29. apr. 2012

Artikel: Nazi-zombier på kanten - vi går bagom splatter-filmen 'Du Danske Sommer 2'.

Af alle de hundredevis af subgenrer, der findes indenfor horroren, er jeg (Jesper Pedersen) ikke i tvivl om, hvilken én der er min favorit! Selvom jeg altid har været let at skræmme, har jeg efterhånden fået mig noget hård hud på nerverne - men det bløder op, med det samme, zombierne begynder at bide fra sig. En god zombiefilm kan altid få mig til at synke langsomt ned i stolen af spænding for så pludselig at få mig til springe op fra sædet af skræk. Derfor blev jeg også ellevild, da fire venner fra gymnasietiden spurgte, om jeg mon havde lyst til at være med i deres zombiefilm. "Alle snakker om, at det kunne være fedt at lave én - nu gør vi det fandeme!" sagde Asger. Jeg må indrømme, at helt op til første optagedag, var jeg skeptisk overfor, om projektet nogensinde ville blive til noget.
Nazizombien, aka produktionslederen, får sig lige et hiv vandpibe med æblesmag!
Vi ankom til Hjerk-Harre Skole i Salling en blæsende dag i sommeren 2011. Stedet var selvfølgelig forladt - men det var ikke på grund af ferien. Året forinden var Hjerk-Harre Skole, som så mange andre landsbyskoler, blevet lukket, og idémændende bag zombieprojektet, tidligere elever, havde bestemt sig for at lade deres gamle folkeskole genopstå som kulisse for en film om de levende døde. Egentlig en ganske smuk tanke, som sikkert kunne have været brugt endnu bedre i selve filmen. 'Du Danske Sommer 2', som zombiefilmen af uransagelige årsager kom til at hedde, skulle laves til minde om denne og andre skoler i udkantsdanmark, som på grund af centralisering og finanskrise havde fået dødsstødet. Filmens tagline er i øvrigt mere præcis og forståelig end titlen - og faktisk en lille smule genial: "I udkantsdanmark kan ingen høre dig skrige!"
At dræbe levende døde er egentlig udemærket opvarmning til gymnastikundervisningen!
Vi mødte op til nyheden om, at den kvindelige hovedrolleindehaver havde meldt fra. Lidt af en udmelding, dagen før optagelserne skulle begynde, og noget, som ville kræve store ændringer i manuskriptet. Alt imens vi lod det sive på Facebook, at der var en rolle ledig til hvem som helst, som måtte have lyst til at tilbringe fem dage i blod til knæene, blev der udarbejdet forskellige løsninger på, hvordan man kunne skrive roller sammen og stadig få historien til at fungere. I sidste ende blev det mirakuløst nok slet ikke til manusændringer, da vi via Facebook fandt frem til en pige, en ven af venners venner, som var på et tidspunkt i sit liv, hvor det lige var sagen med 3/4 uges zombieoptagelser med vildt fremmede mennesker på Lars Tyndskids folkeskole. Rollen som Malene var dermed sikret! 
Gu' ved, om 3D-briller ville virke på dette billede?!
Undervejs opstod flere af den slags problemer. Da en af de lokale birolleindehavere delagtiggjorde sin personlige kalender for ugen, gik det op for os, at han kun kunne være til stede halvdelen af tiden, vi skulle optage. Her var ikke andet at gøre end at udskifte skuespilleren med en anden lokal, hvis kalender var knap så booket, og i stedet skrive en ny rolle, ganske lille og mere overskuelig, til den vragede aktør. Han kan nu ses som ildevarslende skilteholder i starten af filmen, og igen i det afgørende slag som det blinde sidekick for nazizombien. Og for det ikke skal være løgn blev kameramanden helt væk fra optagelserne! Denne plads måtte lydmanden og produktionslederen i stedet udfylde på skift.
Det danske sommervejr (regn, regn og atter blæst) tvang os til at flytte denne udendørsscene op på loftet ved sløjdlokalet!
Selvom udgifterne uden tvivl har kunnet mærkes på et SU-budget, er 'Du Danske Sommer 2' officielt en no-budget-film. Vi havde overtalt en sød veninde fra gymnasiet, Eva, til at stå for dagens måltider - i øvrigt tilberedt i hjemkundskabskøkkenet, hvor også blod og bræk blev blandet. Skolens lokaler bruges stadig af overbygningen fra den nærmeste skole, så der var gudskelov ikke lukket helt for vand og varme - men det tog da lige et par timer, før kloaklugten forsvandt fra de løbende haner. Alle medvirkende gav et beløb til madkassen og stod i øvrigt selv for kostumer. Der blev sendt ansøgninger til et par fonde, og man håbede givetvis at ordet "udkantsdanmark" automatisk ville give en pose sponsorpenge. Men ak, frugtfarven, latexsårene og de mange litre af Dansukkers mørke sirup måtte finansieres af egen lomme.
Jeg kan ikke lige huske, om dette er effektarbejde eller forberedelser til aftensmaden!
Effekterne, særligt sårene, er efter min mening filmens højdepunkt. Marianne, som på grund af hendes make-up-kundskaber stod for effekterne nærmest ene-kvinde, fungerede også som instruktør. Set i bakspejlet var det nok ikke den smarteste beslutning, eftersom begge pladser er meget tidskrævende. På næste projekt bliver Marianne degraderet til udelukkende at arbejde på effektdelen - det skyldes ikke manglende evner i instruktørstolen, men nærmere hendes uundværlige kvalifikationer i make-uppen. I selve filmen kan nogle af sårene være svære at se, så derfor har jeg klistret denne artikel til med mine egne nærbilleder af de allermest blodige og kødfulde af slagsen.
Ikke alle effekter er lige komplicerede!
Det er naturligvis et tilløbsstykke for alle lokalområdets journalister, når det sådan rygtes at en flok unge mennesker kaster om sig med kunstigt blod og indvolde i skolens gymnastiksal - oven i købet midt i agurketiden. Vi havde besøg af både Skive og Morsø Folkeblad, og for det ikke skal være løgn, ville TV/Midt-vest også gerne have været forbi - de var bare lidt sent på den og ringede først fredag formiddag, da vi alle havde travlt med at svabre gulvet. Det er meget hyggeligt med journalister og fotografer fra lokalbladet, men man skal afsætte tiden til dem! Jeg tror i øvrigt, den udgave af Morsø Folkeblad er den første nogensinde, hvor der på forsiden har været en mand med åben maveregion og indvoldene hængende ud.
Hvem har sat (Weber)griller i hovedet på den mand?!
Grundidéen til 'Du Danske Sommer 2' havde ligget klar et halvt års tid, men selve manuskriptet var naturligvis først færdigt et par uger inden optagelserne. Jeg blev simpelthen så positivt overrasket, da jeg læste det, for jeg havde som sagt ikke turdet sætte forventninger for højt. Men her var faktisk et manuskript med en historie og nogle sjove karakterer. Bevidste om, at de kun ville lave 20 minutters film, havde forfatterne holdt igen med historiens kompleksitet og antallet af karakterer. Men det viste sig jo alligevel, at der skete alt, alt for meget. Efter de første par minutter suser filmen af sted uden nogen rigtige overgange mellem scenerne. Først i de allersidste minutter sættes tempoet igen ned, men da er det næsten for sent. En af de vigtigste erfaringer, vi vil tage med os til det næste projekt er, at skære ind til benet og i stedet arbejde på at få en sammenhæng i løjerne.
You've got red on you!
I det hele taget er der jo tusinde ting, vi kunne have gjort anderledes og bedre. Det vigtigste for os var at springe ud i det; skrive manuskriptet, optage filmen og få den redigeret færdig. Vi bilder os ind, at vi har lært en hel masse, som vi kan bruge, når vi til sommer laver en ny film. Det har taget mig lidt tid at overbevise idémændene om, at deres debutfilm skulle ligges ud til frit skue for en hel flok hardcore horrafficionados - men der er jo ikke noget ved at lave en film, hvis der ikke er nogen, der ser den, vel?! Jeg håber, I vil se 'Du Danske Sommer 2' og nyde den, om ikke andet så for det den er. Fortæl gerne hvad I synes, men husk: We are virgins…be gentle!

3 kommentarer:

  1. Jeg så lige drukmontagen med 3d briller på. Det er satme syret! men det kan godt anbefales:D

    SvarSlet
  2. Hele scenen omkring 14:50 finder jeg helt afsindigt sjovt! /Allan S.

    SvarSlet
  3. dårligt tror jeg...?

    SvarSlet