23. sep. 2011

Anmeldelse: The Human Centipede [First Sequence] (2009).

The Human Centipede [First Sequence] (2009).
Tagline: "100% medically accurate
"
Set d.18/09-11
Blu-ray.
HD-Projektor.
Runtime: 90 minutter.
Udgiver: IFC Films.
Link til filmen på IMDB.
Se også: ?...


Anmeldt af Allan Sørensen.

Den ensomme og (skal det hurtigt vise sig) dybt sindssyge tyske kirurg Dr. Heiter, har tidligere specialiseret sig i at separere siamesiske tvillinger, er blevet træt af pensionisttilværelsen. Han drømmer om at sætte mennesker sammen og gerne flere af gangen. En hel række faktisk. Den gale doktor vil nemlig skabe et menneskeligt tusindben. Og hvordan vil han sætte dem sammen? Ved at forbinde den enes "ende" til den andens mund, naturligvis. Han begyndte at eksperimentere med et "tusindben" af hunde, men det gik  ikke efter planen og da to forulykkede turister pludselig står på hans dørtrin, bliver fristelsen for stor til at prøve at udleve den rigtige drøm. Inden længe er de amerikanske piger to meget vigtige brikker i den syge videnskabsmands menneskelige puslespil.


I horror-genren findes der bunkevis a "Mad scientist/doctor"- film. Film hvor en ambitiøs og genial, men også komplet afsporet, videnskabsmands banebrydende visioner og ideer ender med at ødelægge både manden selv og hans kreationer. Det er et plot der har kostet en hel del fiktive akademikere livet, lige siden Mary Shelley slog det første pennestrøg til 'Frankenstein' i starten af 1800'tallet. Og udskejelserne i 'The Human Centipede [First Sequence]' ('THCFS') ender også som den slags plejer - grueligt galt! Men her slutter de fleste ligheder så også de velkendte "Mad scientist/doctor"- film. For de sindssyge optrin står i kø i 'THCFS' og Dr. Heiter's kreation er noget nær det mest groteske og bizarre man overhovedet kan forestille sig, hans "tusindben" får den gode Dr. Frankenstein's monster til at ligne Cindy Crawford.

Alt starter som det plejer da to uselvstændige og forulykkede unge piger søger hjælp i et ensomt beliggende hus.


Instruktøren Tom Six, der står bag denne hollandske produktion fra 2009, er en kontroversiel herre. Og efter 'THCFS' var han en mand som den mere oversensitive del af presse og publikum har kaldt alle tænkelige og utænkelige ukvemsord. Hvis man læser lidt op på Tom Six, så viser det sig hurtigt at han er stor fan af original film-kunst - en af hans yndlings film er vores egen Lars Von Trier's grænseoverskridende 'Idioterne' fra 1998. Ifølge Tom Six's profil på imdb.com hader han at se den samme historie om og om igen - noget som vi ellers bliver spist af med gang på gang. Hans vision omkring filmskabelse er at skabe grænseoverskridende oplevelser, skabe film der overrumpler sit publikum og noget der byder på nytænkning indenfor den genre filmen befinder sig i.  Det kan man roligt sige at han har opnået med 'THCFS'! Da jeg skulle finde på andre titler under 'Se også' (helt øverst i denne anmeldelse) kunne jeg simpelthen ikke komme på nogle andre film, der har samme udgangspunkt eller andre  hovedtræk tilfælles med 'THCFS', og det er jo et tydeligt tegn på originalitet i historie og udførelse. Og det er selv om at der ikke noget nyt i historien om en gal doktor eller videnskabsmand, som vi allerede har været inde på. Alligevel sad jeg med fornemmelsen af at have se noget nyt, anderledes (og tør man sige det) originalt, da rulletekstere tonede frem på lærredet. Og det skal ikke være nogen hemmelighed at det er noget der sker meget sjældent, især i horror-genren.

Dr. Heiter er en mand der har meget svært ved at skjule sin foragt for den menneskelige race.


Filmens notoriske rygte som værende noget af det sygeste strimmel der nogensinde er skudt, skabte hurtigt en del hype omkring den lille hollandske lowbudget-produktion. Instruktør, medvirkende og alle andre involverede må have klappet i deres hænder da de blev opmærksomme på den reklame deres film, på meget kort tid, opnåede via diverse medier. Snakken omkring 'THCFS' spredte sig som en steppebrand, filmen var på alle genre-fans læber og fik bedre reklame end man nogensinde kunne havde forestillet sig. Man skal passe på med overhypede film, tit og ofte skuffer de fælt men 'THCFS' går heldigvis mod strømmen og overrasker ganske positivt! Især på grund af den sammenbidte Dieter Laser (ja, det lyder som en farvestrålende über-nazist fra en Troma film, men det hedder han altså) som den hadefulde Dr. Josef Heiter. En doktor som man kan drage direkte paralleller til den frygtelige Dr. Josef Mengeles ugerninger. Det er rædselsfuldt, men virkelighedens SS-læge Mengele udførte lignende eksperimenter på sine patienter (mest børn) under anden verdenskrig. Instruktør og manuskriptforfatter Tom Six har også udtalt at den berygtede nazi-læge er den primære inspirationskilde til psykopat-kirurgen i 'THCFS'. Den næsten 70-årige Dieter Laser er uden tvivl filmens helt store oplevelse. Når han koldt og menneskefjendsk kommer med spydigheder som "I don't like human beings", så stråler foragten og hadet til hans medmennesker ud af hver eneste porre på Dødsenglens stenansigt. Den aldrende skuespiller er også i besiddelse af et helt unikt, mørkt og hajlignende udsendende der kun forstærker hans skræmmende optræden endnu mere. De få andre medvirkende har ikke mange andre replikker end de obligatoriske, tårevædede piv og opgivende klynkelyde - og man forstår dem godt. For deres modpart ligner ikke bare, men agerer også som djævlen selv. Hvis du vil se mere med tyske Dieter Laser, så prøv at fange WW2-dramet 'Der Unhold aka 'The Ogre' fra 1996 med John Malkovich - her trækker vores gale doktor også i den hvide kittel.

Dr. Josef Heiter er filmens helt store oplevelse og gal videnskabsmand i yderste potens.
Jeg gik ind til 'THCFS' med bange anelser og med den samme nervøse uro i kroppen, som jeg havde første gang jeg skulle se 'Martyrs', 'Cannibal Holocaust' og Takashi Miike's 'Audition'. Den her fornemmelse af at man skal til at se en film, som man aldrig kan udviske igen. Forventningerne om, at de mest syge emner i plottet ville blive udpenslet ud i det helt groteske, havde holdt mig fra fadet når det kommer til 'THCFS' i lang tid - men nu skulle det altså være! Heldigvis viser 'THCFS' sig som en meget mere helstøbt oplevelse end først forventet. Selv om der er lagt op til det helt store grafiske og langtrukne splatterorgie, så udebliver dette og det er klædeligt at filmen er så afdæmpet. En betragtelig del af de værste ubehageligheder sker off-screen, og hvis man er med på filmens præmis, behøver man heller ikke de visuelle afskyeligheder smækket lige i ansigtet. Det er en gammel kliché, men hvis man er fanget af filmen, så skal ens egen hjerne nok sørge for at fylde de (forholdsvis) tilforladelige billeder ud med ægte gys og gru. Jeg frygtede at filmen ville dvæle i det uendelige ved udpenslet skalpel-action og sammensyninger, men heldigvis styrer 'THCFS' uden om den dybe grøft og kommer hurtigt videre i teksten. Det giver i stedet plads til en velspillet, dybt fascinerende og ond skurk, en original ide og en historie med et overaskende godt drive og opfindsomme påfald.

Det her "tusindben" er ikke så opsat på at danse...
Filmen starter lidt trægt og er præget af for mange af genrens gamle kæpheste, men i de resterende to akt tager begivenhederne fart og byder på  overraskende momenter og mindeværdige scener. Udover starten er der desværre også andre svaghedstegn. Skæmmende overspil af tusindbenets "hoved", den asiatiske skuespiller Akihiro Kitamura, de sædvanlige hovedrystende dumme beslutninger der bliver taget af filmens aktørere og  Dr. Josef Heiter bliver desværre heller ikke udforsket så meget som man kunne ønske sig. 'THCFS' lander på 4 meget store Pinhead's, og når alt kommer til alt, så skal det ikke være nogen hemmelighed at jeg er faktisk tættere på 5 end jeg er på 3. Lige en advarsel her til sidst, 'THCFS' er ikke en film for alle og enhver! Anmeldelsen her får måske 'THCFS' til at lyde en anelse fin og artsy, men tag endelig ikke fejl, for det her ER en horror-film! Og det er en meget ulækker og bizar en af slagens, filmen kræver mod og en del standhaftighed af seeren.

Score:

12 kommentarer:

 1. Lækker anmeldelse. Nu er det vist også snart på rette tid at jeg får den tjekket ud. Min lillesøster fandt den i hvert fald meget grænseoverskridende, og beskrev den med store armbevægelser. Er der nogen der ved hvornår vi kan forvente et dansk release? Ellers må Amazon.co.uk træde til som redningsmand.

  SvarSlet
 2. Takker Larsen, og fedt at anmeldelsen har inspireret dig til at se filmen! Jeg har intet hørt om en dansk release af 'THCFS', men jeg er heller ikke den mest opdaterede på det punkt. Hvis du køber den via amazon eller lignende så husk at tjek at det nu er den ucensurerede udgave du får i kurven.

  SvarSlet
 3. I det mindste var der en mening med galskaben i 'Drengene fra Brasilien,' og i Hammerfilmen 'Frankenstein Must Be Detroyed,' arbejder man med noget så interessant som hjernetransplantation.

  Hvad er den gode Dr. Heiter's formål med det menneskelige tusindben udover at skræmme publikum? Er han virkeligt så gal, at der ikke er nogen mening med det?

  SvarSlet
 4. Det er et minus for filmen, at vi ikke får mere at vide om den gale doktors motivation bag hans ugerninger - ingen tvivl om det.

  SvarSlet
 5. Min interesse er vækket, og jeg skal utvivlsomt se den på et eller andet tidspunkt. Tak for anmeldelsen!

  SvarSlet
 6. jeg mener at kunne huske at det er fordi han gerne vil have et käledyr. Han snakker vidst om det i begyndelsen. Og så tror jeg du muligvis kunne skrive Salo: 120 Days of Sodom under 'Se Også'

  SvarSlet
 7. Det kan faktisk godt tænkes at du har ret. Jeg tror faktisk at han siger noget med at han søger det perfekte kæledyr - det er så åbenbart et langt menneske fut-tog. Og 'Salo: 120 Days of Sodom' er helt sikkert et godt tip, hvis man vil ha' mere af samme skuffe.

  SvarSlet
 8. Er der planer om en anmeldelse af 2eren når den bliver til at få fat i? Brad Jones taler om sine oplevelser med filmen her (!SPOILER ADVARSEL!): http://thecinemasnob.com/2011/10/13/the-human-centipede-ii-full-sequence-review.aspx

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 10. Til 'Anonym 18/10/2011 15.48.00'. Kommentarer med spoilers, der ikke bliver advaret for i forvejen, er jeg tvunget til at slette for ikke at ødelægge filmen for andre. Jeg håber at du forstår.

  SvarSlet