10. apr. 2012

Anmeldelse: Farligt Venskab.

Årgang: 1995.
Tagline: "Password til livet".
Instruktør: Jørn Faurschou.
Medie: VHS.
Set på: 40" LCD.
Runtime: 86 minutter.
Udgiver: Egmont Film.
Link til filmen: IMDB.
Se også: 'Nattevagten' (1994), 'The Faculty' (1998), 'Body Snatchers' (1993).

Anmeldt af Jesper Pedersen.
16-årige Jonas' højeste ønsker er at blive dygtig til sin sportsgren, basketball og få succes hos drømmepigen Lina. Da basketballklubbens nye sportslæge Per Wahlin en dag fortæller Jonas, at han kan hjælpe ham til at blive stærk og atletisk, tager Jonas naturligvis imod. Med sådan en krop vil han kunne få held i både spil og kærlighed! Wahlin beder Jonas udfylde ugeplaner med detaljerede oplysninger om hans hverdag og helbred. Først for sent går det op for Jonas, at Wahlin slet ikke er interesseret i at hjælpe andre end sig selv - han er nemlig dødeligt syg, og leder efter en ny, sund krop at overføre sin gamle bevidsthed til...
"Undskyld, jeg vidste ikke, der var optaget!"
Siden Dogme '95 gjorde oprør mod genrefilmen i slutningen af 90'erne, har spændingsfilmen været en sjælden gæst i de danske biografer. Først for nylig er der kommet gang i løjerne, hvilket blandt har betydet et velkomment comeback, geografisk såvel som kunstnerisk, for Ole Bornedal. Efter den succesfulde spillefilmsdebut 'Nattevagten' (1994) flygtede Ole Bornedal fra socialrealisme og hverdagsdrama til Hollywoods genremekka, hvor han som bekendt genindspillede sin egen film, 'Nightwatch' (1997), og producerede Guillermo del Toros 'Mimic' (1997). Nyklassikeren 'Nattevagten' er en af de allerbedste danske spændingsfilm, men et par andre tiltag, alle mere ungdomsorienterede, nåede at se dagens lys, inden dansk film blev dogmatiseret. Martin Schmidts 'Sidste Time' (1995) og 'Mørkeleg' (1996) kender og husker de fleste, mens Jørn Faurschous 'Farligt Venskab' desværre er gået lidt i glemmebogen. Det betyder blandt andet, at jeg til denne anmeldelse har måttet finde VHS-afspilleren frem fra gemmerne og anskaffe mig et gammelt, tilsyneladende meget slidt, bånd, som efter et par af de obligatoriske pust i kassetten dog viste sig at være særdeles velholdt.
"Du kommer kun til at mærke et lille stik… til at starte med!"
'Farligt Venskab' er instrueret af Jørn Faurschou. Han er en arbejdsom og alsidig herre, som den ene dag skaffer Emmy-priser hjem til DRs dramaafdeling, og den næste ses på rollelisten i Kim Lysgaard Andersens ambitiøse horror-kortfilm 'Hovedløst Begær' (2011) - omtalt her på bloggen af undertegnede. Manuskriptet til 'Farligt Venskab' har Jørn Faurschou skrevet sammen med Thorstein Thomsen, som også er forfatteren bag romanforlægget; 'Drengen uden krop'. Samarbejdet mellem Jørn Faurschou og Thorstein Thomsen minder i sin struktur en del om det Martin Schmidt og Dennis Jürgensen er kendte for gennem flere mere eller mindre vellykkede gyserproduktioner - jeg synes personligt, 'Farligt Venskab' er en langt bedre, mere sammenhængende film end både 'Sidste Time', 'Mørkeleg' og især 'Bag Det Stille Ydre' (2005). Det kunne have været spændende at se Faurschou/Thomsen-samarbejdet udvikle sig over flere værker, og Thorsten Thomsen har som forfatter altid været en produktiv herre, så der er nok at vælge imellem. For nyligt har Thorstein Thomsen fået omsat endnu en af sine bøger til spillefilm, dog af en anden instruktør. Børne- og ungdomsfilmen 'Min Bedste Fjende' (2010) er med sin inspiration fra tortureporn- og revengegenrerne et provokerende indslag i debatten om mobning.
"CYKELSKJUL!"
Hovedrollerne i 'Farligt Venskab' spilles, på skift, af Ulf Pilgaard og Morten Schaffalitsky. Ulf Pilgaard, som året før brillerede i 'Nattevagten', er et oplagt, men fortræffeligt, valg til rollen som Wahlin/Jonas. Selvom 'Farligt Venskab' er en "seriøs" film er der også brug for hans komiske talenter, som når Jonas efter noget tilvænning opdager, hvordan han kan udnytte kontrasten mellem en ældre mands ydre autoritet og en teenagers vakse hjerne. Der er ingen tvivl om, at Ulf Pilgaard leverer alt, hvad han overhovedet kan - det var der heller ikke i Bodil- og Robert-komiteerne, som begge tildelte ham prisen for bedste mandlige hovedrolle i 1996. Det er bestemt også værd at fremhæve Morten Schaffalitsky, som gør det fremragende i rollen som Jonas/Wahlin. Efter forsøget hvor Wahlin overtager Jonas' krop, ændrer hans fremtoning sig markant og replikkerne, nu formuleret i et pænt og korrekt dansk, kommer ganske naturligt fra den unge mands læber, hvilket er nødvendigt for, at hele transformeringen skal virke troværdig. Det er i øvrigt et sjovt eksperiment, at tilskueren med ét skal flytte sympatien fra Morten Schaffalitsky til Ulf Pilgaard, men det fungerer takket være de to skuespilleres indsats.
"Jeg lover dig! Ikke flere statsministerparodier og ikke flere indvandrere!"
På grund af dens cast, som til tider er decideret "folkekært", og det faktum at 'Farligt Venskab' er en ungdomsfilm, kommer den til at bevæge sig i et grænseland mellem folkekomedie og spændingsfilm - en blanding af 'Krummerne' og 'Nattevagten'. Men den slipper godt fra det, takket være en flot, samlet indsats både foran og bag kameraet. Jørn Faurschou har i mine øjne formået at lave en vellykket omgang sci-fi-horror delight for hele familien - meget ulig filmens amerikanske forbilleder, teenhorrorfilmene, som oftest kun kan ses af teenagere eller nørder. 'Farligt Venskab' er en mainstreamfilm, som oven i købet gjorde sig bemærket på et par filmfestivaler dengang i midten af 90'erne, men grundet den manglende digitale udgivelse, har den ikke det store publikum i dag. Jeg håber, flere end jeg selv er glade for at blive mindet om denne lille perle - desværre kan filmen ikke lige skaffes i den lokale Fona, men ind imellem dukker der da en VHS op på QXL. Skulle nogle imidlertid være helt hooked, låner jeg gerne mit bånd ud, til den dag det smelter, knækker eller bliver ædt op af en underernæret afspiller.

Score:

13 kommentarer:

 1. Jeg synes det lyder som en yderst interresant film at få set. Din reference tiltaler mig og vil da gerne være "første mand" på listen over lån af VHS'en.

  SvarSlet
 2. Det kan jeg godt forstå, Rebecca. Smid mig en mail (jesperpmail @ gmail.com) med dine adresseoplsyninger, så skal jeg sende dig noget 'Farligt Venskab'.
  Jeg kan i øvrigt tilføje, til de der måtte være interesseret i det, at filmen også kan lånes på biblioteket. Det tog lidt tid, men til sidst havde jeg held med at få båndet bestilt hjem til Viborgs Hovedbibliotek fra et støvet lager i en anden provinsby - på det tidspunkt havde jeg dog selv fundet et eksemplar.

  SvarSlet
 3. Det er sjovt, så forskelligt man kan opfatte en film... jeg så filmen, da den var (relativt) ny - og igen for et par år siden (mener jeg) på tv2Film... Begge gange har filmen virket meget kikset på mig - og jeg synes faktisk Pilgaards præstation er decideret pinlig sammenlignet med det, han leverer i Nattevagten.

  Men jeg vil da næsten håbe, at jeg står alene med denne opfattelse, og at andre vil dele din begejstring!

  SvarSlet
 4. Tak for din kommentar, Peter! Jeg kunne godt forestille mig, at flere delte din mening om filmen - måske på grund af den folkekomik, som ind imellem mærkes.
  Der er jo desværre ikke skrevet så meget på internettet om denne film, så det kunne være sjovt at få en lille snak i gang her på bloggen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jesper,

   Tak for den flotte anmeldelse af min film.

   Har flere gange forsøgt at få producenten Michael Obel på THURA FILM til at udgive den på DVD.
   men forgæves.

   hilsen
   Jærn Faurschou

   Slet
  2. Det var da så lidt og fuldt fortjent. Jeg håber, det lykkes dig at få filmen ud til et nyt og større publikum!

   Slet
 5. Fin anmeldelse, Jesper. Som også nævnt andetsteds, så er FARLIGT VENSKAB alligevel udkommet på DVD - omend ikke herhjemme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jack,

   Jeg kunne godt tænke mig at få fat i filmen på DVD.
   Især fordi jeg selv har instrueret den.
   kan du hjælpe mig?

   Jeg har ganske vist en version jeg har fået lavet ud fra et masterbånd.
   Men kunne godt tænke mig at få fat i en rigtig udgave.

   Jeg ved at der var nogle forviklinger vedrørende ejerskab af filmen -derfor kunne de ikke blive enige om at fp den udgivet.
   men nu burde det da være ordnet.
   Der er rigtig mange der mailer mig og vil have en DVD af filmen.

   mvh Jørn Faurschou

   Slet
  2. Hej Jørn,

   Hvis du checker mit link til min egen blog (i mit indlæg), kan du se omslaget til Hongkong-dvd'en. Det er Ocean Shores, der har udsendt den, men det er altså rigtig længe siden, helt tilbage i midt-90'erne, og den er helt umulig at få fat på nu. Jeg fandt den selv på eBay Hongkong (hvilket ikke er noget, man bare gør! Først skal eBay HK-siden oversættes til noget for os forståeligt, og derefter skal sælger kontaktes, da der kun sælges til Asien. LOL). Den er også udsendt på VCD. Jeg kan derfor ikke oplyse dig, hvor den kan fås henne, for som sagt er den helt OOP. Jeg har dog skrevet til sælgeren og spurgt, om hun eventuelt kan forsøge at finde en mere.

   mvh
   Jack

   Slet
 6. Jeg siger tak, Jack... og tak for påmindelsen om dvd-udgivelsen. Det er altså stadig noget crazy shit!

  SvarSlet
 7. Selv tak, Jesper,

  Jeg modtog dvd'en i dag og checkede den med det samme. Sælgerskens eBay-info var, at da det var en dvd fra midt-90'erne, skulle man regne med vhs-kvalitet og ingen menu. Så det var en glædelig overraskelse at se, at det blot var standart-info; Filmen har nemlig et flot billede som alle andre normale dvd'er og der var også en fin menu. Og en trailer oven i købet, og noget tekst-info om skuespillerne og instruktøren med filmografi med både danske og engelske titler. Og både film og trailer er i letterbox, ikke fullscreen, som hun skrev i info'en. Den eneste ulempe er, at underteksterne er fastbrændte. Og så er det oven i købet en udgivelse fra Ocean Shores!

  SvarSlet
 8. I have this movie on VCD, but the quality is not as good as it is a VCD. Mine one is from Thailand and can no longer be found anywhere.

  I ripped it to watch on the computer, however it is dubbed in Thai only !

  SvarSlet