18. okt. 2013

Artikel: Folk aner ikke, hvad de går ind til.

Min gode ven, Kasper Vegeberg, er en stolt og lettet mand. Han har netop haft biografpremiere på sin spillefilmsdebut, og den har spillet for fuldt hus til stor fornøjelse for samtlige publikummer. Premieren har hverken været national eller i festivalregi. Den har foregået i biografen i Nykøbing Mors, hvor begge sale var fyldt op den 20. september med unge og gamle (mest unge), som næsten alle har spillet en rolle i produktionen af Kaspers film.


Filmen hedder 'Et liv på den anden side II: Tilbage til livet på den første side' og er Kaspers spillefilmsdebut som instruktør, og fortsættelsen til hans kortfilm 'Et liv på den anden side' (2012). Før premieren har jeg fået lov at tale med Kasper om arbejdet med filmen, for som projekt er den både eksemplarisk og sympatisk. Den er en non-budget genrefilm, produceret på blot en uge med uvurderlig hjælp fra venner og bekendte og ikke mindst et yderst engageret lokalsamfund på Mors. Jeg møder Kasper i en gammel villa med tilgroet have på en blind vej i Nykøbing, hvor han arbejder hårdt bag klippebordet på at få filmen færdig til premieren.
Her ses Kasper, som lever på en kaffediæt, mens klippearbejdet står på. Han er tilsyneladende imponeret over, at jeg stadig kan følge med efter fire krus - man skal vel være skolelærer!
STORE AMBITIONER FOR SMÅ PENGE
Selvom pengene også har været små på 'Et liv på den anden side II: Tilbage til livet på den første side', er ambitionsniveauet steget i forhold til etteren i takt med at spilletiden - og titlen - er blevet længere: "Etteren bestod af den ene mærkelige, sjove scene efter den anden. Manuskriptet var på 5-7 sider og meget løst, så scenerne blev improviseret frem fra dag til dag” fortæller Kasper. Og aldrig har udtrykket "fra dag til dag" været mere passende, for det tog blot to dage at optage 'Et liv på den anden side'. “Vi har brugt en uge denne gang. Toeren skulle være længere og jo derfor også have mere historie. Manuskriptet er på 58 sider!”
Nykøbing-villaen her har mange funktioner. Udover at være bopæl og arbejdsplads for Kasper, mens postproduktionen står på, er en stor del af 'Et liv på den anden side' 1 og 2 optaget i og omkring huset!
Med undtagelse af enkelte scener er etteren optaget i den selvsamme villa på den blinde vej i Nykøbing, hvor Kasper har sit klippebord. Toeren har betydeligt flere locations: Jesperhus Blomsterpark, Morsø Flyveplads i Tødsø, kirken i Nykøbing, stadion, gymnasiet og ikke mindst Sillerslev havn, hvor man har installeret tre palmer i potteplanter - ifølge Kasper "et rærligt forsøg på at tiltrække turister". Men altså brugbart når man vil lave en action-komedie efter amerikansk forbillede. Ja, du læste rigtigt. En action-komedie produceret på en uge for 0 kroner. Ambitionerne fejler som sagt intet!
Still fra filmen!
FILMSKOLEUDDANNET MORSINGBO
Kasper kommer ikke bare ind fra gaden med et videokamera i hånden. Han har taget et år på filmhøjskolen i Ebeltoft, hvorefter han flyttede til København sammen med det meste af netværket fra skolen. Men det skulle vise sig ikke udelukkende at være en fordel: "Efter filmskolen var der alt for meget konkurrence. Jeg har taget et par års pause, hvor jeg har studeret, mens jeg har anmeldt film og lavet radio. Set på mediet fra en anden vinkel, hvilket har givet sindssygt meget."
Kasper startede sin showbizz-karriere som Jungledyret Hugo i Jesperhus Blomsterpark, og når han trænger til en pause fra klipningen, kan han godt finde på at iføre sig det bamsede kostume igen. Hugo står hans hjerte meget nært... og hans fod, i øvrigt!
Men nu har han altså orlov fra studiet og er vendt tilbage til Mors og ikke mindst tilbage til filmen: "Grunden til at jeg har villet lave en film her i stedet for Aarhus eller København er, at det er nemmere at få ting i stand. I København er der tusinde, der søger det samme udstyr. Jeg har kunnet lave filmen nu og her sammen med venner og bekendte - og så er her er stor opbakning fra lokallivet" fortæller Kasper og viser mig en sommerudgave af Morsø Folkeblad, hvor han og hans filmhold har fået lov at brede sig på midtersiderne. Med fed, blå skrift står Kasper citeret for at skulle have sagt: "Den film, vi lavede sidste år ('Et liv på den anden side', red.), er faktisk blevet kult på Youtube". "Det ved jeg, jeg aldrig har sagt" siger Kasper "den har haft 1500 views, og de fleste af dem er de medvirkende og deres venner og familie". I skrivende stund er tallet dog oppe på godt 2300, så det går da den rigtige vej!

Det fortæller dog lidt om det pres, der lægger på Kaspers skuldre, mens han sidder ved klippebordet i villaen på den blinde vej i Nykøbing. Mange mennesker er spændte på at se resultatet af den film, de på den ene eller anden måde har hjulpet frem. Men Kasper indrømmer også, han måske er kommet til at oversælge sin film i forproduktionen: "Man må forklare det med en vis seriøset, når sognerådsformanden spørger, hvad filmen handler om, fordi hans kirke skal bruges som location - oven i købet til en af de mere cheesy scener!" og han tilføjer: "Folk aner ikke, hvad de går ind til!"
Lokalsprøjten stiller med glæde sine attraktive midtersider til rådighed for et godt initiativ. Gad vide, om man kunne have fået Politiken eller Information til at gøre det samme?!
EN SÆRLIG FORM FOR EXPLOITATION
'Et liv på den anden side' 1 og 2 udgør de første to dele af den såkaldte Søren Vegger-trilogi om superagenten Søren Vegger, der i den første film må bryde ud af et topsikkert fængsel, mens han i anden ombæring går undercover på en high school for at redde præsidentens datter: "Etteren var et fængselsdrama i stil med 'Shawshank Redemption', som vi også brugte en del inserts fra. Toeren er en undercover-high school-actionkomedie inspireret af blandt andet '21 Jump Street' og 'Beverly Hills 90210'" og man kunne tilføje Batman, Bourne, ja selv Pyrus(!) - listen af inspirationskilder er lang, og man kan have en fest ud af at finde de mere eller mindre subtile referencer.
Still fra filmen.
Kasper trækker i begge film på velkendte konventioner indenfor specifikke genrer, sådan som det også kendes fra eksempelvis spooffilmen: "Jeg kan godt lide de gamle spooffilm. I 'Police Squad' og 'Airplane' er det sjældent man kan genkende noget fra en specifik film, men de parodierer i stedet genreklichéerne. Vi passer på med at kalde vores film spoof. Vi gør ikke nar! Det skal ligne, at vi prøver at slippe afsted med at stjæle fra andre film."
Efter et par timers snak med Kasper alene, kigger hovedrolleindehaveren Rasmus Borg Olesen forbi. I første film kom han med på et afbud, men allerede på toeren står han som hovedproducer. Gad vide om de to er ved at indgå et Burton/Depp-agtigt forhold?!
Og det er netop her, jeg synes, omtalen af Kaspers film legitimeres i forhold til dette site. Der er noget Troma'sk over 'Et liv på den anden side', som kommer til udtryk i den primitive exploitation-stil, som sætter fortælleglæden over socialrealisme og billedkvalitet. Filmene kan også sammenlignes med norske Tommy Wirkolas svært underholdende debut 'Kill Buljo' (2007), som ligeledes finder inspiration i klassiske værker fra filmhistorien, men som med sin særlige tone får sit helt eget udtryk. Og se bare, hvad Tommy Wirkola har drevet det til med 'Død Snö' (2009) og senest 'Hansel & Gretel: Which Hunters' (2013).
Still fra filmen.
DEN UUNDGÅELIGE TREER
Hvad angår fremtiden, har Kasper fået blod på tanden: "Nu har jeg lavet nogle uforpligtende projekter, og selvom presset bliver større i takt med at produktionerne bliver større, er det stadig meget uforpligtende. Nu vil jeg gerne instruere min egen kortfilm, som skal være mere seriøs. Men det skal også være på Mors!"

Jeg er meget spændt på, hvad fremtiden bringer fra Kasper. Indtil videre er én ting sikkert, og det er, at vi får en afrunding på Søren Vegger-trilogien. For når man først har lavet den uundgåelige toer, er det naturligvis kun et spørgsmål om tid, før den lige så uundgåelige treer sættes i produktion: "Næste år skal vi bruge to uger! Det er spændende, hvad vi gør. Nu har vi malket Mors for unge mennesker, der gider optræde på kamera, og jeg kan afsløre, det er mange, det dør i toeren. Vi skal have fundet en genre som gør, at vi kan vende tilbage til de samme karakterer, selvom de er døde. Jeg har overvejet tidsrejse. Vi overvejede det til toeren, for Søren Vegger dør jo faktisk i etteren. Han drukner sig selv, men det har vi ændret til, at han flyder ud af Limfjorden, over Atlanterhavet og nedenom det amerikanske kontinent for så at komme op i Californien!"
Still fra filmen.
SE DEN, FØR DE BLIVER SAGSØGT!
Og lad det så være sidste ord fra Kasper Vegeberg i denne omgang. 'Et liv på den anden side II: Tilbage til livet på den første side' fik som sagt en flot premiere i Morsø Bio med glade mennesker, rød løber og afterparty på Crazy Daisy, hvor alle med afrevet biografbillet havde fri entré. Fint skal det være! Desværre får filmen ingen national udgivelse, og det er måske også godt det samme, men den kan altså ses på YouTube, og det samme kan i øvrigt dens forgænger.

Se 'Et liv på den anden side' på youtube ved a trykke her.

Se 'Et liv på den anden side II: Tilbage til livet på den første side' på youtube ved a trykke her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar