21. aug. 2012

Anmeldelse: Return of the Living Dead III.

Årgang: 1993.
Tagline: "She's To Die For."
Instruktør:  Brian Yuzna.
Runtime: 97 min.
Medie: DVD.
Set på: HD-Projektor.
Udgiver: Another World Entertainment.
Link til filmen: IMDB.
Se også: 'The Return of the Living Dead' (1985), 'Day of the Dead' (1985), 'Bride of Re-Animator' (1990).

Return of the Living Dead III er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

Anmeldt af Allan Sørensen.

Den rebelske Julie (Melinda Clarke) kærester rundt med Curt (J. Trevor Edmond) der er søn af Colonel John Reynolds, generalen på en tophemmelig militærbase, hvor der fortages kontroversielle eksperimenter med giftgassen Trioxin. Militærets mål er at udvikle det ultimative biologiske våben, i form af en ustoppelig zombie-soldat, der kan vækkes til live ved hjælp af gassen, og "lukkes ned" igen med en modgift, når zombien har udryddet og ædt fjenden. Forsøgene går (selvfølgelig) helt galt og ingen længe bryder helvede og zombierne løs. Alt dette sker på en aften hvor nysgerrigheden er blevet for stor for Curt og Julie. Sammen har de sneget sig ind på faderens arbejdsplads (...those damn kids) og overværet et af forsøgene. Efter et opgør med faderen kører de to turtelduer galt, og Curt ser ingen anden udvej end at udsætte liget af hans elskede Julie for den diabolske Trioxin-gas. Julie kommer tilbage til livet med en umættelig sult efter kød, friskt kød og inden længe har de bøller, militæret og en hær af udøde i hælene.
'The Return of the Living Dead'-franchisen ('ROTLD') har altid stået i skyggen af George A. Romero's 'of the dead'-trilogi og det er der også en god grund til. Hvor Romero's tre første film står rigtig stærkt og alle har status som klassikere i horror-genren, så er det kun den første film i 'ROTLD'-franchisen der har opnået en lignende status. Den originale films efterfølgere faldt allerede drastisk i kvalitet ved 'Return of the Living Dead Part II', der blev alt for meget (plat) komedie og alt for lidt horror. Siden 'Part II' er det blevet til tre styks 'ROTLD'-film og de to fra 2005, 'Return of the Living Dead: Necropolis' og 'Return of the Living Dead: Rave from the Grave', sætter nærmest nye standarder for, hvor voldsomt man kan voldtage og ødelægge en franchise. Undgå dem for alt i verden! Heldigvis kom der én film i denne serie af zombie-mayhem som gik imod strømmen, og heldigvis har Another World Entertainment valgt at udgive den. 'Return of the Living Dead 3' kom otte år efter den originale film, og den er indtil videre den eneste film i 'ROTLD'-franchisen der er Dan O'Bannon's mesterlige 'The Return of the Living Dead' (tidligere anmeldt her) værdig.
Når det bare ikke gør ondt nok at få lavet hul i øret!
I 'ROTLD 3' har man taget ved lære af den fejlslagne 'Part II' og man prøver heldigvis ikke at kopiere Dan O'Bannon's første film. I stedet tager man franchisen i en anden, og lidt mere alvorlig, retning. Man har luget ud i de komiske indslag, og i stedet bygget sin historie op omkring et klassisk Romeo og Julie-kærlighedsdrama, med zombier forstås. De to hovedpersoners ulykkelige kærligheds-kvaler bliver nemlig ikke mindre af at Julie vender tilbage som en splittet zombie-babe, der kæmper en indædt kamp mod den fristelse det er at bide hovedet af sin udkårne (helt bogstaveligt). Rollebesætningen er ikke filmhistoriens mest imponerende samling individer, men Melinda Clarke skinner igennem i rollen som Julie, både i den levende udgave, men så sandelig også i levende-døde udgave. Hendes zombie-sexfaktor er kun blevet overgået én gang før, og efter, og det var da Linnea Quigley gik all in i den første film - 80'er-dans på gravstenen, anyone?!
Vi får også et "Tarman-moment" i ROTLD 3.
Instruktøren Brian Yuzna er en garvet rotte inden for horror-filmenes verden og han har siden sin syrede debutfilm, 'Society' (1989), givet os film som 'Bride of Re-Animator', 'Necronomicon', 'The Dentist' og 'The Dentist 2'. Overraskende nok, så formår han med 'ROTLD 3' at puste liv i den døende patient. Han holder fuld kog på gryderne, og man keder sig ikke et eneste øjeblik i selskab med den tredje instans i serien. Har du ikke set de to første film kan du heldigvis stadig få noget ud af at se 'ROTLD 3'. Der er meget få ting, der har rødder tilbage til de to første film. Så nysgerrige, der ikke kender franchisen, kan altså sagtens være med, og os gamle fans kan bare juble over at Another World entertainment har valgt at udgive det glemte zombie-guld til det Danske filmmarked. Filmen kommer uden noget ekstramateriale, hvilket altid er en skam, jeg kunne da f.eks godt have tænkt mig et kommentarspor med Brian Yuzna. 'ROTLD 3' kommer i sit oprindelige Widescreen-format og der er også mulighed for at se en Fullscreen version af filmen. Selvfølgelig er det også den uncuttede version som Another World Entertainment har udgivet.
Filmens måske mest mindeværdige zombie (lige efter Julie) er Clarence Epperson som Cadaver. Hans eneste rolle nogensinde.
'ROTLD 3' er uden den mindste tvivl den stærkeste af de fire efterfølgere til Dan O'Bannon's klassiker. Man sidder lidt med en fornemmelse af, at filmen højst sandsynligt var blevet et større hit, hvis den ikke var udkommet under 'The Return of the Living Dead'-brandet. Den har nemlig ikke mange fællestræk med de to første film, og Yuzna har da også udtalt at han fortryder at filmen ikke udkom under en anden titel, som f.eks 'Curt and Julie' eller den noget bedre 'Mortal Zombie'. 'ROTLD 3'er på alle måder én eller to klasser bedre end sine søskende, og filmen leverer i den grad også på splatter-barometeret. Så er du fan af praktiske effekter af den gamle skole, så kan du læne dig godt tilrette for 'ROTLD 3' er proppet med teaterblod og latex proteser. Her er nok blood'n'guts til at tilfredsstille de fleste gorehounds! Melinda Clarke's karakter, Juile, vil nemlig give enhver småforkølet teenage-cutter røde ører når hun først går i gang med glaskår og bidetang. Zombierne flår sig igennem alt der står dem i vejen, og vi får oven i købet også en vanvittig cyborg-zombie-soldat, der har sniffet for meget af den giftige Trioxin - så kan man da ikke ønske sig meget mere af en film om de levende døde?! 'ROTLD 3' er én af zombie-film der for mange er gået i glemmebogen og det er en skam. Den kan ikke helt måle sig med originalen eller George A. Romero's tre første zombie-film, men 'ROTLD 3' er sin egen og det må man have respekt for.

Score:

10 kommentarer:

 1. Velskrevet anmeldelse,nysgerrigheden vækket!

  SvarSlet
 2. God anmeldelse, en a mine personlige favoritter!

  SvarSlet
 3. Rigtig god anmeldelse der, Sørensen...

  Jeg har faktisk aldrig set 3'eren her, så den skal jeg naturligvis have bestilt ved lejlighed, og når det er Brian Yuzna der står bag, så kan det næsten ikke gå galt!...

  SvarSlet
 4. AWE skal have ros for at udsende filmen i det korrekte format. Hidtil har de andre DVD'er været i fullscreen bortset fra den amk, som til gengæld var R-rated.

  SvarSlet
 5. Hvis jeg læser dette rigtigt, så er det den 100% uklippede udgave i det rigtige billedformat?

  De andre uklippede udgaver har jo været 4:3, mens widescreen-udgaverne har været klippet, så det har afholdt mig fra at købe filmen.

  SvarSlet
 6. Mads Jensen fra AWE skriver følgende: "Det er helt korrekt hvad Bruno skriver – det er den uklippede version, som er på AWE’s udgivelse. Og det er også – så vidt jeg ved – første gang at den uklippede version er udgivet i widescreen på DVD."

  SvarSlet
 7. På AWE's hjemmeside står endda, at begge billedformater er inkluderet:

  "Denne udgivelse indeholder den uklippede version, som amerikanerne ikke turde vise!
  OBS: indeholder widescreen- og fullscreen-udgave!"

  SvarSlet
 8. Det passer også. Man kan vælge hvilken udgave man vil se i menuen.

  SvarSlet
 9. Herlige sager, den er hermed købt. :)

  SvarSlet