17. apr. 2012

Interview: Vi ville ikke lave en sci-fi-parodi - en snak med Jens Raunkjær Christensen og Jonas Drotner Mouritsen.

"Postapokalyptiske film, og science fiction generelt, giver nogle fantastiske muligheder for at arbejde med et anderledes filmisk univers. Ulempen er, at publikum på godt og ondt har nogle ret faste forventninger til genrefilm, så når man spiller så meget på genren, som vi gør, ender det let med, at publikum enten synes det er plat, ligegyldigt og kedeligt… eller også bliver de meget begejstret!"


Sådan lyder det fra Jens Raunkjær Christensen og Jonas Drotner Mouritsen, som deltog ved Movie Battle 2010 med den postapokalyptiske kortfilm; 'Connected'. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg tilhører den begejstrede del af publikum! Af de seks film, som blev indsendt til Movie Battle 2010 og som er at finde på dvd-samlingen 'Wasteland Tales', er 'Connected' det mest originale og stilsikre bidrag. De fleste af filmene benytter/udnytter (i bedste exploitation-stil) humor, vold og sex som bærende elementer, mens 'Connected' fokuserer på den gode historie og det gennemførte visuelle udtryk.

"Vi har aldrig haft tanker om, at 'Connected' skulle være en alvorlig film, men vi har forsøgt at tage vores valg af genre seriøst. Vi ville ikke lave en science fiction-parodi! Vi er begge meget begejstrede for genren, og de muligheder den giver for at skabe noget anderledes og unikt. Vi synes stadig, at 'Connected' på sin vis er ret humoristisk, og i designet af karaktererne var vi også meget opmærksomme på at give dem et tilforladeligt udtryk, med runde hjelme, og store øjne."
"I designet af karaktererne var vi også meget opmærksomme på at give dem et tilforladeligt udtryk, med runde hjelme, og store øjne!"
"Vi ville gerne lave en film med en simpel handling, som samtidig gav os nogle spændende muligheder for at arbejde med produktion design. Vi kunne godt lide idéen om at opstille en simpel, om end absurd præmis; at de to er afhængige af hinandens åndedræt, og så lade handlingen udspille sig med det udgangspunkt. Idéen med at to personer deler ét åndedræt giver absolut ingen mening - og at forsøge at forklare teknologien bag i en kortfilm ville meget nemt blive overfladisk og plat. Vi synes selv, en del af fascinationen ved science fiction er, at man lever sig ind i et helt fremmed univers, som man forsøger at begribe. Fascinationen af det ukendte og mystiske - den ville vi gerne beholde! Vi var meget inspirerede af tegneserietegneren Moebius - for eksempel 'Le Garage Hermétique de Jerry Cornelius' med underfundige karakterer, de surreelle universer og humoren var en stor inspirationskilde. Derudover var spil som 'Fallout' og klassiske science fiction-film som '2001: A Space Odyssey', 'Planet of the Apes', 'Alien', 'Sunshine' og 'Dune' naturlige inspirationskilder."
"Idéen med at to personer deler ét åndedræt giver absolut ingen mening!"
Det enkle udgangspunkt for handlingen og den fokus, der er lagt på det visuelle udtryk i såvel karakterdesignet som verdens dystopiske udseende, gør 'Connected' til en sand vinder i min optik - selvom den reelt ikke vandt konkurrencen. 'Connected' havde en noget særpræget vej til Movie Battle, hvor der almindeligvis offentliggøres et tema; en subgenre samt en deadline for aflevering af den færdige film. 'Connected' var imidlertid længe undervejs, og det var først efter filmens officielle premiere, den blev inviteret til Movie Battle.

"Vi blev kontaktet af Shaky Gonzalez, som er en af arrangørerne af Movie Battle. Han inviterede os til at deltage med filmen, da årets tema tilfældigvis var “Post Apocalyptic flicks”. Vi havde ikke hørt om Movie Battle, inden vi blev spurgt, om vi ville deltage nogle få uger inden konkurrencen. Så meget heldigt at vi lige havde lavet en postapokalyptisk science fiction-kortfilm! Samlet set tog filmen cirka halvandet år fra den første idé i vinteren 2008. I løbet af foråret arbejdede vi på storyline og havde især fokus på production design og at udvikle universet, som filmen skulle udspille sig i. Vi fik støtte til projektet fra filmværkstedet i juni, og optog filmen over en weekend i Faxe Kalkbrud i september. Vi havde filmen klippet færdig omkring jul, og herefter gik vi i gang med det omfattende arbejde på visual effects, som vi selv stod for. Det var et stort arbejde, så lyd og colorgrading blev først lavet i sommeren 2009. Filmen havde premiere i Cinemateket i september 2009. Et år efter at vi optog filmen!"
"Vi var fra starten meget fokuserede på at dokumentere den kreative proces, vi gennemgik i arbejdet med filmen!"
Med sin enkle tematik og sin ordløse fortælling, er 'Connected' yderst velegnet til et liv uden for Danmarks grænser - og heldigvis er der masser af festivaler rundt omkring i verden, som gerne viser genrekortfilm. 'Connected' er blevet vist på filmfestivaler i Italien, England, Frankrig, Norge, Australien og USA og har sågar vundet priser for bedste film. Desuden er 'Connected' blevet solgt til Canal+ som en del af deres kortfilmsprogram - og den har ifølge instruktørerne haft et enormt liv på nettet med omtale på diverse webzines og filmblogs.

"Vi var fra starten meget fokuserede på at dokumentere den kreative proces, vi gennemgik i arbejdet med filmen. Til at starte med lavede vi en procesblog for filmen, som vi også brugte, når vi skulle introducere projektet til folk, som vi gerne ville have med på holdet. Vi lagde en del kræfter i at promovere filmen online. Da filmen var færdig, oprettede vi et website for filmen (www.ov43.com), hvor vi også lagde en masse "behind the scenes"-materiale. Designerne bag filmens fantastiske retroplakat, gjorde også en del for at promovere plakaten på diverse blogs."
Den flotte filmplakat til 'Connected' blev skabt med inspiration fra
klassiske science fiction-plakater fra 70'erne!
Afslutningsvist er det naturligvis nærliggende at spørge Jens Raunkjær Christensen og Jonas Drotner Mouritsen til deres filmmæssige fremtidsplaner…

"I øjeblikket arbejder vi sammen på en dokumentar, støttet af Filmværkstedet, om historiefortælling på Færøerne. Så det er absolut et helt andet slags projekt end en sci-fi kortfilm! Vi har også nogle idéer til en ny fiktionsfilm, men det er stadig på tegnebrættet."

'Connected' kan fås på DVD'en Wasteland Tales fra Another World Entertainment. Den kommer sammen med 5 andre danske kortfilm (The Last Warrior, Eastern Army, Connected, I Barbari Dei Cph, Max Fury og Tutorial - How to Kill a Racist), som alle medvirkede på MovieBattle festivalen i 2010. Filmene viser med al tydelighed, at der findes en stor talentmasse af filmskabere i Danmark – der brænder for at lave andet end folkekomedier og romantiske dramaer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar