18. maj 2011

Anmeldelse: Dead and Buried (1981).

Dead and Buried (1981).
Tagline: "It will take your breath away... all of it"
Set d.18/05-11
DVD.
42" Plasma.
Dolby Digital 5.1 Surround.

Runtime: 94 minutter.
Link til filmen på IMDB.
Se også: 'After.Life' (2009), 'I Walked with a Zombie' (1943), 'Angel Heart' (1987).
 
Anmeldt af Allan Sørensen.
Ronald Shusett og Dan O'Bannon som begge stod bag den oprindelige historie til mesterværket 'Alien' (1979) havde igen spidset pennen og Gary Sherman, som kun havde en film i bagagen som instruktør, nemlig 'Death Line' (1972), blev sat på opgaven. Dan O’Bannon sans for atmosfære, stemning og uhygge frem for overdrevet effektjageri skinner igennem gang på gang. Når det er sagt er 'Dead and Buried' nu ikke ligefrem blottet for død og lemlæstelse.


Den lokale sherif Dan Gillis (James Farentino) får travlt da turister og gennemrejsende dør som fluer i den lille og stille kystby Potters Bluff. Som om dette ikke er nok, begynder der at gå rygter om at de nu afdøde ofre optræder som normale, venlige borgere rundt omkring i byen. Det går snart op for vores hovedperson at der er noget helt, helt galt med den på overfladen postkort idylliske, lille by. Befolkningen er levende døde som er i en andens magt og denne dukkefører giver sig ikke uden kamp. Dan Gillis prøver nu sammen med den lokale bedemand William G. Dobbs (fantastisk spillet af Jack Albertson, i sin sidste filmrolle) afsløre byens hemmelighed. Læg også mærke til Robert Englund i en af hans pre-Freddy Krueger roller.
Folk falder som fluer i den lille by.


Filmen fungere rigtig godt, især på grund af den dybt paranoide stemning der hurtigt opbygger sig da vores hovedperson indser at der ikke er mange han kan stole på. Da alle ligner sig selv er han oppe imod en usynlig fjende. Det er en barsk og til tider direkte brutal horror-film der har mere tilfælles med 'Invasion of the Body Snatchers' (1956) og 'The Thing' (1982) end den har med de klassiske zombie-film. Det er ikke mange steder filmen halter, 'Dead and Buried' underholder fra start til slut og er forfriskende med sit utraditionelle bud på en film om de levende døde.

Score:


8 kommentarer:

 1. Det er en af de film, jeg af en eller anden grund aldrig har fået set. Nu kommer den altså på indkøbslisten.

  SvarSlet
 2. God ide Søren! 'Dead and Buried' er en af de glemte og (desværre) temelig oversete horror-perler.

  SvarSlet
 3. I øvrigt... bare en generel kommentar til bloggen. De seneste kommentarer-dimsen på forsiden virker ikke - måske er adressen til feedet tastet forkert ind. Og i din Blogger-profil hedder du "Beskrivelse" - ikke det, du evt. vil være kendt som her på bloggen. Og så ville det være cool, hvis du aktiverede kommentarer på din ret flotte side om genre-bøger.

  Men bortset fra det, fru kammerherreinde... ;-)

  SvarSlet
 4. Tak for feedback, Søren! Det er første gang at jeg har lavet en blog, så det er rart med lidt hjælp til fejlsøgning. De ting du har nævnt skulle der meget gerne været styr på nu. Jeg syntes dog ikke at jeg kan få "kommentarer" til at virke på de 3 undersider? Et andet problem jeg har, er at bloggen ikke dukker op når man forsøger at finde den via google...ellers går det meget godt ;D
  PS: Der er nye bøger på vej, så stay tuned.

  SvarSlet
 5. Når du redigerer den enkelte underside, så skulle der nederst i vinduet være et felt, der hedder "Valgmuligheder for indlæg". Luk det op og tillad kommentarer.

  Jeg kan nu godt finde din blog på Google. Ellers skal du lige sikre dig, at du under Indstillinger - Grundlæggende - har klikket ja til "Lad søgemaskiner finde din blog".

  SvarSlet
 6. Vedr kommentar.: Er gjort, men syntes stadig ikke det virker.
  Vedr google.: Er også gjort, men hvis jeg prøver at google sitet, får jeg den ikke selv frem i søgeresultaterne - meget mystisk.

  SvarSlet
 7. Så blev det muligt at kommentere på undersiderne 'Plakat-galleri', 'Trailer-show' og 'Bøger' via pop-up i stedet for den integrerede kommentar-afsender (som bare ikke vil virke).

  SvarSlet
 8. Hvis jeg googler på Sørensen Exploitation Cinema, dukker din blog op. Den står som det 7. resultat, mens Facebook-siden står som nr. 1.

  Herligt, at der nu kan kommenteres på undersiderne. Det må være et eller andet i templaten, der måske ikke tager højde for det integrerede kommentar-vindue.

  SvarSlet