28. okt. 2011

Anmeldelse: Maniac Cop 2.

Maniac Cop 2 (1990).
Tagline: "Keep off the streets... because he's back on the beat.
"
Set d.27/10-11
DVD.
42" Plasma.
Runtime: 90 minutter.
Link til filmen på IMDB.
Se også: '
Maniac Cop' (1988), 'Maniac Cop 3: Badge of Silence' (1993).

Anmeldt af Allan Sørensen.
I
efterfølgeren til 'Maniac Cop' (som tidligere er anmeldt her på bloggen, læs anmeldelsen her - hvis du ikke har set 'Maniac Cop', vil denne anmeldelsen selvfølgelig indeholde en del spoilere) slår den vansirede zombie-betjent, Matt Cordell, igen spillet af Robert Z'dar, pjalterne sammen med Turkell (Leo Rossi), en seriemorder der holder af at aflive strippere i New York's undergrund. Sammen står de to psykopater overfor den effektive og Dirty Harry'ske NYPD detektiv, Sean McKinney (Robert Davi).


'Maniac Cop 2' starter umiddelbart efter hvor den første slutter, og detektiven Sean McKinney får til opgave at følge op på sagen fra den første film. De to overlevende betjente fra strabadserne i 'Maniac Cop', Jack Forrest (Bruce Campbell) og Teresa Mallory (Laurene Landon), vender tilbage i 2'eren og forsætter deres kamp for at bevise overfor alt og alle, at gerningsmanden bag en håndfuld modbydelige mord er et hævngerrigt, overnaturligt og udødeligt væsen. Dette går dog ikke helt efter planen og snart er den skeptiske Sean McKinney og politi-psykologen Susan Riley (Claudia Christian) rodet ind i jagten på Matt Cordell og hans livsfarlige sidekick. Efterfølgeren til 'Maniac Cop' genforener også forfatter Larry Cohen og instruktør William Lustig fra den første film. Larry Cohen har det meste af sin karriere ernæret sig som manuskriptforfatter og producer på diverse film, men han har også instrueret en hel del interessante genre-film. Hans bagkatalog tæller f.eks blaxploitation-filmen med Fred Williamson og Gloria Hendry, 'Black Caesar' fra 1973, monster-filmen 'Q' (1982) og 'Wicked Stepmother' fra 1989 - Bette Davis' sidste rolle, hun gik bort samme år. I genre-kredse er Larry Cohen også kendt for horror-filmen 'It's Alive' (1974). En film som blev til en mindre horror-franchise og kastede to efterfølgere af sig og et yderst forglemmeligt remake i 2008. Vil du vide mere om instruktøren på 'Maniac Cop'-filmene, William Lustig, finder du meget mere om ham i anmeldelsen af den første film.

'Maniac Cop 2' tager et hovedspring ned i New Yorks beskidte undergrund.
På trods af at 2'eren genbruger godt og vel 15 minutter af sine i alt 90 minutters spilletid på scener taget direkte fra 'Maniac Cop' er det resterende af efterfølgeren lige så god, hvis ikke en tand bedre, end originalen. Hvor den første film var en lidt mere uskyldig, charmerende og sjov slasher tager 'Maniac Cop 2' et skarpt sving og styrer direkte ned i en mere grum og snusket boldgade. Ved at skrue op for sleaze-faktoren og mængden af vold prøver filmen at tage sig selv en anelse mere seriøst end sin forgænger, og det virker til dels. 'Maniac Cop 2' bliver dog (helt som sin forgænger) aldrig på noget tidspunkt rigtig uhyggelig eller skræmmende. Introduktionen af den ensomme (og MEGET behårede) seriemorder Turkell kaster til tider et lidt ubehageligt skær over udskejelserne i 'Maniac Cop 2', men det er stadig en gung-ho action-horror film der sigter mere efter tjubang-underholdning og gang i gaden, end den satser på decideret uhygge og på at skræmme sit publikum. Om man ser dette som et plus eller som et minus, det er en smagssag og ikke mindst hvilket humør man går ind til denne film med. 'Maniac Cop' blev til for et lavt budget på omkring $1,100,000. Filmen høstede temmelig stor succes og derfor fik Cohen og Lustig stillet hele $4,000,000 til rådighed til efterfølgeren. Dette ses tydeligt! Action scenerne er større og mere spektakulære end set tidligere, og det er næsten ikke til at sparke sig frem for biljagter, skuddueller og slåskampe. F.eks er en af filmens højdepunkter en imponerende og meget lang full body burn scene. Her er stuntmanden fuldt omspændt af flammer og i drabelig nævekamp både til højre og venstre. En anden mindeværdige action scene involverer en løbsk bil og en kvinde lænket til rattet, hængende på siden af køretøjet. Meget imponerende.

Matt Cordell går Terminator på den lokale politistation.
Enten vil man klappe i hænderne over at 'Maniac Cop 2' fokuserer så meget på sine action scener, eller også vil man rynke på næsen og synes at det er et skridt i den forkerte retning for Cohen/Lustig's slasher-franchise. Selv fandt jeg mig overordentligt godt underholdt og måske også mere underholdt end af seriens første kapitel - for når alt kommer til alt, er 'Maniac Cop 2' den første film om igen, bare en anelse mere grovkornet og tilsat en hel del mere larm og ballade. Det er den samme (tynde) historie og det er de samme én dimensionelle karakterer, men det hele er denne gang tilsat en helvedes masse action og aflivninger - begge ingredienser den første film manglede. Til gengæld besidder 'Maniac Cop 2' ikke sin forfaders charmerende væsen og blink i øjet. Plusser og minusser udligner som bekendt hinanden og det gør at vi lander på den samme score som den første 'Maniac Cop', og det er meget bedre end jeg forventede.

Score:

4 kommentarer:

 1. Cool hehe, jeg er glad for at du kunne lide den. I det her tilfælde synes jeg at de bryder hele det der sequels-bliver-dårligere-og-dårligere koncept. For mig må rækkefølgen næsten være: 3, 2, og 1.

  SvarSlet
 2. Jah, det var jo blandt andet på grund af din opfordring at jeg røg på 2'eren...undskyld, det lød da helt forkert! 3'eren har jeg ikke set endnu - men det må jeg vel hellere se at få lavet om på. Jeg blev virkelig overrasket over hvor meget veleksekveret action denne efterfølger bød på. Hvordan er 3'eren? Mere horror? Mere Action? Eller stadig den blanding?

  SvarSlet
 3. Hahaha ja, 2'erne har det med at fortrylle os.
  3'eren er sådan set bare mere af samme skuffe, men den er igen blevet lidt mørkere (som du var inde på). Der er fyret godt op under det okkulte i hvert fald, og så er der nogle ret opfindsomme mord-metoder.

  SvarSlet