13. jan. 2012

Anmeldelse: Friday the 13th Part 3.

Årgang: 1982.
Tagline: "A New Dimension In Terror..."

DVD.
40" LCD.
Runtime: 98 minutter
.
Udgiver: Paramount.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'Friday the 13th
' (1980), 'Friday the 13th Part 2' (1981), 'Friday the 13th: The Final Chapter' (1984) og alle de andre!

Anmeldt af Jesper Pedersen.








Chris Higgins skal for første gang i lang tid besøge familiens hytte, som ligger ved bredden af Chrystal Lake. Siden hun to år tidligere blev overfaldet af en mystisk udseende mand i skovene omkring hytten, har hun ikke turdet begive sig derop - men nu vil hun forsøge at overvinde sin frygt. Med sig på turen har hun venneparrene Debbie & Andy og Chili & Chuck samt Vera; en velskabt tøs, som har fået arrangeret en blind date med Andys uheldige spasmager-ven, Shelly. Og så er der Rick, som venter på dem oppe i hytten. Han er Chris' gamle ferieflamme men har ikke set hende, siden hændelsen i skoven. Der er lagt op til en weekend med masser af angstbearbejdning og ungdomshygge - hvis det da ikke lige var for Jason Voorhees, som har gemt sig i den gamle lade…


'Friday the 13th' er en imponerende franchise, som efterhånden omfatter 12 spillefilm. Man har flere gange undervejs snydt os til at tro, enden var nået med titler som 'The Final Chapter' (1984) og 'Jason Goes to Hell: The Final Friday' (1993), men franchisen er tilsyneladende ligeså udødelig som Jason Voorhees selv. 'Friday the 13th Part 3' er instrueret af Steve Miner, som sammen med den første films instruktør Sean S. Cunningham og forfatteren Victor Miller fik idéen til 'Friday the 13th', inspireret af John Carpenters independentsucces 'Halloween' fra 1978. Steve Miner debuterede som instruktør med 'Friday the 13th Part 2' (1981), og forlod franchisen efter at have færdiggjort den første trilogi. Han blev dog i horrorgenren, da han i 1986 instruerede 'House', igen i samarbejde med Sean S. Cunningham, og siden har han blandt andet givet os 'Warlock' (1989), 'Halloween H20: 20 Years Later' (1998), 'Lake Placid' (1999) samt "genindspilningen" af George Romeros 'Day of the Dead' (2008), foruden et hav af tv-serier inden for alle mulige genrer.
Er 'Friday the 13th Part 3' i virkeligheden en nyfortolkning af 'Ulven kommer'?
Den første 'Friday the 13th' var økonomisk en kæmpesucces, som naturligvis måtte følges op på. 'Part 2' indtjente dog kun en tredjedel af, hvad forgængeren gjorde, og det oven i købet på et dobbelt så stort budget. Alligevel tog man en chance, da 'Part 3' skulle produceres; man fordoblede atter budgettet og indspillede filmen i 3D. Det viste sig at være en fornuftig beslutning, for takket være dette gimmick kom der igen kø ved billetlugerne. 3D-teknologien har som bekendt fået (endnu) en renæssance, og den er unægteligt kommet langt siden 80'ernes horrorfilm, men man fornemmer tydeligt, det må have været underholdende at se 'Part 3' i biografen. Udover de mange obligatoriske genstande, man får smidt i hovedet, forstod Steve Miner at udnytte for- og baggrund til at skabe indlevelse, og desuden er flere effektindstillinger optaget fra opfindsomme og mærkværdige vinkler, som underbygger filmens bizarre præmis.
Det er ikke kun blod og skarpe genstande, man får i hovedet, hvis man ser 'Friday the 13th Part 3' i 3D!
Når der bliver brugt så mange ressourcer på at få 3D-effekterne ud over skærmen, kunne man frygte, at karaktererne træder i baggrunden og bliver flade. Det er imidlertid ikke tilfældet! Derimod har 'Part 3' franchisens mest troværdige og sympatiske persongalleri, og der er generelt dygtige, velvalgte skuespillere bag rollerne. Sex, druk og stoffer er fast tidsfordriv på en weekend ved Chrystal Lake, men det bliver dyrket i et acceptabelt omfang, modsat eksempelvis 'Part 2' og 'The Final Chapter'. Hippieparret Chili & Chuck har ganske vist medbragt lidt hyggehash, men de når knapt at få jointen tændt, før de må skodde den igen, og modsat seriens andre film, er der stort set ingen nøgenhed. Der bliver talt om "skinny dipping", men det foregår offscreen, så kun et enkelt par bryster får vi lov at se; i en badescene, som skaber spænding ved ganske vellykket at vække minder om Alfred Hitchcocks 'Psycho' (1960); endnu en af franchisens store inspirationskilder.
Så ku' han endelig dø!?!?
Men at de unge mennesker er sympatiske og afholdende, ændrer naturligvis ikke på faktum, at de i sidste ende må lade livet på grusom vis. De får bare lov at leve lidt længere end normalt. Den første time holder Jason sig i skyggen, observerende, indtil han får fat i den ishockeymaske, som siden har skjult hans deforme ansigt. Det er den tumpede Shelly, som har medbragt ishockeymasken i sin kuffert med horrorrekvisitter og teatersminke i håbet om at kunne pådrage sig en smule opmærksomhed ved at skræmme de andre. Hele denne sidehistorie giver i øvrigt en ganske interessant metavinkel på handlingen - et element som også blev brugt i efterfølgeren 'The Final Chapter'. I det hele taget er det her mange af franchisens hovedelementer bliver grundlagt, og selv den komiske vinkel, som var tiltænkt serien fra start, bliver først for alvor tydelig i denne tredje film. 'Friday the 13th Part 3' er et af højdepunkterne i alletiders mest uforpligtende (og bedst indtjenende) horrorfranchise nogensinde.

Score:

5 kommentarer:

  1. Har den liggende til anmeldelse fra BDlive så venter lige med at læse din anmeldelse, men glæder mig til at få set den.

    SvarSlet
  2. Jeg glæder mig til at læse, hvad du synes, Mark!

    SvarSlet
  3. Nu har jeg fået den set, og jeg er knapt så glad for den som du. Filmen er super underholdende, men uhyggen er i mine øjne væk, og jeg synes det er ret tydeligt at fokus har ligget på den tekniske side, da filmen ikke har særlig meget nyt at byde på - hvilket jeg sort of synes film nummer 2 havde. Du har ret i at nogle af karaktererne er sympatiske, men jeg synes opbygningen (igen af uhyggen) fungerede langt bedre i de første 2. Anmeldelsen er ikke klar endnu (har lige en serieanmeldelse jeg skal have klar først), men det er mine tanker umiddelbart.

    SvarSlet
  4. Du har nok ret i, man skal se langt efter uhyggen i treeren her, men egentlig synes jeg ikke, Friday 13th er en superuhyggelig franchise generelt - bortset fra etteren, som er utroligt stemningsfuld. De andre film har sine øjeblikke, hvor de kan chokere, især i Jasons herlige drabsmetoder. Men franchisen trækker point i min bog på selve katakteren Jason og hans udvikling fra film til film. Det er også underholdende at se, hvordan de forskellige insruktører fortolker historien, som jo i bund og grund altid er den samme. Treeren står især højt på min liste, fordi den fastlægger mange af de rammer, som de næste mange film benytter sig af. Toeren har jeg et ret anstrengt forhold til. Jeg synes, det er en rodet omgang med alt for mange karakterer, som er ligegyldige (og som ikke engng dør!)
    Men jeg glæder mig meget til at læse din fulde anmeldelse :)

    SvarSlet
  5. Kan sagtens følge dine argumenter, og vi er heller ikke så langt fra hinanden på 3eren. Har det dog rigtig fint med 2eren, og synes den og originalen skaber en fin sammenhæng hinanden imellem. Særligt pga. slutningen. Indledningen på 2eren er dog ret plat. Smider lige et link når min egen anmeldelse kommer online.

    SvarSlet