to mest fremtrædende roller spilles af et par velkendte ansigter.

Rettigheder?! Næppe på bjerget...
Som den unge betjent Jack Forres,t ser vi en ung udgave af en ægte genre-legende. Bruce "Ash" Campbell kom direkte fra 'Evil Dead II' og var stadig en up-and-coming stjerne i filmverdenen. Her spiller han sin rolle mere alvorligt, end set i hans tidligere filmoptrædener. I nogle scener udnytter William Lustig Campbell's talent for fysisk komik, og det er som altid underholdende at se på. De efterfølgende år druknede Cambell's karriere desværre i b-films sumpen og type-casting på type-casting. En anden genre-films veteran tager sig af en anden hovedrolle i 'Maniac'. Tom Atkins ('Escape from New York', 'The Fog', 'Night of the Creeps') spiller med overbevisning den erfarne detektiv Frank McCrae. Det er en rolle Atkins kender ud og ind og han har også styr på den i 'Maniac Cop'. Det er nu den tidligere vægtløfter William Smith i rollen som den hærdebrede Captain Ripley der stjæler showet. Captain Ripley er en overdrevet karikeret machomand, men skuespilleren rammer rollen helt rigtigt og han er et stort plus i filmens persongalleri. Her er også et par sjove cameos i form af Sam Raimi som nyhedsoplæser og Dan Hicks (Jake fra 'Evil Dead II') i en lille rolle, en hårdhændet betjent. Blaxploitation stjernen Richard 'Shaft' Roundtree tager også en tur i manegen. !SPOILER START! Robert Z'Dar, en af allertiders mest besynderligt udseende skuespillere (og det siger ikke så lidt) tager sig af rollen som monster-betjenten Matt Cordell. Han siger ikke meget, men hans fysiske størrelse og helt unikke look gør ham til et oplagt valg som stum zombie-psykopat med politiskilt. !SPOILER SLUT! Robert Z'Dar helt specielle ansigtstræk har landet ham utallige roller (hovedsageligt i b- og c-film), den 61årige skuespiller er stadig aktiv den dag i dag.

Med både Bruce Campbell og Robert Z'Dar på rollelisten, så kunne filmen også havde heddet 'Battle of the Chins!'
Det er danske Soul Media der har valgt at genudgive 'Maniac Cop' på både blu-ray og DVD, og det skal de have stor tak for! Også selv om det er en  tyndbenet udgivelse - den inderholder dårligt nok noget så basalt som en menu?! Du kan også skyde en hvid pil efter nogen form for ekstramateriale, her er intet at komme efter, overhovedet. Billedet er ikke perfekt og især de mørke scener er lidt for grumsede og uskarpe til at være en blu-ray udgivelse værdig. Tilgengæld er det er et rigtig godt tegn, at danske distributions-selskaber er begyndt at kaste sig over gamle genre-film, lad os endelig få meget, meget mere af den slags! 'Maniac' er bestemt ikke stor filmkunst, her er for mange klichéer og filmen tager til tider sig selv en anelse for seriøst - dette resulterer i nogle ufrivilligt komiske scener og det er næsten aldrig et plus. På en eller anden måde formår filmen alligevel at underholde og taber aldrig pusten. Filmen følger en klassisk actionfilms-skabelon og det bliver ikke særligt voldeligt eller overdrevet blodigt - slet ikke som set i så mange andre slasher-film fra perioden. 'Maniac Cop' er en 80'er detektiv-drama film noir tilsat klassisk Universal Movie-Monsters og noget tosset Looney Tunes. Her er højt hår, klichéer, karikerede kriminalbetjente, overdimensionerede skulderpuder, Frankenstein-klon, tossede indfald og stram synthesizer for alle pengene! Her er heldigvis også en velfungerende og sjov b-films slasher der oser af dage med Jolly-cola og bøjle på tænderne.

Score:

16 kommentarer:

 1. Som sædvanlig en anmeldelse med kød på, rigtig fedt. Det er en af de film som jeg husker fra barndommen (hele trilogien, sådan set). Jeg var slet ikke opmærksom på at den havde fået en dansk udgivelse, så den skal jeg helt sikkert ud og bruge penge på. Jeg skulle kæmpe lidt for at få fat på den engelske Maniac Cop 2 DVD, så nu håber jeg meget at Soul Media har tænkt sig at udgive de andre også. 3'eren må være min favorit. Robert Davi har en alt for badass rolle i den.

  SvarSlet
 2. Tak for respons, det er altid noget der bliver sat stor pris på! Og vedr de fyldige anmeldelser, så jeg er glad for at du sætter pris på anstrengelserne. Jeg gør mit bedste for give anmeldelserne noget ekstra - så I føler at der er noget at komme efter her på bloggen. Da jeg ikke havde set 'Maniac Cop' i forvejen, så har jeg selvfølgelig heller ikke set dens efterfølgere. Det er en fejl og jeg skal helt sikkert også ha' fat i 2'eren og 3'eren. Også gode gamle Robert Davi! Jeg har lige set ham som afdæmpet hitman i den helt nye gangter-film 'Kill the Irishman'. Hans hærgede fjæs er altid et kærkomment gensyn. Med alle de remakes de seneste år har budt os, undre det mig virkelig at der ikke er nogle der har kastet sig over 'Maniac Cop' endnu? Ikke at jeg ønsker det, Just sayin'...

  SvarSlet
 3. Yeah, det virker mystisk. Det er helt klart et oplagt valg. "De" har sådan set også ladet Italo-horror være i fred, hvilket jeg heller ikke kan forstå (ikke at de skal begynde på det), men det virker bare for oplagt.

  SvarSlet
 4. Jeg stemmer i - en fin anmeldelse og William Smith er sgu cool...!

  Har også selv lige genset filmen på den danske Blu-ray. Jeg har heller ikke et nostalgisk forhold til den (så den første gang for et par år siden), men synes så absolut at den holder - også uden nostalgi-trippet. En cool killer, godt tempo og et labert soundtrack.

  SvarSlet
 5. Ja, 'Maniac Cop' er en sjov film fra en svunden tid. Men for at den ikke skal falde helt igennem, så kræver den at man har b-films brillerne skruet godt og grundigt på næsen. Derfor mener jeg ikke, at den kan svinge sig op til mere end 3 Pinheads i vurderingen.

  SvarSlet
 6. Fin-fin anmeldelse! Jeg har modsat jer et nosgalgisk forhold til filmen, da jeg så den på engelsk VHS første gang for 20 år siden. Jeg skal bestemt have den genkøbt! Jeg synes dog, at 2'eren er bedre (og jeg har aldrig set 3'eren).

  SvarSlet
 7. Jeg skal helt sikkert ha' kigget på 'Maniac Cop 2'. Især efter at have taget et kig lidt på rollelisten. Bruce Campbell er med igen , Clarence Williams III er også om bord, for slet ikke at snakke om nyligt afdøde Charles Napier!

  SvarSlet
 8. @ Allan: tja, ved sgu ikke hvor godt disse 'b-films-briller' nødvendigvis skal skrues på - men tror godt jeg forstår, hvad du mener :) Anyways, jeg er nok bare mere begejstret for filmen - det er jo direkte charmerende action-horror og vand på min mølle. (Kunne være cool om du også fik skrevet om de to sequels).

  @ Jack J: så må du sgu endelig lige give lyd om hvordan gensynet var :)

  SvarSlet
 9. Ja, jeg skal lige se om jeg kan opsnappe de to efterfølgere et eller andet sted. Om de er værd at skrive om, det må jeg lige vurdere ;)

  SvarSlet
 10. Hehe, well - man kunne eventuelt også lige smide Soul Media en opfordring om også at udgive dem - de smider jo de 3 'Darkman'-film på markedet... såååå :)

  SvarSlet
 11. Gør endelig det! Jo flere (især ældre) genre-film vi kan få på det danske markede, og så på blu-ray, jo bedre. AWE er helt eminent, men jeg ser gerne nogle flere spillere på banen.

  SvarSlet
 12. Well, der kommer en opfordring i deres retning fra min side - og ja, vi må sgu motivere flokken af skrækfilmfans til at motivere udgiverne :D

  SvarSlet
 13. Rigtig god ide, håber at andre fans følger dit eksempel! Men den bedste motivation for distributionsselskaberne er nok at folk går ud og køber deres udgivelser. Så afsted med jer kære fans, ud og køb rub & stub af Soul Media's 'Maniac Cop' og tag også en bunke af AWE's udgivelser under armen.

  SvarSlet
 14. Jeg modtog lige Blu-Ray/DVD comboen, så nu står den på Maniac Cop i aften (efter at solen er gået ned - Det er lidt trist at have dårlige gardiner og genskær i skærmen). Det kunne være man skulle følge Bjarke's eksempel, og sende dem en opfordring.

  SvarSlet
 15. Gør endelig det og god fornøjelse med 'Maniac Cop' - kom endelig tilbage og giv din mening om filmen!

  SvarSlet
 16. På grund af den store interesse omkring 'Maniac Cop' er jeg begyndt at små-skrive på en anmeldelse af efterfølgeren, 'Maniac Cop 2'.

  SvarSlet