30. jan. 2014

Artikel: UDBRUD - En hyldest til fantasien og til det at lave film på et meget lille budget.

I en verden på randen af sammenbrud må en ung pige, bruge alle sine overlevelses instinkter, for at komme igennem den alt ødelæggende epidemi der pludselig bryder ud, og totalt spolere morgenhyggen i hendes ellers så trygge barndomshjem. Byldebefængte rædsels-skabninger fra de dybeste afgrunde af helvede står i kø for at gøre livet surt for ”Pigen Uden Navn”, men de har forstyrret den forkerte!

Novellefilmen UDBRUD er et Dansk bud på en ægte splatterfilm, der lover at levere varen i form af blod, bræk og tarme i metervis. En hyldest til genren, og til det at lave film i almindelighed.

Se teaseren til UDBRUD ovenover.
Inspirationen og drivkraften til at lave UDBRUD kommer naturligvis fra horror-film, og specielt lowbudget produktioner fra 70’erne og 80’erne. Dengang var der en helt anden tilgang til at lave genre-film, og man havde på en eller anden måde, en mere legende tilgang til det hele. Netop det legende og opfindsomme tiltrækker instruktøren og effektmanden Henrik Andersen, der også har skrevet historien til UDBRUD sammen med hans gamle ven og studiekammerat Kim Hermansen fra Bobble Trouble Productions.
Kim Hermansen filmer Skuespillere Niklas Pedersen og Jakob L. R. Thorsen, der giver den gas med bylder og blod.
Henrik Andersen er fra Trige ved Århus, og er uddannet pædagog. Han har de sidste 6 år arbejdet som filmoperatør, hvilket fik en brat ende da digitaliseringen tog over og erstattede det gamle erhverv. Sideløbende har han effekt-firmaet AMOS-FX, hvor han igennem de sidste mange år har hjulpet dem, der havde brug for en overskåren hals, et smadret ansigt eller en afreven arm. AMOS-FX har lavet effekt sminke til store og små film produktioner over hele landet, og hjælper gerne til på de mange filmuddannelser, der er i Århus. Ligesom der afholdes workshops og foredrag om effekter og sminke. For år tilbage lavede han sammen med Bo Mørck Penstoft spillefilmen CODENAME:YIN/YANG (læs anmeldelsen inde på uncut.dk her) der var fyldt med Babes, guns, guts og naturligvis en ordentlig røvfuld zombier. Her 8 år senere arbejdes der så på, at færdiggøre endnu et stort filmprojekt, nemlig UDBRUD der forventes at have premiere sensommeren 2014.
Effekt-troldmanden Henrik Andersen er på arbejde.
”Jeg har altid elsket horror, splat og exploitation film” siger Henrik Andersen, ”og derfor er UDBRUD også inspireret af alle mulige film i denne genre. Jeg husker stadigvæk da Lucio Fulci’s film RÆDSLERNES GRØNNE Ø (Zombie 2) gik i Kino 1-2-3 i min hjemby Skanderborg. Mine kammerater og jeg stod og savlede over de sort/hvide billeder i udstillingsskabet uden for biografen, men vi måtte naturligvis ikke se den for vores forældre. Anderledes heldige var vi med at snige os ind til Clive Barker's HELLRAISER, hvor vores sjæle blev flået i stykker af de læderklædte engle fra helvedets dyb. Men heldigvis ikke flået mere i stykker, end man kunne se den et par gange til, imens den gik der”.

I Henriks filmsamling står titler af blandt andet Dario Argento, Ruggero Deodato, Mario Bava, Lamberto Bava, George Romero, Tobe Hooper, Jack Hill, Sam Raimi, Peter Jackson, Stuart Gordon, Enzo G. Castellari, Jesus Franco, Sergio Martino, Umberto Lenzi, Jean Rollin og naturligvis Lucio Fulci. ”UDBRUD bliver ikke en hyldest til disse instruktører og deres film på den måde, at man kan se scener der ligner noget de kunne have lavet, ikke ret mange i hvert fald...men mere en hyldest til måden disse film er blevet lavet på. Den gejst og viljestyrke der lå bag deres iver for at få deres visioner og kreativitet ned på film, er virkelig inspirerende”. Siger Henrik. ”Vi er på UDBRUD ikke blevet støttet af nogle offentlige filmpuljer, og har betalt hele gildet selv. Det har naturligvis gjort, at vi har måtte være opfindsomme og kreative på mange områder af produktionen, og det er bestemt også den udfordring der har været drivkraften for os. Vi elsker at lave film, og det håber vi, at man kan se i det færdige resultat”.
Anne Stenholt omgivet af gludske og byldebefængte bæster, under indspilningen af UDBRUD.
”Selvfølgelig dukker der også små hints op, til de film vi elsker. Specielt MAD MAX 2 - THE ROAD WARRIOR fra 1981 har inspireret os meget. En enkelt scene i UDBRUD er en direkte hyldest til George Millers mesterværk, og i selvsamme scene er der også et kærligt skulderklap til vores Svenske broder Bo Arne Vibenius der i 1973 lavede filmen THRILLER - A CRUEL PICTURE (They Call Her One Eye) om den enøjede hævner spillet af dejlige Christina Lindberg. Mere vil vi ikke røbe her”, smiler Henrik.
På billedet ses hovedrolle indehaver Anne Stenholt og Jesper Hvidtved Nielsen som inficeret bæst, under en pause til indspilningen af UDBRUD.
”En af de andre måder vi sender en hilsen tilbage til de mange Italienske filmfolk, der har inspireret, er i musikken til UDBRUD. Musiker og komponist Flemming Berg har komponeret et helt soundtrack, der er kraftigt inspireret af den musik, der er i disse genre film. Så er man ægte fan af genren, vil man kunne nyde musik, der er inspireret af både John Carpenter, Cladudio Simonetti, Ennio Morricone og ikke mindst det legendariske band Goblin. Vi kan også løfte sløret for, at der er komponeret et potentielt hit-nummer til filmen, der forhåbentligt kan synges med på, når man ser rulleteksterne. Sangen hedder THE GIRL WITH NO NAME, af og med Flemming Berg”.
Andreas Krag fra Featurecreep, der udover at have en lille rolle i filmen også redigere og laver visuelle effekter til den. Til højre skuespiller Mogens Pedersen under indspilning.
” Vi har fået kæmpe stor opbakning fra folk, der gerne vil være med i projektet, og det har været en fornøjelse, at arbejde sammen med de over 100 mennesker der har været involveret, enten som statister eller som hjælp til sminke og alle de andre opgaver, der er bag kameraet. Man bliver helt rørt over den store hjælpsomhed og interesse der har været, og heldigvis har folk hygget sig under vejs”.
UDBRUD på god gammel VHS - det lyder som en våd drøm, men det er nu bare en gimmick.
Hovedrollen som ”Pigen Uden Navn” bliver spillet af Anne Stenholt, der har været med i både film og musikvideoer, og også fungere som skuespiller ved Århus Teater. Senest i deres opsætning af Brødrene Løvehjerte, hvor Anne Stenholt havde flere roller. Henrik afslører at historien faktisk er skrevet specielt med Anne i tankerne, og derfor var det selvfølgelig ekstra dejligt, at hun havde lyst til at lege med.
Anne Stenholt som "Pigen Uden Navn" og Jonas Bøgh Pedersen som byldebefængt bæst.
På nuværende tidspunkt er alle optagelser i kassen, og der ligger et råklip af hele filmen. Klipper og visuel-effekt mand Andreas Krag fra Featurecreep, er godt i gang med både at redigere, og lave alt det andet efterarbejde, som en genrefilm som denne kræver. For selvom de mange blodige scener blev optaget ”live” på settet, flere dage blev der brugt over 35 liter blod i en enkelt scene, så er der også mange ting, der skal rettes til, trækkes fra og puttes ind i form af computer-effekter. Et tidskrævende arbejde, men holdet bag UDBRUD er meget tilfredse med de resultater der langsomt men sikkert dukker frem, og de glæder sig meget til at kunne dele deres lille film-udbrud med andre genre fans både her i landet og i resten af verden.

3 kommentarer:

  1. Jyllandsposten har en udmærket artikel om Henrik Andersen i dag.

    http://jyllands-posten.dk/aarhus/ECE6457547/henrik-andersen-man-kommer-langt-med-vat-og-toiletpapir/

    SvarSlet
  2. Fint og informativt indlæg. Jeg har netop set filmen og den var jo gevaldigt underholdende. xD

    SvarSlet