23. feb. 2014

Søndags-Zombier 2: De levende døde i det Vilde Vesten #4.I februar præsenterer Sørensen Exploitation Cinema stolt det nu tilbagevendende segment; Søndags-Zombier, som i løbet af måneden vil grave dybt i en zombie-subgenre og se på forskellige zombiefilm, som alle har noget helt særligt til fælles. I denne 2. sæson er overskriften "Levende døde i det Vilde Vesten", så den står på cowboys og indianere og naturligvis masser af zombier! 
Jesse James Meets Frankenstein's Daughter, 1958. Af Jesper Pedersen.


“Gud giver sine største kampe, til sine stærkeste krigere!” står der tatoveret på min svigerindes højre skulderblad, og jeg kom straks til at tænke på citatet, da jeg satte mig for at skrive om ‘Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter’. Frankenstein er en af de helt store, og hans gode navn har været genstand for ikke så få filmiske eksperimenter siden 30’erne.
Det begyndte stille og roligt med familieforøgelser som i ‘Bride of Frankenstein’ og ‘Son of Frankenstein’, og bevægede sig over crossovers som ‘Dracula vs. Frankenstein’ til mere tvivlsomme genrehybrider som ‘Frankenstein Meets the Space Monster’ og ‘Frankenstein Conquers the World’, hvor han møder Godzilla. ‘Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter’ hører naturligvis til i den sidste kategori, men den lægger altså trumf på ved også at spille familie-kortet.
Hvorfor man har valgt at kalde filmen ‘Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter’ er imidlertid en gåde, eftersom det ligefrem er udtalt i filmen, at Dr. Maria Frankenstein er barnebarn af den oprindelige galning. Måske har man trods alt syntes, det lød for åndssvagt med ‘Jesse James Meets Son of Frankenstein’s Daughter’. Måske.
Fra 1957 og frem fik Frankenstein-karakteren en renæssance med filmserien fra Hammer Films. Der var også fuld hyp på westerngenren, og flere af de største klassikere er netop fra 60’ernes årti. Der blev exploitet voldsomt på disse trends, og en hybrid mellem to populære genrer betyder i princippet dobbelt op på publikummer. Instruktøren William Beaudine filmede samme år ‘Billy the Kid vs. Dracula’ og de to film blev naturligvis distribueret som en dobbeltvisning.

‘Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter’?! Titlen er overkomisk, men der er altså intet komisk over filmen. Ikke overlagt i hvert fald. Victor Frankenstein barnebarn Maria er flyttet til staterne sammen med sin storebror (endnu en slægtning), fordi de elektriske storme er bedre i USA. Maria slægter sine vanvittige forfædre på, og bortfører unge mennesker fra en nærliggende by for at slå dem ihjel og vække dem til live igen. Men forsøgspersonerne er ikke stærke nok, og her kommer Jesse James ind i billedet, eller rettere; det gør hans bøvede brød af en håndlanger, Hank Tracy, som er blevet ramt af skud under et diligence-røveri, og som nu har brug for en doktor!
Det lyder plat og amatøragtigt, og det er det naturligvis også. Jeg tog mig selv i at tænke, at der gemte sig nogle interessante konflikter karaktererne imellem, men de gemte sig virkelig, virkelig godt! At gå i detaljer ville være dumt, for det ‘Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter’ er bare en af disse film, som er sjovere at tale omkring end om. William Beaudine var ellers en erfaren instruktør, som kickstartede sin karriere som D. W. Griffiths assistent på ‘Birt of a Nation’ og siden arbejdede for blandt andre Walt Disney. Men det kan gå galt for selv den bedste, og de to cowboy-gysere blev da også de allersidste titler på Beaudines lange cv.
Forstil Jer, at Boris Karloff og John Wayne havde indspillet en film sammen. Eller at Mel Brooks i stedet for at lave to selvstændige film havde blandet ‘Blazing Saddles’ og ‘Young Frankenstein’. Det ville garanteret ikke være endt ud med at blive ‘Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter’, men det er da en meget sjov tanke.

'Jesse James Meets Frankenstein's Daughter' kan ses kvit og frit på YouTube - følg blot dette link.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar