25. maj 2011

Anmeldelse: Black Dynamite (2009).

Black Dynamite (2009).
Tagline: "He's super bad. He's outta sight. He's..."
Set d.25/05-11
DVD.
HD-Projektor.
5.1 Surround.

Runtime: 84 minutter.
Link til filmen på IMDB.

Se også: Savage! (1973), I'm Gonna Git You Sucka (1988), Shaft in Africa (1973).


'Black Dynamite' er en hyldest til 70'ernes Blaxploitation-film som 'Shaft' (1971), 'Coffy' (1973), 'Foxy Brow' (1974) og 'Super Fly' (1972).
Blaxploitation er en genrebetegnelse for film oftest handler om big, bad, black, super fly, jive talkin', mothafucka brothers med det vildeste mikrofonhår og et  endnu vildere pimpgear. En brother som tager kampen op imod kriminalitet iført stram Kung-fu og og den største og ondeste .45 Magnum - can you dig it?

Hovedpersonen Black Dynamite er en sådan brother i yderste potens! I sådan en grad at selv vores allesammens Chuck Norris ville tænke sig rigtig godt om inden han gik i in-fight med vores kung-fu hustling cool cat af en hovedperson. Som han selv udtrykker det; "Because whenever there's injustice, wrongs to be righted, innocents to be defended, Black Dynamite will be there, delivering ass-whuppings. and I will not hesitate to lay the hammer down on any clown that comes around."

Black Dynamite tager på udflugt med sine gunslinging cool cats.

Da hans tidligere arbejdsplads CIA får brug for ham for at optrevle en narkoring, må han straks slå til. Det er selvom han for længst har forladt korpset, efter hans bror blev dræbt af "The Man". Og inden du kan nå at sige "super fly", befinder vi os i en af de sjoveste, mest veloplagte og vellykkede genre-spoofs i meget, meget lang tid. Glem alt om den sidste tids utallige og helt igennem forfærdelige spoof film for 'Black Dynamite' høre til blandt de bedste som f.eks 'Young Frankenstein' (1974), 'The Naked Gun' (1988), 'Spaceballs' (1987) og en anden Blaxploitation spoof 'I'm Gonna Git You Sucka' fra 1988.
Filmen er stilsikkert udført og ligner og ikke mindst lyder som the real deal. En af styrkerne ved de oprindelige Blaxploitation film var de super sprøde soundtracks - lyt bare til Pusherman af Curtis Mayfield fra 'Super Fly' (1972), Across 110th Street af Bobby Womack eller et af lettest genkendelige film-temaer nogensinde; Theme From Shaft med Isaac Hayes fra filmen 'Shaft' (1971). Soundtracket til 'Black Dynamite' følger heldigvis trop og er sindssygt funky og lækkert produceret. Soundtracket er lavet helt specifikt til filmen af Adrian Younge (som spiller alle instrumenter selv) og at det er lavet i 2009 og ikke i 1970 er næsten ikke til at tro.

Selvfølgelig bliver der også serveret højtbelagt Kung-fu!

'Black Dynamite' har fået tilført noget af det samme slidte udtryk vi så i Rodriguez og Tarantinos genrehyldest 'Planet Terror' (2007) og 'Death Proof' (2007). Skuespillernes udseende og stil er gennemført ned til mindste detalje og her er så mange filmreferencer at gå i flæsket på. Filmen floppede i de amerikanske biografer, men jeg håber den får et stærkt run på dvd og blu-ray markedet, det fortjener 'Black Dynamite' virkelig.

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar