* Husk at du kan se en komplet oversigt over Top 10 listerne ved at klikke her.
Skrevet af Jesper Pedersen.
10. The Julekalender (TV2 1991).
Alle de stormfulde aftener i det mørke Jylland fortjener en plads på listen. I dag kender vi De Nattergales fordomsfuldt satiriske julekalender så godt som baglommen i vores overalls - men prøv at sætte Jer i den situation, at I første gang ser den støvede låge afsløre gårdhuset midt på Lars Tyndskids kartoffelmarker. At I første gang hører Bent Meiding spørge: "Hvem ER denne mystiske mand i mørket?" til de dybe tangenters efterklang. Og at I første gang oplever Bennys Nosår, som æder deller, hæver skatter og ikke mindst HADER nisser. Det var fandeme uhyggeligt!
The Julekalender (TV2 1991). |
Ligesom Charlot og Charlotte i Bornedals serie af samme navn rejser landet tyndt fra København til Skagen, rejser de også rundt i forskellige genrer. Mystikken går igen, når Baard Owes magtliderlige sektleder kræver sin Charlotte Margrethe tilbage, eller når Ove Sprogøes fynske greve hjælper pigerne selv efter hans død. Men grunden til, 'Charlot og Charlotte' findes på denne liste er først og fremmest Preben Kristensens transseksuelle psykopat Poul Teddy. Normalt gør massemordere en dyd af at forsvinde i mængden, men ingen skråler højere end Poul Teddy, mens han vinker med store arme til gyserklassikere som 'The Hitcher' og 'Psycho'.
Charlot og Charlotte (DR 1996). |
Mange nyere krimiserier er mørke og brutale, men som repræsentant for genren er her 'Den som dræber'. Serien følger drabsafdelingens jagt på psykopatiske seriemordere og fokuserer ganske meget på såvel de makabre mord som opklaringsstudiet af de lemlæstede kroppe. Store skuespillernavne var kørt i stilling som seriemordere, men måske blev det for voldsomt for danskerne? 'Den som dræber' blev droppet efter én sæson på grund af ekstremt dalende seertal. Året efter kom biograffilmen 'Fortidens skygge' som afrundede serien respektfuldt for de fans, den dog havde, men som trods Simon Kvamm i skurkerollen blot solgte små 19.000 billetter.
Den som dræber (TV2 2011). |
TDC spildte enorme mængder tid og penge på VIC-kampagnen, som i dyre tv-spots på op til flere minutter fortalte myter om det mystiske VIC-folk, hvis eksistens var påvist overalt i verden gennem fundene af tre særlige håndtegn. I et fremsynet, dokumentarisk filmsprog blev VIC'erne beskrevet som en overlegen race, som altid har forsøgt at kommunikere med os. Kampagnens formål var netop at signalere, at mobilselskabet kunne dække alle behov for kommunikation, men signalerne blev mistolket, brandet afviklet og i dag er det ironisk nok nærmest umuligt at finde beviser på, at VIC-kampagnen har eksisteret.
VIC (reklamespots 2000). |
Før 'Badehotellet' var der 'Hotellet', en sær krydsning mellem 'Hvide Løgne' og 'Riget'. Lige dele soap og mystik! I virkeligheden handler serien mere om den daglige drift af Hotel Faber og de mange ulykker og intriger, ejerfamilien og de ansatte udsættes for i løbet af intet mindre end 60 afsnit. Lige fra starten introduceres man dog også for de mystiske ting, der sker på hotellet, særligt på værelse 217 og i kælderen hvor Baard Owes pedel John har sin daglige gang. Men beder man ikke selv om det, når man bygger sit hotel på resterne af et gammelt kloster?!
Hotellet (TV2 2000-2002). |
Det var måske liiige arrogant nok af DR at kalde det Danmarks første zombiekomedie, men tv-filmen 'Zomedy' er nok den danske zombiefilm, der har haft højst produktionsværdi. Med en pose skattekroner på lommen og en teknisk instruktør i ryggen blev den uprøvede instruktør og DR Mama-vært Jacob Ege Hinchely tilsyneladende båret på hænder og fødder gennem produktionen, og det vakte en vis fortørnelse i gyserforummet, når nu kompetente, visionære filmskabere ikke engang kan få kørselsgodtgørelse. Overordnet er historien i 'Zomedy' nu ganske godt tænkt, og actionscekvenserne fungerer fortrinligt, men dialogen er håbløst pinlig og ødelægger desværre ofte fornøjelsen.
Zomedy (DR Mama, 2011). |
Kan du huske glasbordet, der slog revner? Selvfølgelig kan du det! 'Åndernes magt' gjorde alle danskere overtroiske og paranoide for en stund. Mange har spekuleret i, om Frank Munkø blot var en fupmager i farverigt jakkesæt, men det eneste vi kan konstatere er, at TV2 Zulus lancering bogstaveligt talt skete med et brag, der gav genklang i alle medier (tøhø). Siden har andre programserier forsøgt at fange sjælen (tøhø igen), men at 'Åndernes magt' er en klassiker ses tydeligt, når en helt anden kanal over et årti senere lancerer et lignende koncept med titlen 'Ånderne vender tilbage'.
Åndernes magt (TV2 Zulu 2000-2002). |
Trylleklovnen Rune Klan har skiftet pølser ud med spø'lser i rollen som det selvbestaltede medie Ole, som sammen med sin forskræmte lillebror Marius tager kampen op mod spøgelses-S-tog og besatte trunter. 'Den 2. Side' er underspillet sjov, som ellers ikke er Zulus spidskompetence - og så er det stemningsfuldt, men instruktøren har også det udmærkede ungdomsgys 'Midsommer' på sit cv. Det kan undre, 'Den 2. Side' ikke fik succes nok til flere sæsoner, men den var nok for tidligt ude til at kunne ride med på den spøgelsesbølge, som i de seneste år har hjemsøgt filmbranchen.
Den 2. side (TV2 Zulu 2010). |
Det lå i kortene, at 'De Udvalgte' skulle være endnu en søndagssucces for DR, men sendetidspunktet blev hurtigt degraderet til torsdag midnat. Nicolas Winding Refn havde sammen med et hold opkommende filmmagere fået frie tøjler i historien om syv studerende, som finder ud af, de har mere tilfælles, end at de bor i den samme forfaldne herskabslejlighed med aflåste døre og skjulte rum bag panelerne. Der var planer om spillefilm og flere sæsoner, men i stedet klippede man siden de skæbnesvangre 13 afsnit sammen til 12 og tilføjede en forhastet slutning, som overhovedet ikke yder den ambitiøse spændingsserie retfærdighed.
De Udvalgte (DR1 2001). |
Lars von Trier har gjort sig bemærket i hele verden med sine grænseoverskridende film, men i Danmark er den overnaturlige dramaserie 'Riget' et hovedværk. Den stolte institution Rigshospitalet portrætteres som en lortebrun anstalt fuld af inkompetente, egoistiske læger - se bare Baard Owes gale professor Bondo, hvis dedikerede forsøg med kræftsvultser når frankensteinske proportioner. Djævleyngel, voodoohekseri, gespenstplasma og spå-mongoler er noget af det, der forstyrrer videnskaben i 'Riget', som på trods af et færdigt manuskript aldrig fik sin afsluttende tredje sæson. Måske har dét netop været med til at holde denne unikke serie i vores bevidsthed.
Riget (DR1 1994-1995). |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar