24. maj 2011

Anmeldelse: Trolljegeren (2010).

Trolljegeren aka Trollhunter (2010).
Tagline: "You'll believe it when you see it!"
Set d.24/05-11
Blu-ray.
HD-Projektor.
DTS 5.1 Surround.
Runtime: 93 minutter.
Link til filmen på IMDB.

Se også: Cloverfield (2008), The Storyteller: The Heartless Giant (1988), The Blair Witch Project (1999).

Anmeldt af Allan Sørensen.
Vores kære norske naboer forsætter med at spytte den ene vellykkede horror-film ud efter den anden. Det begyndte med den vellykkede klassiske slasher 'Fritt vilt' fra 2006, forsættelse fra 2008 'Fritt vilt II' var endnu bedre og 3'eren er lige på trapperne. I 2008 fik vi også 'The Texas Chainsaw Massacre' homagen 'Rovdyr' og 2009 bød på den vanvittige og fantastisk underholdende nazi-zombie-basher 'Død Sne'. Slet ikke dårligt af et folkefærd som vi har noget så travlt med at stemple grå og kedelige. Og nu tager nordmændene en af deres egne mytologier under kærlig behandling, nemlig Trolde!De færreste ved det, men i de norske fjelde og skove lever en anselig troldebestand i bedste velgående. Troldesikkerhedstjenesten holder imidlertid væsenernes eksistens hemmelig, og det er en gammel eks-flådesoldat opgave at dræbe de trolde, som forvilder sig uden for reviret. En gruppe universitetsstuderende der får til opgave at lave en dokumentarfilm om en personlighed fra lokalområdet og vælger at fokusere på en enspænder som kommer til byen med jævne mellemrum. Alt de ved er at han hedder Hans og at han mistænkes for at være en krybskytte som jager bjørne. Det viser sig dog være langt fra sandheden, da Hans har et langt mere farlig og uhyggeligt job. Det lyder dumt men prøv nu at hænge på lidt endnu…

Hvem siger at nordmænd ikke har humor?


'Trolljegeren' er en såkaldt mockumentary, en film i dokumentaristisk stil som vi kender fra f.eks 'The Blair Witch Project', 'Cloverfield' og 'Paranormal Activity'. Mens 'Trolljegeren' kæmper med et plot og et emne som meget nemt kunne drukne i platheder, pinligheder og urealisme (en form for realisme er vigtig i mockumentaries, hvis illusionen ikke skal briste) magter instruktør André Øvredal heldigvis at holde begivenhederne i stramme tøjler. Filmen skrider langsomt (men klædeligt) frem, mens vi bliver oversået med smukke og barske billeder af den norske natur i alt dens magt. Effekterne kan man ikke ønsker sig meget mere af - troldene er lige som de skal være! De er store, voldsomme og grimme - ikke for meget og ikke for lidt. De er nøjagtig som jeg forestillede mig trolde så ud da jeg var en lille dreng - det er fantastisk godt ramt og jeg elsker at man har designet troldende efter det klassiske nordiske trold-look (hvis der er noget der hedder det). Ikke noget med at gå komplet Hollywood i effekt-afdelingen og overdriver det ene og det andet, så vi til sidst ville stå med noget der lignede Godzillas og Donald Trumps bastard-søn i fåreklæder. Mit eneste lille minus er at jeg savende noget mere og nogle flere af slagsen på de 93 minutter filmen ruller. Skuespillet kan jeg heller ikke sætte en finger på. Især Otto Jespersen i rollen som den vejrbidte og seje troldejæger Hans er helt eminent. Og de unge studerende er lige tilpas nysgerrige og  panikslagne på deres rejse med Hans, der skal dog ikke herske tvivl om at det er de store trolde der er hovedpersonerne i 'Trolljegeren'.

Troldene er intet mindre end imponerende!
Her til sidst, må jeg lige klappe i mine hænder en ekstra gang! For hvor er det dog befriende, at se noget andet end de sædvanlige, gamle og mølædte cirkusheste som vampyrer, zombier, varulve og maskerede madmen blive trukket rundt i manegen for gud ved hvilken gang. At se noget så skandinavisk og legendarisk som trolde blive vækket til live på det store lærred er en sand fryd og dybt, dybt originalt. Det lader desværre ikke til at filmen kommer i de danske biografer (man har vel travlt med at sende 'Far Til Fire' og andre ligegyldigheder) og det er rigtig ærgerligt - for der er ingen tvivl om at troldende regere bedst på et STORT lærred og med fuld blæs på anlægget! HOV, Hvem er det, der tramper på min bro?!

Score:Ingen kommentarer:

Send en kommentar