10. okt. 2013

Anmeldelse: The Purge.

Årgang: 2013
Tagline: "Survive The Night."
Instruktør: James DeMonaca.
Medie: iTunes USA.
Set på: 64” Plasma.
Runtime: 85 minutter.
Link til filmen på IMDB.
Se trailer her.
Se også: 'Funny Games' (1997), 'The Strangers' (2008), 'You're Next' (2011).

Anmeldt af Michael Sørensen.

USA er tilbage! Stærkere, mægtigere og bedre end nogensinde før. Arbejdsløsheden er dalet til 1% og kriminalitet er ikke-eksisterende. Den nye grundlov har vendt den skrantende amerikanske moral på hovedet – og alt dette på grund af en enkelt ny lov. The Purge.

The Purge er en simpel lov. En enkelt aften om året må man gå amok. Fuldkommen amok! Man må banke, smadre og slå ihjel helt uden konsekvenser. Har du en åndssvag nabo? En chef du ikke kan døje? Eller måske et familiemedlem, som du bare gerne ser død og borte? Så bare vent til The Purge.

Vi følger familiefaderen James, der lever fedt af at sælge alarmsystemer til folk, der gerne vil holde The Purge for døren. Han bor med sin familie i et såkaldt gated community, hvor jernlåger og mure holder pøbelen uden for hegnet i udstykninger, hvor det ene hus er større og mere overvældende end det næste. Men jalousien ulmer blandt naboerne, der alle har købt dyre alarmsystemer af James, der har vekslet den fede indkomst til et endnu større hus. Et hus der nærmest er et symbol for andre menneskers paranoia og frygt for The Purge. På selve aftenen lukker James huset ned med gitre, metal og uigennemtrængelige døre. Tolv timers hermetisk indelukkethed venter forude….men hvem venter udenfor? Hvem har ventet på The Purge?
The Purge er i gang for fuld smadder.
I en tid hvor USA bliver gradvist mere paranoide og hvor de syge, arbejdsløse og fattige er en konstant trussel mod de riges rigdom, kan The Purge virke som den ultimative løsning. Væk med de svage i samfundet. Væk med byrden! Instruktør James DeMonaco er dog ikke modig nok til at lave koblingen til det virkelige amerikanske samfund, hvor gated communities stadig skyder op, som symboler på den opdeling af den amerikanske økonomi, der går på at 1% af befolkningen ejer 99% af velstanden. Det lyder næsten mere sindssygt end grundidéen i The Purge, men ikke desto mindre er det den skinbarlige sandhed. Filmen danser på den tynde tråd mellem glæden ved at slå ihjel, at befri sig for sine aggressioner og den snigende paranoia og frygt for alle dem, der ikke har samme sociale status som en selv. Tanken om at lukke sit hus ned. At gemme sig bag mursten, metal og skudsikkert glas er dejlig klaustrofobisk – og bliver udnyttet til fulde i The Purge.
Home Sweet Home.
 Ethan Hawke bliver aldrig en god skuespiller i mine øjne, men han er tålelig i rollen som James, der går fra at være lidt for succesfuld for sit egen bedste til en familefader, der kæmper for at holde sin familie i live. Lene Headley har mange måske i frisk erindring fra sin hårdkogte rolle i genindspilningen af Judge Dredd. Denne gang har hun knap så mange ar i ansigtet, men gør det udmærket som forstadsfruen til James. Resten af skuespillerne er fint sat sammen og ingen falder udenfor, hvilket er vigtigt for en film som The Purge, der kræver at man køber filmens præmis mere end mange andre film af denne type gør.
Har det nogensinde været en god ide at gemme sig under sengen?!
Er The Purge så en god film? Ja, det er den så absolut, men den mangler stadig en del fra idé til udførsel. Man springer let over mange elementer, der sagtens kunne have været udpenslet for (endnu mere) spænding. Det virker som om, at man har været begrænset af at ville holde filmen under de halvfems minutter. Det er en skam, for den kunne sagtens have båret et kvarter mere, hvor suppen så at sige kunne have simret endnu længere – så alle smagsløg kunne have været pirret. I stedet bliver The Purge lidt for kortfattet og handlingen bliver for sammenpresset og unaturlig.
Hvad nyder du de her uventede gæster?
Alt i alt er The Purge en af de bedre thrillers, som undertegnet har set meget længe. Opbygningen af historien kombineret med den manglende tiltro til hele familiens omgangskreds fungerer rigtig godt – og selve introduktionen til The Purge er fantastisk. Der kommer et ridser i lakken i den sidste tredjedel af filmen, men det skal ikke afhold mig fra at anbefale The Purge til en kold vinteraften. Har man ikke fået nok, så kommer der såmænd allerede en The Purge 2 til næste år. Jeg glæder mig!

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar