19. maj 2011

Anmeldelse: Hobo with a Shotgun (2011).

Hobo with a Shotgun (2011).
Tagline: "Delivering justice, one shell at a time..."
Set d.19/05-11
Biograf.
Runtime: 86 minutter.
Link til filmen på IMDB.

Se også:'Street Trash'(1987),'The Toxic Avenger' (1984),'The Warriors'(1979).

Anmeldt af Allan Sørensen.


80'er-filmikonet Rutger Hauer er tilbage på toppen af bunden, i den anarkistiske og vanvittige exploitation-film 'Hobo with a Shotgun'. Filmen er baseret på én af de faux-trailers, der blev lavet til Tarantinos og Rodriguez' "Grindhouse"-projekt i 2007. I USA blev 'Planet Terror' og 'Death Proof' fremvist i biograferne i et såkaldt "double-feature" format. Et koncept man arbejdede med i 60'-70'ernes rigtige Drive-in og Grindhouse-biografer. De to "Grindhouse"-film blev vist lige efter hinanden og som mellemmåltid brugte man faux-trailerne for at skabe det helt rigtige og sleazy udtryk filmene stræbte efter. Det var intet mindre end genialt! Sidste år kom den stjernebesatte 'Machete', den første film som er baseret på en af de falske trailers fra 2007. Hvor 'Machete' var nogenlunde vellykket Mexploitation manglede den stadig det sidste udefinerbare ka-pow for at kunne måle sig med filmene fra The Gruesome Twosome - Quentin Tarantino og Robert Rodriguez. Men nu melder en gammel, træt og hjemløs vagabond sin ankomst - og med sig bringer han sine stål-blå øjne, det ondeste jagtgevær fanget på film og et rent æreskodeks om hvad der er rigtigt og forkert.


Plottet er lige så simpelt som titlen er genial, nøjagtig som det sig hør og bør i denne type film. Vores vagabond springer af godstoget ved endestationen. Endestationen viser sig desværre at være den bundrådne og livsfarlig by, Hope Town. Graffiti-vandaler har meget passende omdøbt byskiltet til Scum Town. Byens miserable indbyggere styres med brutal hånd af den psykotiske forbryder Drake, hans håndlagere og et korrupt politi. Inden længe får vores Hobo nok af volden og ydmygelserne der regner ned over ham og hans medmennesker - det er tid til at rydde op i Scum Town. Bevæbnet med en pumpgun, assisteret af en glædespige og udstyret med et godt hjerte går en scruffy Rutger Hauer i krig mod tyranniet i helvedes forgård.

Forbryderkongen Drake finder sig ikke i dårlige undskyldninger.


Jason Eiseners (der også stod bag den sindssyge jule-kortfilm 'Treevenge' i 2008 - som stadig kan findes på youtube) debut som spillefilmsinstruktør er fuldført over-the-top exploitation i ægte 80'er-stil. Den står på heftige one-liners, kulsort humor, nøgne damer, vanvittigt overspil og gore, gore og gore! For slet ikke at snakke om et dejligt overstyret 80'er-forfærdeligt synthesizer-soundtrack. En stil vi allerede kender fra det legendariske independent selskab Troma Entertainments filmkanon og film som f.eks 'Street Trash' fra 1987. 'Hobo with a Shotgun' holder gaspedalen skruet helt igennem karosseriet i samtlige 86 minutter. Der bliver ikke taget gidsler når forbryderkongen Drake og hans to sønner dele dummebøder ud og filmen bader i praktiske old school gore-effekter. Blodet stråler til alle sider og det flyver med afrevne legemer både til højre og til venstre. De praktiske effekter er lige i øjet og vi ser næsten intet til de påklistrede og grimme CGI-effekter som især 'Machete' led under.

Hobo holder sig ikke tilbage når der skal uddeles bly.Rutger Hauer er i særklasse i 'Hobo with a Shotgun'. Den blonde kæmpe der blev kendt som dysfunktionel cyborg i Blade Runner fra 1982 og tomlende seriemorder i The Hitcher (1986) er efterhånden blevet 67 år. Heldigvis udstråler han intensitet og styrke som aldrig før. Og man kan kun hoppe op og ned af glæde over at han sagde ja til rollen som vagabonden. Hans præstation er fejlfri og rollen er som skrevet til ham. Ligesom Robert Rodriguez og Christopher Nolan, gav Hauer roller i 'Sin City' (2005) og 'Batman Begins' (2005) måtte Jason Eisener bare have sit idol med i sin nye film. Eisener blev noget overrasket over, at det lykkedes at få den gamle stjerne med på ideen om at skabe en syret og grænseoverskridende vigilante film i bedste 80ér stil. Hvorfor Rutger Hauer gik med på ideen forklare han selv meget godt her:

»Filmkunsten har spildt alt for meget tid på kommercielt tyggegummi-bullshit om, hvad publikum vil have. Som filmskaber kunne man ikke være mere ligeglad med, hvad de vil have, man har behov for at give folk, det jeg føler. Det kan man gøre nu. Redskaberne er ikke længere utilgængelige, så nu handler det om kreativitet og indhold.«

Effektive problemknusere.


Dette er ægte "Grindhouse" og "exploitation" i 2011, 'Hobo with a Shotgun' er alt hvad en man kunne turde håbe på. Filmen lykkedes faktisk også bedre med at fange hele ånden omkring genren end dens forældre gjorde det i 2007. Når det er sagt skal der dog ikke herske den mindste tvivl om at 'Hobo with a Shotgun' virkelig er en kompromisløs og ultravoldelig filmoplevelser. Og det betyder at det er ikke en film for alle og enhver. 'Hobo with a Shotgun' er et meget tiltrængt frontalangreb på hvad folk generelt finder som "god smag". Dette er en af filmens helt store styrker. Jason Eisener er fan af genre og filmen er lavet til fans af genren. Instruktøren har (heldigvis) INTET gjort for at please mainstream publikummet - og tak for det. Hvis alle dog bare lavede film på den måde. Og lige her til sidst, giv os så de andre faux-trailers i spillefilmslængde - 'Werewolf Women of the SS', 'Don't' og 'Thanksgiving'.

Score:

4 kommentarer:

  1. Selv om dette er en "gammel" anmeldelse, fortjener den da lige et ord med på vejen. Jeg fik set den for nylig og kan klun give dig ret i, at den er superfed. Jeg ville nok ikke have givet den 6 pinheads (nok nærmere 5), man det skal ikke skille os ad. God anmeldelse, som jeg dog har læst tidligere, men bedre sent end aldrig.

    SvarSlet
  2. Nye som gamle anmeldelser, det er altid rart med nogle comments på skriblerierne. Her for nylig så jeg 'Hobo with a Shotgun' for anden gang, og jeg er stadig lige så begejstret.

    SvarSlet
  3. Jeg tror jeg er 80er forfærdelig, for jeg var oprigtig medrevet af soundtracket til denne film ;P Fed anmeldelse af en glimrende film jeg glæder mig til at få genset på BD some time.

    SvarSlet