9. jun. 2011

Anmeldelse: Night of the Demons (1988).

Night of the Demons (1988).
Tagline: "Angela is having a party, Jason and Freddy are too scared to come. But You'll have a hell of a time"
Set d.08/06-11
DVD.
HD-Projektor.
Runtime: 90 minutter.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'Evil Dead II' (1987), 'From Dusk Till Dawn' (1996), 'Tales from the Crypt: Demon Knight' (1995).

Anmeldt af Allan Sørensen.

I Allehelgensaften-filmen fra 1988 får 10 teenagere den geniale ide at holde abefest i en forladt og faldefærdig begravelsesforretning, som selvfølgelig er placeret ovenpå et stykke hjemsøgt og forbandet jord. De tidligere ejere af forretningen blev i sin tid brutalt myrdet, og da festdeltagerne vælger at holde en séance for at fremmane de døde, vækker det en dæmon, der bor i kælderens krematorieovn. En efter en besætter og myrder dæmonen de forstyrrende unge gæster.

Det er ikke ligefrem fordi at det er den helt store historiefortælling der præger Kevin Tenney's simple dæmon-film fra 1988. 'Night of the Demons' udkom da også til begrænset succes og indtjente omkring 3 millioner dollars (filmens budget var på ca. 1.5 millioner dollars). Det begrænsede overskud skyldtes tildels at filmen var temmelig kontroversiel (selv for 80'ernes gale dage) - da den bød på skrappe gore-effekter, udpenslet vold og ikke mindst masser af nøgenhed fra den kvindelige del besætningen. Næsten alle amerikanske distributionsselskaber afviste blankt filmen og det var først da nogle europæiske og internationale selvskaber begyndte at tage filmen under deres vinger, at der kom lidt skub i tingene. De mest blodige effekter blev trimmet, så biografudgaven kunne sikre sig en R-rating. Den unratede version - med alle herlighederne - blev udgivet på video og det er selvfølgelig også den version Anchor Bay Entertainment har udgivet og som jeg her har kigget på.
Linnea Quigley (sexy punkertøs fra 'The Return of the Living Dead') giver den som shebitch fra helvede.
'Night of the Demons' er typisk 80'er horror - på godt og ondt. Som sædvanlig (fristes man til at sige) er en af de ting der fungere knap så godt, skuespillet. Det er er visse steder så tåkrummende ringe at det gør ondt og dialogen kan til tider være ekstremt anstrengende. Når det er sagt skal man huske på at den slags nærmest hører hjemme i den her type film, og hvis man (som undertegnede) kan tage det hele med et smil og finde glæde i sætninger som "Eat a bowl of fuck! I am here to PAAARTY!" så kan man roligt sætte sig godt til rette. Godt 45 minutter inde tager løjerne pludselig fart og da vores gæster begynder at blive besat skifter filmen gear og bliver straks overaskende grum og blodig!
Her er ingen vandpibe-rygende kålorm eller kort-soldater i 'Night of the Demons'.
Den lette og platte tone som har været filmens udtryk de første tre kvarter bliver blæst til side - symboliseret af værten Helen's (Angela Franklin) sensuelle djævle-dans til det stemningsfulde nummer 'Stigmata Martyr' af de gamle Goth-konger i 'Bauhaus'. Dæmonerne og gore-effekterne er veludførte og ligner til forveksling dem vi så i Sam Raimi's 'Evil Dead' II fra 1987. Man kan heller ikke lade være med at tro at Robert Rodriguez og Quentin Tarantino måske har skævet lidt til Kevin Tenney's film inden de kastede sig over ny-klassikeren 'From Dusk Till Dawn' fra 1996. På trods af 'Night of the Demons' begrænsede  succes kom der også to efterfølgere i 1994 og 1997. Der ud over blev filmen remaket i 2009, med en lidt for tyk og lidt for træt Edward Furlong. Resultatet var bestemt ikke noget at skrive hjem om...
Angela Franklin som über-demon.
Da det er Halloween er vores festdeltagere selvfølgelig udklædt og det er nok ikke et tilfælde at vores heltinden, den jomfruelige Judy Cassidy (Cathy Podewell), er udklædt som en vis Alice fra en velkendt historie om et magisk eventyrland. 'Night of the Demons' føles da også som en blanding af noget af det bedste fra 'Creepshow'-franchisen parret med Disney klassikeren 'Alice in Wonderland' - også lidt på crack. Det er herligt!

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar