31. okt. 2012

Anmeldelse: Halloween III: Season of the Witch.

Årgang: 1982.
Tagline: “The night no one comes home.”
Instruktør: Tommy Lee Wallace.
Runtime: 93 minutter.
Medie: DVD.
Set på: 40” LCD.
Udgiver: Another World Entertainment.
Link til filmen: IMDB.
Se også: ‘Halloween’ (1978), ‘It’ (1990).

Halloween III: Season of the Witch er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment. 

Anmeldt af Jesper Pedersen.

Da legetøjsbutiksindehaveren Harry Grimbridge dør under mystiske omstændigheder, beslutter hans datter Ellie og lægen Dan Challis sig for at undersøge sagen nærmere. Deres eneste spor er en halloween-maske, som Harry Grimbridge klamrede sig til, mens han med sit sidste åndedrag fremstammede: “De slår os alle ihjel!” Masken er fra producenten Silver Shamrock, så Ellie og dr. Challis rejser til flækken Santa Mira i Californien, hvor Silver Shamrocks kæmpestore fabrik ligger. Firmaets overhoved er ireren Conan Cochran; umiddelbart en flink, ældre herre, men det skal vise sig, at han har lagt skumle planer for Allehelgensaften. Planer som involverer gummimasker og robotter, en enerverende tv-reklame samt én af stenene fra Stonehenge!


Siden dens begyndelse har særligt to serier mere end nogen andre defineret slasherfilmgenren. Filmenes absolutte hovedpersoner, morderne, har bid for bid “slashet” sig vej til vore hjerter med henholdsvis slagterkniv og machete. Michael Myers og Jason Voorhees er slasherfilmens fædre, og på hver sin skæbnesvangre 1-3-kombinerede dato er de år efter år vendt tilbage fra de døde for at dræbe! ‘Halloween’ (1978) kom selvfølgelig først, men til gengæld har ‘Friday the 13th’ (1980) været den mest konsekvente franchise - det til trods for, at Sean Cunninghams oprindelige idé var at lave en antologi-serie, hvor horror-film, i øvrigt uafhængigt af hinanden, kunne præsenteres under den samme titel. Som bekendt valgte man i stedet at gå helhjertet efter slasher-udtrykket og Voorhees-morderen (ingen nævnt, ingen glemt - ingen spoilere!) ‘Halloween’-franchisen har været en anelse mere flagrende. De to første film udspiller sig i direkte forlængelse af hinanden, men derefter valgte man sjovt nok med ‘Halloween III: Season of the Witch’ at gå den antologi-vej, som ‘Friday the 13th’ havde droppet.

"Jeg tror, jeg ka' - jeg tror, jeg ka'!"

Hvordan det gik afspejles bedst i det faktum, at de efterfølgende dele af ‘Halloween’-antologien der skulle have fulgt efter, som årene gik, aldrig kom. ‘Halloween III: Season of the Witch’ nåede kun at indtjene sit budget fem gange, hvilket måske umiddelbart kan synes som en god forretning, men taget i betragtning af de første to films store succes, kunne man nok ane, hvor publikum var på vej hen. Og det var ikke i biografen! I stedet sparkede man atter Michael Myers ind i arenaen i 1988 med ‘Halloween 4: The Return of Michael Myers’. Fra den syvende film, ‘Halloween H20: 20 Years Later’ (1998) valgte man at ignorere handlingen i 4’eren, 5’eren og 6’eren (og 3’eren naturligvis) da Jamie Lee Curtis takkede ja til at gentage sin gamle glansrolle som Laurie Strode. Det gav kort sagt god mening at samle trådene i det reboot, som Rob Zombie som bekendt kom til at stå for i Halloween-film nr. 9 og 10. Det skal jeg ikke komme nærmere ind på her, jeg er allerede kommet alt for langt ud på et sidespor, men jeg vil dog more mig ganske kortvarigt over, at Rob Zombies næste projekt efter ‘Halloween’ (2007) og dens sequel (2009) bliver hekse-filmen ‘The Lords of Salem’ (2013). Jeg tror bestemt ikke, den kommer til at have sammenhæng med ‘Halloween III: Season of the Witch’ men det er da semimorsomt, at hekse-temaet går igen, når nu vi alligevel venter på en ‘Halloween 3’ i den nye reboot-serie...?!

Kun elskovskys kan vække hende til live igen!

Men så er det alligevel heller ikke sjovere, for det er trods alt begrænset, hvad ‘Halloween III: Season of the Witch’ overhovedet har med heksekræfter at gøre! Det er noget med, at Conan Cochrans plan kombinerer ældgammel, gælisk hekse-magi med moderne teknologi, men filmen kommer virkeligt dårligt fra at forklare det - hvilket er lidt nederen, for det er den konspirationsafsløring, hele filmen arbejder hen imod. Når det så er sagt, er jeg faktisk ret vild med idéen om at kombinere magi & teknologi på denne måde (selvom det er lidt 80’er) så jeg er ærgerlig over, det ikke forløses ordentligt. Blandingen af det traditionelle og moderne ses også ved Silver Shamrocks tv-reklamer, som tæller ned - ♪ “eight mo-ore days to Halloween” ♫ - og minder børnene om, at de skal sidde klar ved fjernsynet med deres maske klokken 21:00, Allehelgensaften, hvor der vil være lodtrækning live i reklamepausen. Primitiv, men herlig form for interaktiviet! Reklame-jinglen er i øvrigt skrevet over ‘London Bridge is Falling Down’ med en bas, der minder om John Carpenters ‘Halloween’-tema. Det er pisseirriterende at høre på, men også ret morsomt, for det er virkelig spot on på en reklame-jingle!

"Jeg vidste, jeg ku' - jeg vidste, jeg ku'!"

Jeg kan godt forstå, hvis biografpublikummet blev skuffet tilbage i 1982. Som det fremgår, har ‘Halloween III: Season of the Witch’ ikke meget med resten af franchisen at gøre, men et element, der går igen er den unge pige og den ældre læge i hovedrollerne. I ‘Halloween’ havde vi Laurie Strode og dr. Loomis, mens vi i ‘Halloween III: Season of the Witch’ stifter bekendtskab med Ellie Grimbridge og dr. Challis. Der er dog den kæmpemæssige forskel, at Ellie og dr. Challis indleder et forhold, hvilket er vanvittigt akavet! Det kommenteres da også i filmen, da dr. Challis spørger Ellie, hvor gammel hun egentlig er. “Older than I look!” svarer hun, som om det ikke var det værste, hun kunne sige! Selvom det måske var på grænsen til det ulovlige, ville det da være mindre perverst at knalde en der så ældre ud, end hun var, fremfor en der ligner en lille pige?!

Man skal se det for at forstå det... men der er ingen garanti!

Den originalitet John Carpenters ‘Halloween’ leverede i al sin rå enkelhed er fuldstændigt fraværende i ‘Halloween III: Season of the Witch’, som fremstår rodet og ærligt talt ret ligegyldig. Den kunne lige så godt have været et af mange afsnit i en tv-serie à la Twillight Zone. Når det er sagt, er jeg Another World Entertainment dybt taknemmelige over at udgive filmen på dansk DVD. Den er en stor mangel i samlingen, og selvom den egentlig ikke er en Halloween-film, så er det jo trods alt en Halloween-film?! Det er en film for samlerne, men den finder næppe nogensinde et nyt publikum udenfor den trofaste fanskare.

Score:

3 kommentarer:

  1. Jeg kan rigtig godt lide den og ville nok være landet over middel (hvert fald ud fra det gennemsyn jeg har haft af den. Synes det er et spændende take på franchisen og kunne have været cool hvis man kunne have fortsat serien i antologi form i stedet for at udvande Michael Myers som allerede i film nummer 2 havde mistet en stor del af sit punch.

    SvarSlet
  2. Jeg så den for første gang i går, og synes at det er noget rodet skrammel. Den har da sine meget sjove 80'er indslag, men ellers så kedede den mig mere end den underholdte.

    SvarSlet
  3. Jeg er helt enig i at den er lidt fjollet på nogen punkter, og meget langt fra virkeligheden, samtidig er jeg bare virkelig godt underholdt af den og ville nok hæve mig over de 2 stjerner bare grundet skurken, der er herligt over the top.

    SvarSlet