2. mar. 2012

Anmeldelse: Intruder.

Årgang: 1989.
Tagline:
"If this one does not scare you, you're already dead!"
Instruktør:
Scott Spiegel.
Medie: DVD.
Set på:
40" LCD.
Runtime:
88 min.
Udgiver:
Another World Entertainment.
Link til filmen:
IMDB.
Se også:
'The Evil Dead' (1981), 'Evil Dead II' (1987).


Anmeldt af Jesper Pedersen.

Det er sen aften og ekspedienten Jennifer er ved at køre de sidste varer over rullebåndet, inden Walnut Lake Market lukker. Hvad hun ikke ved er, at hendes ekskæreste Craig står bagerst i køen. Han er netop blevet prøveløsladt fra en morddom, og er nu kommet for at tale med Jennifer. Hun afviser ham blankt, og da hans opførsel bliver grov, må hun tilkalde sine kolleger fra supermarkedet. Ved fælles hjælp får de låst Craig ude af butikken, så de kan fortsætte deres arbejde; alle varer skal nemlig sættes ned med 50%, da cheferne for Walnut Lake Market er tvunget til at dreje nøglen om på grund af dårlig omsætning. Men i løbet af natten må de ansatte sande, at det ikke kun er priserne der bliver halveret, da de én efter én bliver myrdet på grusomste vis. Er den morddømte Craig trængt ind igen, eller er morderen måske en, som i forvejen befinder sig i supermarkedet?!Manden bag 'Intruder', Scott Spiegel, er vokset op side om side med Sam Raimi og Bruce Campbell. Sammen skabte de deres egen "filmskole", hvor de skiftedes til at udfylde rollerne foran og bag kameraet i hinandens kortfilm. Efter succesen med 'Evil Dead 2' (1987), som Scott Spiegel skrev i samarbejde med instruktøren Sam Raimi, og som Bruce Campbell spillede den altoverskyggende hovedrolle i, var dørene pludselig åbne for flere og større projekter. Scott Spiegel genoptog en idé, han havde brugt tidligere i kortfilmen 'Night Crew', og som var inspireret af hans egen ansættelse i Walnut Lake Market. Ud af det kom 'Intruder', som genremæssigt ligger meget tæt på den splatstick, 'Evil Dead 2' mestrede så imponerende - men som dog til tider er lige så ufrivilligt komisk, som den er sjov.
Set med en drejeskivetelefons øjne!
På rollelisten finder vi, udover Elizabeth Cox og David Byrnes, som spiller filmens egentlige hovedpersoner, naturligvis både Sam Raimi og Bruce Campbell. Raimi har en birolle som supermarkedets slagter (hvad ellers?), mens Campbell spiller politibetjent i verdens mindste cameo. Det tangerer falsk markedsføring, når de to er påført plakaten som filmens hovednavne, men det giver selvfølgelig mening i forhold til at sælge en produktion, der minder så forholdsvist meget om 'Evil Dead 2'. Det er sådan set fornuftigt ikke at give Campbell en større rolle, da han sandsynligvis ville stjæle billedet efter sin pragtpræstation to år tidligere. Sam Raimis lillebror Ted medvirker som en asociale lageransvarlig med alt for stærke briller og en konstant tændt walkman. Dan Hicks, som fik sin debut i 'Evil Dead 2' og som siden har haft små roller i blandt andet flere af Sam Raimis film, spiller her en af sin karrieres største roller som markedets souschef, og det gør han virkelig, virkelig godt! Scott Spiegel selv samt produceren Lawrence Bender har også hver deres lille cameo.
Man må gribe ud efter de våben, der lige er ved hånden!
Ligesom 'Evil Dead 2' er 'Intruder' en idérig film, som sprudler af energi og kreativitet. Det er tydeligt, at Scott Spiegel og hans gode venner udforsker filmmediet til det yderste. Især, selvfølgelig, på det tekniske plan, som horror-genren er så eminent til. Kameraet påtager sig flere gange en point of view-position fra døde objekter, som eksempelvis et dørgreb, der bliver drejet rundt i nervepirrende lavt tempo. Kameraet drejer med og tilter dermed langsomt billedet, i hvilket vi ser souschefen Bill, som stirrer direkte ind i linsen - eller på dørgrebet, om man vil. En drejeskivetelefon, en affaldskurv, et gulv der bliver fejet og indtil flere mordvåben får også deres eget POV-øjeblik i løbet af filmen. Hver eneste indstilling er tydeligvis gennemtænkt og velovervejet, og det bevidner om, at projektet har været lystbaseret frem for alt andet. Handlingen med Craig og Jennifer i front fungerer, men er naturligvis bare en undskyldning for at lave en film med masser af effekter. 'Intruder' respekterer dog sin handling og glemmer aldrig, at den rent faktisk er til stede, hvilket andre film i slasher-genren kan have en tendens til.
Hvis man kan skrige som en kylling, kan man også blive parteret som én!
Effektarbejdet er overraskende flot, det beskedne budget taget i betragtning - og meget, meget underholdende! Da det første knivmord udføres på parkeringspladsen, klippes der i det øjeblik kniven svinges til et lagerrum, hvor en vandmelon hakkes i to. Det skal dog hurtigt vise sig, at filmen er mere eksplicit i sin vold end som så, og for hvert mord intensiveres brugen af blod og kunstige kropsdele, som bliver oversavet eller fladmast. Det bedste ved disse produktioner af ældre dato er den totale mangel på computereffekter og penge, som tvinger filmskaberne til at bruge deres kreativitet. Hvis man sammenholder 'Evil Dead 2' eller 'Intruder' med Sam Raimis seneste film 'Drag Me to Hell' (2009) vil man kunne se forskellen. Det er i øvrigt værd at nævne effekttrioen Howard Berger, Robert Kurtzman og Gregory Nicotero i 1989 netop havde startet deres karriere som effektfolk i filmbranchen. Det blanke CV er efterhånden blevet fyldt op med hundredevis af Hollywood-titler indenfor både film og tv. Senest 'The Amazing Spider-Man' (2012) og 'The Walking Dead' (2011-?).

Score:

 

3 kommentarer:

  1. NU har jeg ikke set filmen, men jeg er lige nødt til at sige at jeg virkelig godt kunne lide den sidste billedtekst. God spas.

    SvarSlet
  2. Det er en fantastisk film!

    SvarSlet
  3. Ja, så enkelt kan det siges :)

    SvarSlet