14. okt. 2011

Anmeldelse: Southern Comfort (1981).

Southern Comfort (1981).
Tagline: "The bayou has its own law... and they just broke it.
"
Set d.08/10-11
DVD.
42" Plasma.
Runtime: 100 minutter.
Udgiver: On Air.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'Deliverance' (1972
), 'Surviving The Game' (1994), 'The Emerald Forest' (1985).

Anmeldt af Allan Sørensen.Det er tidligt om morgenen. En gruppe af den amerikanske nationalgarde (hjemmeværns-soldater) skal på vintermanøvre i Louisianas ugæstfrie og ufremkommelige Bayou-sumpe. Fuldt udrustet til weekend-krig drager den brogede flok ud på øvelse, armeret til tænderne, med løst krudt i riflerne og testosteron i årene - for nu skal der leges krig! Den ene dårlige beslutning tager hurtigt den anden og pludselig befinder delingen sig under rigtig beskydning af alt andet end løst krudt. Soldaterne er dybt inde på ukendt territorium, har alle tænkelig odds i mod sig og overfor dem står en ukendt og skruppelløs fjende. En fjende der ingen intentioner har om at lade soldaterkammeraterne slippe levende derfra.


Du tænker nok "Hvad er den af! Det her er jo ikke horror?!" og det har du på sin vis også ret i. Men som der står i beskrivelsen af bloggen, så vil der fra tid til anden komme anmeldelser af film fra andre genre, end lige den allermest bloddryppende. Når det er sagt, så er 'Southern Comfort' (også udkommet under den danske titel 'Manøvre med Døden') stadig et skræmmende bekendtskab. Så giv den chancen, for jeg kan næsten love dig at du vil blive positivt overasket over, hvad denne glemte 80'er sump-shoot-'em-up har at byde på.

En deling skydegale og fandenivoldske Good ol' boy's er på vej lige lukt i helvede.

Hvis du ikke er den helt store filmnørd, så ringer navnet Walter Hill måske ikke lige umiddelbart en klokke hos dig - og det er faktisk lidt en skam. For her har vi altså fat i en instruktør der har stået bag et utal af anbefalelsesværdige og mindeværdige film. For lige at pille de bedste ud kan vi starte med hans debut-film, 'Hard Times' fra 1975, en af Charles Bronsons bedste film som bare-knuckle bokser under Den Store Depression i USA, en film der også byder på James Coburn i rollen som bokserens hustler/manager. Hvis du falder over den, så er 'Hard Times' en film du ikke må snyde dig selv for. Hill's næste film var 'The Driver' (1978), en film Nicolas Winding Refn nok har skævet en del til her på det sidste. Året efter kastede Walter Hill sig over 'The Warriors', en film som efterfølgende (og fuldt fortjent) er blevet en vaskeægte kultklassiker blandt genre-fans. Man må også nævne action-klassikeren '48 Hrs' fra 1982 og den underatede 80'er film noir 'Johnny Handsome' (1989) med Mickey Rourke i hovedrollen. I 90'erne kom der også en typisk Walter Hill, nemlig 'Last Man Standing'. Bruce Willis, Christopher Walken, og Bruce Dern i en hårdkogt og beskidt action-packed gangster-film baseret på Akira Kurosawa's klassiker  'Yojimbo' fra 1961. Hill har også været omkring en af de bedste serier i nyere tid - den barske og yderst realistiske western 'Deadwood'. Den 69årige action-glade instruktør er stadig aktiv og han er i øjeblikket involveret i tilblivelsen af Ridley Scott's nye 'Alien' film, 'Prometheus'. Med andre ord - Walter Hill laver film for mænd, og som regel også kun med mænd. Den ideologi følger han også i 'Southern Comfort'. Her oser det nemlig også af hårdtpumpet testosteron, store våben og macho-mænd. Heldigvis har Hill en helt særlig evne til at skrue denne her slags film rigtig godt sammen, uden at det går helt over gevind (hvis vi altså lige ser bort fra 'Red Heat'). 'Southern Comfort' er tydeligvis instrueret af en mand der har 100% styr på action-genren.

Det gælder om at se sig godt for i Louisianas sumpe!

Walter Hill's sump-survival bevæger sig også over gennemsnittet af de fleste action-film på grund af filmens solide casting. I de bærende roller finder vi nogle af tidens bedste b-films skuespillere. Det er skuespillere der aldrig rigtig for alvor slog igennem på toppen - men stadig meget dygtige og yderste interessante skuespillere. I hovedrollerne snakker vi altså bundsolide håndværkere som Powers Boothe ('Red Dawn', 'Sin City', 'Tombstone'), Fred Ward ('Tremors', 'The Right Stuff') og Keith Carradine ('The Long Riders, 'Dexter', 'Deadwood'). Også i de lidt mindre roller har castingen været på dupperne. Udover det fremragende valg af skuespillere, er selve stedet filmen er skudt i, nærmest en karakter i sig selv. Louisianas ugæstfrie og endeløse sumpe emmer af atmosfære og fremstår både rædselsfulde og smukke. 'Southern Comfort' blev filmet on locationen og det medførte selvfølgelig en hel del besværligheder i form af livsfarlige dyr og insekter, syge og trætte skuespillere, defekt hardware og upålidelige vejrforhold. Det er heldigvis lykkedes for instruktøren at fange det bedste af denne desperation, for filmen gløder af ubehag og afmagt. De rædselsfulde omgivelser begynder også at tære på filmens fiktive karakterer og de trætte og desperate soldater begynder hurtigt at vende sig i mod hinanden. Dette aspekt af filmen virker yderst troværdigt, når man ser de ægte poser under øjnene og de dybe fure i de trætte skuespilleres udpinte ansigter. Action-instruktøren Hill har samarbejdet med den efterhånden helt legendariske guitarist Ry Cooder på diverse soundtracks til hans film. Dette er også tilfældet i 'Southern Comfort' og Ry Coode's unikke slide guitar smyger sig perfekt om filmens sumpede sydstas-look.

Weekend-krigerne får sig en grum overraskelse da leg bliver til blodigt alvor.
Walter Hill er en klassisk repræsentant for action-genren. Hans overordnede evne til at udvikle sin films karakterer, opbygge stemning og intensitet i scenerne, alt spundet om en solid og underholdende historie er meget tæt på perfekt. Det er hans film-historik også et tydeligt bevis på. 'Southern Comfort' er dog ikke Hill's bedste film, den går ikke helt rent i motoren i samtlige 100 minutter, og midtvejs går vi lidt i står i for meget tidsspilde og unødvendigt fnider fnader. Tredje og sidste akt er tilgengæld helt eminent og uden tvivl filmens stærkeste del. Hen i mod slutningen skal man især lægge mærke til hvordan musikken bliver anvendt til at opbygge intensiteten i scenerne og underbygge den trussel der ligger og lurer lige under overfladen. Det er den samme foruroligende tone som banjo-duellen i 'Deliverance' ender med at formidle. Hvad der starter som noget festligt og gæstfrit, ændrer sig langsomt til det stik modsatte. Og nu vi er ved 'Deliverance', så kan 'Southern Comfort' med rette betegnes som et miks af antikrigsfilm (her er mange referencer til Vietnamkrigen) og John Boorman's populære vildmarks-film fra 1972. 'Southern Comfort' er ikke et rip-off, men den læner sig uden tvivl op den mere helstøbte 'Deliverance'. Giv alligevel Walter Hill's strimmel om de jagtede weekend-krigerne et kig, filmen fortjener det og er en af de her glemte uslebne diamanter som filmskatten også gemmer på.

Score:

4 kommentarer:

 1. Ja, der er nok ikke mange af de fyre, der ku' blive optaget i specialstyrkerne, da de tilsyneladende ikke arbejder så godt under pres, men det er pokkers god underholdning. Man mister helt lysten til at besøge de normalt så gæstfri sydstater efter sådan en omgang.

  Men ligesom Winding, synes jeg bedre om The Driver.

  SvarSlet
 2. Jeg tror at B.S ville ha' en lidt for stor en opgave foran sig, for at gøre disse individer til jægersoldater. Jeg blev positivt overasket over 'Southern Comfort', men enig i at det ikke er Hill's bedste film - det er altså også et hårdt felt.

  SvarSlet
 3. Uh, jeg elsker den film! Synes godt lige, du kunne have kastet et pinhead mere af dig ... :)

  SvarSlet
 4. Naaah Ruben, hvis der skal være lidt retfærdighed til i denne verden, så tror jeg nu at vi bare holder den hvor den er. 'Deliverance' er i mit hovede en bedre film - men ikke et mesterværk - og ville nok lurer omkring de 5 Pinheads.

  SvarSlet