9. dec. 2011

Anmeldelse: Rare Exports A Christmas Tale (2010).

Anmeldelse: Rare Exports A Christmas Tale (2010).
Tagline: "This christmas everyone will believe in Santa Claus."
DVD.
40" LCD.
Runtime: 84 minutter.
Udgiver: Scanbox Entertainment.
Link til filmen på IMDB.

Anmeldt af Jesper Pedersen.
                Slagteren Rauno bor sammen med sin søn, Pietari, i en bygd for foden af Korvatunturi-fjeldet i Lapland. Det er december måned og tid til at fylde fryseren op med friskt rensdyrkød, men et vilddyr er trængt ind i det lokale reservat og har dræbt alle dyrene på bestialsk vis. Rauno og hans kammerater mistænker amerikanerne, som i længere tid har gravet på Korvatunturi, for at være skyld i at en ulveflok er sluppet igennem indhegningen. Men pludselig begynder de særeste ting at ske for områdets beboere, og da Rauno og Pietari fanger en gammel mand med langt hvidt skæg i deres ulvefælde, går det op for dem, at julemanden er kommet til byen!


Jeg kender til en del myter om julemænd, -bukke og -nisser, ikke mindst takket være Martin Miehe-Renard og alle hans Pyrus-kalendere. Jeg mindes dog ikke, Gyldengrød nogensinde har lært mig, at julemanden skulle komme fra Finland(!) Det mener finnerne imidlertid selv, og det er med baggrund i denne påstand, Jalmari og Juuso Helander har skabt fænomenet 'Rare Exports'. I Finland bilder man børn ind, at julemanden holder øje med dem fra toppen af Korvatunturi-fjeldet, og ud fra deres opførsel beslutter, om de har fortjent en julegave eller ej. I 'Rare Exports' får historien imidlertid et drejning, da Korvatunturi viser sig at være et kunstigt fjeld bygget for mange, mange år siden af samerne for at skjule den indefrosne julemand. En julemand som hellere straffer de uartige end belønner de gode. Arkæologerne på Korvatunturi tror, de har fundet en hellig grav, men det viser sig, der er mere horn i panden end glorie over virkelighedens julemand.

Børnetegninger er bare uhyggelige!


Brødrene Helander har rigtigt set, at hvis man vil sprede et budskab fra Norden til den omkringliggende filmverden, må man gøre det ved hjælp af horrorgenren; se bare vampyrdramaet 'Låt den rätte komma in' (2008), zombiesplatteren 'Død Snø' (2009) og troldumentaren 'Trolljegeren' (2010). Kulde og gys går godt i spænd, ligesom farverne snehvid og blodrød står skidegodt til hinanden. Men egentlig går idéen til 'Rare Exports' længere tilbage end nogle af førnævnte titler. Allerede i 2003 lavede brødrene Helander den virale video 'Rare Exports Inc.', som følger tre finners jagt på deres bytte; de vilde julemænd, som må fanges og tæmmes, inden de kan blive klædt i Coca Cola-rødt, solgt og sendt som luksuslolitadukker i store trækasser til alverdens lande. Den er en utroligt præcis og velproduceret kortfilm og en sjov kommentar til debatten om, hvor i alverden julemanden stammer fra. I 2005 kom opfølgeren; 'Rare Exports: The Official Safety Instructions', som slog fast, at julemænd kan være livsfarlige, hvis man ikke følger sikkerhedsreglementet (læs: opfører dig pænt!) Bortset fra et par enkelte detaljer i kronologien, fungerer spillefilmen som en direkte prequel for de to kortfilm, som i øvrigt begge er inkluderet på dvd-udgivelsen.

Når man fanger en gammel mand i en ulovlig ulvefælde er der kun én ting at gøre; frem med rundsaven!

'Rare Exports: A Christmas Tale' har fået flot kritik af anmeldere og fans af kortfilmene. Men mange skriver, den er en parodi på hele den horror-subgenre, hvor døde ting bliver vakt til live med skræk og rædsel til følge, og det synes jeg er en fejl! Jeg betragter den som et særdeles originalt værk og en flot tilføjelse til en subgenre, som i forvejen indeholder nogle af horror'ens største klassikere. Den ironiske distance fra kortfilmene er fjernet fra spillefilmen. Der er øjeblikke af ironi - som når julemanden bliver spiddet i en ulvefælde skåret af grantræstammer og dækket til med grangrene - men de får aldrig lov at overmande den i øvrigt gennemtænkte og velfortalte historie. Eneste malplacering i denne sammenhæng er den amerikanske rigmand Riley, som står bag udgravningerne på Korvatunturi. Han spilles af den erfarne og dygtige Per Christian Ellefsen, måske bedre kendt som Elling fra den Oscar-nominerede filmtrilogi af samme navn, men han over-overspiller og leverer en sørgelig amerikansk accent. Mange af hans replikker er tilmed skrevet med en unødvendig tydelighed - som da han i filmens klimaks udbryder: "Santa is going to find out who is naughty, and who is nice!" - som måske vidner om, at vi kan være taknemmelige for, størstedelen af filmen er indspillet på et herligt, komplet uforståeligt finsk.

Det er ikke alle film, der tør vise hundredevis af nøgne, gamle mænd løbende i hælene på en lille dreng!

Sidste år så jeg Helander-brødrenes to virale videoer om de finske julemænd, og siden har jeg glædet mig til at se spillefilmen som et lille barn glæder sig til juleaften. Jeg har undervejs været bange for, om mine forventninger måske var for høje, men jeg er blevet imponeret over, hvor flot stilen fra kortfilmene bibeholdes, og hvor meget historie, der er kommet ud af den egentlig ganske simple idé, som lå bag 'Rare Exports Inc.'. Min største anke er, at filmen med sine godt og vel 75 minutters spilletid er for kort - slutningen bliver en anelse forhastet, og måske kunne man med ekstra spilletid have uddybet Per Christian Ellefsens karakter. Men man kan vel håbe på, universet uddybes yderligere i fremtiden med flere virale videoer af samme høje kvalitet.

Score:

7 kommentarer:

 1. En velskrevet og grundig anmeldelse, jeg takker :) Har selv lige haft den gennem afspilleren forleden (og lagt sidste hånd på en anmeldelsen nu her), anyways - er sgu også ret begejstret for den. Solid atmosfære, velfortalt og ikke mindst flot jule-eventyr. Well, også en klar anbefaling fra min side :)

  SvarSlet
 2. Tusind tak for ordene, Bjarke :) Jeg glæder mig til at læse din anmeldelse!

  SvarSlet
 3. Selv tak - det er jo altid rart at vide, når der er nogen, der læser med og værdsætter skriverierne. Anyways - får ikke altid lige smidt en kommentar, men hermed gjort :)

  BTW, havde egentlig ikke noget imod den relativt korte spilletid (som jo reelt set kun er 70 min.). Synes filmen har et fint forløb uden at få forhastet filmens mytologi og karakterer. Finalen er måske ikke helt, hvad man kunne have ønsket sig - men bestemt heller ikke en skuffelse som sådan (vil helst undgå at spoile her).

  SvarSlet
 4. Hørt! Det er altid fedt med nogle kommentarer på vores anmeldelser!

  SvarSlet
 5. Amor Arnautovic27. dec. 2011 12.22.00

  Jeg blev desværre slemt skuffet. Den film skulle aldrig have blevet lavet. De to kortfilm, som den udsprang af, er fremragende, men de har simpelthen ikke formået at udvide historien til (knap) halvanden time. Slet ikke. Derfor er der næsten ingen kød på benet, og (næsten) intet af den charme og humor, som der er i kortfilmene. Konklusionen er ifølge mig, at det hele sagtens kunne have været en kortfilm mere (hvilket den korte længde også vidner om.
  Mine forventninger ud fra kortfilmene var klart mere action og uhygge, men filmen er jo en lang intro/mood-setter. Hvor mange gange er der ikke unødvendige close-ups af den lille dreng? Det er til tider en pine, hvor man tænker: "get on with it!" Det sker bare aldrig...desværre...

  SvarSlet
 6. Sjovt så forskellige oplevelser folk kan ha' af samme film. Personligt var jeg ok underholdt. Filmen bliver aldrig en horror-film eller rigtig uhyggelig, men den er et fint lille juleeventyr og et kærkomment alternativ til de klassiske højtids-horrorfilm. Jeg kunne dog godt havde undværet slutningen med helikopteren! Der går alt for meget Disney Sjov i den...

  SvarSlet
 7. Amor Arnautovic27. dec. 2011 12.57.00

  Ja, helikopter-scenen, men "yuhuuuu-drengen" kammer fuldstændig over. Jeg mener, tænker de slet ikke på modtageren? Det er jo ikke familien-DK!

  Det ekstra-skuffende for mig er også, at jeg føler, at der er så meget mere i den historie, og jeg ville da ønske, at nogen vil lave en bedre film med den.

  Af de positive ting kan jeg nævne, at den er flot filmet og post-production med farvesætningen er god, og ikke mindst er billedet på BD fremragende.

  SvarSlet