23. dec. 2011

Anmeldelse: Sint.

Årgang: 2010.
Tagline: "This Christmas, Santa’s Coming To Slay…"
Blu-ray.
HD-Projektor.
Runtime: 84 minutter.
Udgiver: Metrodome.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'Santa's Slay' (2005), 'Rare Exports' (2010), 'The Fog' (1980).
 
Anmeldt af Allan Sørensen.

'Sint' (eller 'Saint' som den engelske titel lyder) tager sin begyndelse i det 16. århundrede da en gruppe landsbyboere, efter at være blevet godt og grundigt udplyndret, voldtaget og skamhugget af en gruppe spanske pirater under kommando af en yderst modbydelig biskop, tager sagen i egen hånd og dræber deres morderiske plageånder ved at sætte ild til  deres skonnert. Hele skibets besætning og den onde biskop bliver taget på sengen og omkommer i flammehavet. Vi springer frem til nutidens Amsterdam, den 5. december 2010. Det er fuldmåne og myten siger, at hvis det er fuldmåne på lige netop den 5. december - så vender den gale biskop, Saint Nicholas, og hans forkullede pirater tilbage fra deres grav, for at skabe død og ødelæggelse omkring sig.


Det er lidt langt ude (men historien kommer også fra et land, hvor det er lovligt at ryge den skæve tobak 24/7) og der skal ikke herske den mindste tvivl om, at jeres anmelder her ikke er 100 procent inde i hollandsk folklore, myter og urban legends, og dermed havde en del bøvl med at finde hoved og hale i denne uges film. For slet ikke at tale om de detaljer og spidsfindigheder der kan være lost in translation. Underholdningsværdien kan der til gengæld ikke sættes spørgsmålstegn ved! Hoveder og andre legemsdele flyver fornøjeligt rundt når den dæmoniske julemands-sailor og hans nådesløse band of misfits går i land. De gæve pirater er nemlig ikke interesserede i, hvad den typiske sømand er ude efter når han går i land - d.v.s øl fisse og hornmusik (her ville Amsterdam jo ellers være en helt naturlig havn at kaste for anker i). Piraterne er nemlig under deres kaptajn, Saint Nicholas befaling, og som enhver anden sund og rask biskop, har filmens forbrændte helgen, kun øje for en ting og det er børn - og gerne mange af dem!

Julemandens hjælpere er knap så "nissede" og går under navnet Black Pit's - jeg forstod det i første omgang som Brad Pitt...
Den 60 årige hollandske instruktør, Dick Mass, er ikke helt ukendt i sit hjemland, men herhjemme er han nok ikke en der sådan lige umiddelbart får juleklokkerne til at ringe hos den gængse film-fan. Hans mest berømte værk er 'Amsterdamned' fra 1988. Den hollandske Giallo-film er helt klart værd at tjekke ud, hvis du er så heldig at falde over den. Det samme gælder den mere typiske horror-film 'De Lift' aka 'The Elevator' fra 1983. Den aldrende instruktør har ikke bare instrueret, men også skrevet manuskriptet, co-produceret og skrevet filmens soundtrack. I 'Sint' formår Mass også at holde underholdningsbarometeret oppe i det røde felt i stort set hele filmens spilletid. Bevares, 84 minutter er måske ikke så meget at skulle udfylde, men det arbejder klart til filmens fordel, at den ikke holder alt for mange ligegyldige kunstpauser. Det er et  action-packed horror-eventyr der blæser igennem et smukt og snedækket Amsterdam.

Saint Nicholas har smidt Rudolf på porten og opgraderet med en kraftfuld og dæmonisk krigshingst.

Publikum bliver også stopfodret med de gængse klichéer vi kender så godt fra genren. Her er forudsigelige jump-scares (men heldigvis også et par uforudsigelige af slagsen), kønne piger, den unge helt med kæresteproblemer og andre stereotyper som f.eks den fordrukne og suspenderede betjent, som prøver at overbevise folk omkring sig, at myten er sand og at den rent faktisk udspiller sig lige foran næsen på dem. Skuespillerne er for mig, og sikkert også for hovedparten af jer læsere, ukendte ansigter. De går til opgaven med krum hals, uden specielt at imponere eller direkte falde igennem. Den eneste der leverer over gennemsnittet, er den rutinerede Bert Luppes i rollen som vores fortabte og stædige betjent, Goert.

Den hårdtprøvede betjent Goert hader julen og det har han en god grund til.
Filmens største styrke er uden tvivl tempoet og Dick Mass' evne til at iscenesætte sin vision på den helt rigtige måde. Volden er tegneserie-agtig og grafisk på den overdrevne og humoristiske måde, og filmens set-pieces er forrygende godt skruet sammen. Især scenen der udspiller sig da jagten på Saint Nicholas går over Amsterdam's hustage er værd at bide mærke i, den er dynamisk, fandenivoldsk og dum - men den virker. Teknikken er på plads og det hele udspiller sig med tungen solidt plantet i kinden. Filmen er selvsikker og karikeret farvelade horror, af en instruktør der ved hvad han laver. Ældgammel jule-folklore og slapstick-horror går fint hånd i hånd i Dick Mass' balstyriske højtids-horrorfilm, og 'Sint' ender som et oplagt valg som værende en film man kan vende tilbage til jul efter jul. Vi kan dog ikke svinge os op på mere end tre meget store Pinhead's i scoren, for gu er det kalorielet og lidt tyndbenet underholdning, men den slags skal der nu engang også være plads til - det er jo jul, så vi skal alligevel passe på vægten...

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar