30. sep. 2011

Anmeldelse: Grizzly (1976).

Grizzly (1976)
Tagline: "18 Feet of Towering Fury!!
"
Land: USA.
Set d.27/09-11
Set på: HD-Projektor.
Format: DVD.
Runtime: 97 minutter.
Udgiver: Another World Entertainment.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'Day of the Animals' (1977), 'The Edge' (1997), 'Cujo' (1983).

Grizzly er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.


Anmeldt af Allan Sørensen.
Nationalparken er på den anden ende! Helvede bryder løs da først to teenagepiger, og siden en mor og hendes lille barn, på brutal vis overfaldes af en stor og blodtørstig Grizzly-bjørn. Parkbetjenten Michael Kelly prøver at få parken lukket, men han taler selvfølgelig for døve ører overfor den griske bestyrer, der bestemt ikke vil høre tale om at lukke parken midt i turistsæsonen. Kelly allierer sig med zoologen Arthur og helikopterpiloten Don, og sammen drager de på jagt efter det menneskeædende, seks meter høje og tonstunge uhyrer.

'Grizzly' var den første Animal Attack-film, der fulgte i det pengestrømmende kølvand på Spielbergs mega-hit 'Jaws'. Med indtægter på over 50 gange sit budget slog den rekord og lagde sig øverst på listen over de største independentsucceser i 1976 - og det er ikke svært at forstå hvorfor 'Grizzly' skovlede så mange penge ind. Publikum var bidt af den nye og realistiske Animal Attack-genre, de ville havde mere og mere af kødædende dyr der går amok. Dette var inden den store bølge af slasher-film indtog biograferne og folk var blevet mere end almindeligt trætte af de tvivlsomme monster-film, produktionsselskaberne spyttede ud på stribe. Publikum ville se noget mere realistisk horror, noget mere jordnært og håndgribeligt. Med 'Jaws' blev den såkaldte Animal Attack-genre det nye sort indenfor filmgys, og dette var instruktør William Girdler, manuskriptforfatter Harvey Flaxman og David Sheldon hurtige til at opfange, og de fik travlt med at få deres genre-film skudt hurtigst muligt. I 1983 var der planer om at lave en efterfølger til 'Grizzly'. Rollelisten bød på navne som Charlie Sheen, George Clooney og Laura Dern. På trods af den første films succes blev en efterfølger aldrig til noget.

Ligner de ikke nogle vi har set før?


At 'Grizzly' udkom lige i slipstrømmen på Den Store Hvide fra 'Jaws' er tydeligt at se. De er her nemlig allesammen - den små-excentriske zoolog Arthur Scott spillet af Richard Jaeckel (oven i købet i nøjagtig samme outfit som hans fiskeinteresserede inspirationskilde fra 'Jaws'), den hårdføre, våbenkyndige, krigsveteran og helikopterpilot Don Stober (Andrew Prine) og den pligtopfyldende Park Ranger Michael Kelly (Christopher George). Alle blege afskygninger af den uharmoniske men hårdtslående trio, Matt Hooper, Sam Quint og Chief Martin Brody vi kender så godt fra Spielberg's haj-film. Ikke nok med at karaktererne i 'Grizzly' er papirstynde kloner af deres forbilleder, ingen af skuespillerne lever ligefrem op til Richard Dreyfuss, Robert Shaw eller Roy Scheider. Der bliver gjort et ihærdigt forsøg, men det hele bliver en anelse stift og anstrengt. Dels på grund af et lidt for trægt manuskript, den gumpetunge dialog og skuespillernes begrænsede evner. Vi finder også op til flere plot-points som er direkte løftet ud af 'Jaws' og spundet ind i filmen om den gale Grizzly-bjørn. Den griske og grådige parkbestyrer, der under ingen omstændigheder vil lukke parken i turistsæsonen, er også at finde, det samme er dusøren på bjørnen og de tåbelige bonderøve af nogle jægere der prøver at dræbe dyret, slutningen, og ja, man kunne blive ved og ved.

Det er ikke kun teltdugen der bliver "rippet" i 'Jaws' kopien fra 1976.Vi får også den obligatoriske "campfire tale". I 'Jaws' blev den overbevisende leveret af en sammenbidt og småberuset Robert Shaw (i filmens måske bedste scene) da han fortæller om rædslerne da krigsskibet USS Indianapolis sank i hajfyldt farvand d.30 juni 1945. Det bliver knap så gribende i 'Grizzly', da helikopterpiloten, Don Stober prøver at kæmpe sig igennem en udvandet kopi, i form af noget sludder om nogle indianere der led en frygtelig skæbne i bjørnenes klør. I andre scener prøver man også helt tydeligt at ramme samme effekt som Spielberg gjorde det med John Williams' legendariske kendingsmelodi fra 'Jaws' - et af de mest letgenkendelige scores nogensinde. Selvfølgelig (fristes man til at sige) virker det slet ikke så godt i 'Grizzly'. De (alt for) mange scener hvor vi kigger igennem bjørnens perspektiv virker ikke rigtigt efter hensigten - dyret fremstår mere som en suspekt lurer end et blodtørstigt rovdyr?!

Her er blodige nedslagtninger af menneskeligt bytte, men blink ikke for meget med øjnene, for så går du glip af løjerne.

Der er langt imellem snapsene, men 'Grizzly' byder på et par temmelig blodige (om end meget korte og hurtige) scener, med hvad dertil hører af iturevne kroppe og afrevne legemer. Men filmen bliver aldrig rigtig nervepirrende eller spændende. Det hele kører lidt i tomgang, uden rigtig at komme nogle steder - eller også skyldes det at man føler, at man allerede har set det hele før? Desværre skal vi også godt 50 minutter ind i filmen før vi ser den kæmpemæssige bjørn på skærmen, og det er synd, for den gigantiske bjørn er filmens største styrke. Det er i meget få scener der ikke er snak om den ægte vare, og bjørnen virker yderst agressiv, faretruende og massiv. Den kæmpemæssige Grizzly-bjørn, et kødædende og potentielt menneskedræbende rovdyr fra den virkelig verden, vækker helt instinktivt en frygt i urmennesket hos os allesammen. Derfor er det ærgerligt at man anvender bamsen med de store tænder tidligere i filmen og ikke mindst i nogle flere scener. Danske Another World Entertainment's udgivelse af 'Grizzly' byder (filmens alder taget i betragtning) et rigtig flot, farvemættet, detaljerigt billede og Dolby Digital stereo-lyden er ren og tydelig. Udgivelsen indeholder blandt andet også den 36 minutter lange og yderst informative dokumentarfilm 'Jaws With Claws - a look back at grizzly'.

Man går aldrig helt galt i skoven med en kæmpemæssig bjørn på bagben, filmet nedefra.
Det bliver aldrig rigtig godt, men det bliver heller aldrig ikke rigtig skidt. Filmens største problem er, at der i 1975 kom en film der hed 'Jaws' og oppe i mod sin maritime broder er 'Grizzly' en tarvelig kopivare. Nogle vil måske mene at det er unfair at sammenligne de to film, men når de nu har så meget tilfælles er alt andet nærmest umuligt, og et ripoff fortjener sjældent en bedre skæbne end at blive sat op i mod originalen. Som denne anmeldelse giver udtryk for, så har 'Grizzly' sine mangler og når ikke 'Jaws' til halefinnen. Så se enten 'Grizzly' for dens høje kitch-værdi eller fordi du har et nostalgisk forhold til filmen. Det er hæderlig b-films underholdning af den gamle skole og uden de alt for store armbevægelser.

Score:

2 kommentarer:

  1. Der plejede at ligge en anmeldelse af den aldrig færdiggjorte "Grizzly 2: The Predator" på thecinemasnob.com, men kan se at videoen desværre er blevet fjernet. Der var ellers en del senere store navne som havde deres debut i den film, hvis jeg husker ret var Clooney og Charlie Sheen bl.a. på rollelisten.

    SvarSlet
  2. Det er sandt. Laura Dern var også på rollelisten, og John Rhys-Davies - sikkert som bjørn ;)

    SvarSlet