Søndags-Zombier vil med jævne mellemrum vende tilbage her på bloggen og i
løbet af en måned bore dybt i forskellige zombiefilm, som dog alle har
noget helt særligt til fælles. I denne omgang er overskriften "Set fra zombiens synsvinkel", og fællesnævneren er naturligvis, at alle fire søndags-zombiefilm er fortalt fra P.O.V. of the Living Dead!
Det er jo egentlig oplagt med historien om en ung mand, zombificeret: bleg, mumlende, indadvendt, med fedtet hår og slaskende dorskt afsed iført hættetrøje. Ungdommen nu til dags! Ikke desto mindre blev det mildest talt modtaget med foragt, da nyheden om 'Warm Bodies' (2012) ramte internettet. Var det Hollywoods seneste forsøg på at starte en millardfranchise til små liderlige tøser og kvinder i overgangsalderen, som åbenbart synes, blege teenagere er the shit?!
Historien i 'Warm Bodies' fortælles gennem zombien R, som i en indre stemme funderer over dødens store spørgsmål: Hvem er jeg? Hvordan døde jeg? Og hvor er der en hjerne, jeg kan æde?! Men en dag møder han menneskepigen Julie, og hans hjerte vækkes til live igen i et enkelt slag. R slæber Julie med sig tilbage til sit gemmested i zombieland og langtsomt får hun tiltro til, at han ikke vil hende noget ondt. Men Julies far, som driver sit eget lille militærdiktatur i menneskeland kan ikke lide zombier, og han har sat de samlede styrker ind for at finde sin datter.
Zombier i et supermarked - det kan man da kun blive glad af at se på!
Det er værd at bemærke, at 'Warm Bodies' ikke umiddelbart er designet til at udfylde det hul af eksistentiel meningsløshed, som del to af 'Breaking Dawn' uvægerligt må have gravet i alverdens ungpigesind. Der skal man kigge mod andre og mere komplekse universer som 'Beautiful Creatures', 'Mortal Instruments' eller selvfølgelig 'Hunger Games' - som vel er blevet den egentlige afløser. Sagen er, at 'Warm Bodies' slet ikke egner sig til en stor franchise. Forfatteren bag forlægget, Isaac Marion havde kun skrevet denne ene bog, indtil filmversionens premieredato, hvorefter han fik udgivet en prequel-miniroman i e-bogsformat.
Teenageromancer bliver ikke mindre akavede af, at den ene er levende død!
Et godt stykke hen ad vejen respekterer 'Warm Bodies' zombiegenren, og det burde ikke være helt umuligt for selv de mest forargede fordømmere at tapetsere over, hvor de engang fik malet Fanden på væggen. Filmens scenarier har flere steder Romerosk karakter; zombierne holder således til i et indkøbscenter, mens menneskene har forskanset sig i et minisamfund, hvor militæret regerer - lige dele 'Dawn of the Dead' (1978) og 'Land of the Dead' (2005). 'Warm Bodies' har også sort humor og lækker splat, som når R for eksempel angriber Julies kæreste og i løbet af filmen snacker sig vej gennem hans hjerne. I dette univers overtager zombier glimt af minder fra de personer, hvis hjerner de spiser, og herigennem lærer R Julie bedre at kende. Det er et af de friske tiltag, som muligvis vil støde nogle hardcore fans, ligesom de ekstra onde og ulækre zombier, de såkaldte "boney's" nok heller ikke vil falde i alles smag. De minder om monstrene fra 'I am Legend' (2007) eller mutantvampyrerne fra 'Daybreakers' (2009), men beskrives vel i denne sammenhæng bedst som zombier uden voiceover, og deres funktion synes udelukkende at være menneskeliggørelse af de egentlige zombier.
Julie og hendes veninde forsøger at få R til at ligne et menneske.
Hvorfor mon de ikke klæder de ham ud som en pige, når de er i gang!
Som vi skal se på nogle af de kommende film i denne omgang af Søndags-Zombier, kan man gøre mange ting for at hjælpe publikum igennem en historie set fra zombiens synsvinkel. Voiceoveren som bruges i 'Warm Bodies' hører til blandt de mere simple og velfungerende greb, men desværre kammer menneskeliggørelsen af zombierne over hen imod slutningen af filmen, og den kommer til at lefle for et publikum, der kræver lykkelige slutninger på eventyrlige kærlighedsromancer. Det er en skam, for det meste af tiden befinder 'Warm Bodies' sig på en gylden middelvej, som både tilfredsstiller nybegynderen og den erfarne zombiefan.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar