5. jun. 2012

Anmeldelse: Prometheus.

Årgang: 2012.
Tagline: "The search for our beginning could lead to our end".
Runtime: 126 minutter.
Set i: Biograf.
Udgiver: 20th Century Fox.
Link til filmen: IMDB.
Se også: 'Alien' (1979), 'Blade Runner' (1982), 'Aliens' (1986).

Anmeldt af Jesper Pedersen.











I slutningen af det 21. århundrede opdager arkæolog-parret Elizabeth Shaw og Charlie Holloway, at det samme symbol går igen hos flere af hinanden uafhængige tidlige kulturer. Symbolet viser sig at være identisk med et stjernebillede langt ude i det ydre rum et sted, hvor der oven i købet findes en planet, der minder om Jorden. Overbevist om, at han vil møde menneskets og dermed sin egen skaber, financierer den ældgamle, storhedsvanvittige rigmand, Peter Weyland, en ekspedition på rumskibet Prometheus.


Jeg behøver vel ikke bruge lang tid på at introducere Ridley Scott som instruktør?! Han har på 35 år lavet intet mindre end 20 film, tårnhøje på production value med Hollywoods største stjerner på rollelisten og budgetter som ligger ikke bare lunt, men gloende hedt i svinget mellem den halve og hele millard. Siden midten af 80'erne har han gået sikkert frem og tilbage mellem drama-thrilleren og den episke actionfilm, men med 'Prometheus' er han vendt tilbage til den science fiction-genre, han selv var med til at definere i sine første spillefilm, først med 'Alien' (1979) og siden 'Blade Runner' (1982). 'Prometheus' er, sikkert som bekendt, en del af 'Alien'-universet, men for at undgå at skulle tage højde for de mange mere eller mindre (eller allermindst) vellykkede fortsættelser, der allerede er lavet til 'Alien', har Ridley Scott valgt at begive sig ud i en prequel/spinoff. Således har han haft mulighed for at lave en, næsten, selvstændig film, med et nyt cast og en historie, som er helt sin egen, samtidig med at filmen er spækket med referencer.
Logan Marshall-Green: "Damn, Michael Fassbender har faste baller!"
Manuskriptet er skrevet af Jon Spaiths, et af Hollywoods nye Blockbuster-forfatterhåb, og Damon Lindelof, som vel efterhånden må have vænnet sig til at arbejde under presset fra forventningsfulde fans, efter at have skrevet på hypede projekter som 'Star Trek' (2009) og Lost' (2004-2010). Sammen har de skabt en historie, som går helt nye veje, men sørger for at give os en masse gode aha-oplevelser. Et af de store spørgsmål i fankredse har været, hvor meget 'Prometheus' ville have at gøre med 'Alien' - jeg skal naturligvis ikke konkretisere, men blot konstatere, at de to film nok har mere tilfælles, end de fleste havde regnet med. Det er dog aldrig noget, der tynger historien i 'Prometheus', at den absolut skal have det og det med for at gøre nørderne våde i trussen.
"Jeg skal give de rumvæsener anal penetrering og skære skældsord ind i brystet af dem, så de aldrig glemmer, hvem der bestemmer!"
En 'Alien'-film uden Sigourney Weaver i hovedrollen som overleveren Ellen Ripley ville naturligvis ikke være nogen rigtig 'Alien'-film. Det er nok også derfor, Sigourney Weaver ikke er med i 'Prometheus'! I stedet er det svenske Noomi Rapace, som fører an i kampen mod rumvæsener der hader mænd og kvinder, og det gør hun overbevisende. Hendes karakter Elizabeth Shaw er, modsat soldaten Ellen Ripley, videnskabsmand, så det ville være synd at sige, hun sparker røv - men på den anden side er 'Prometheus' også en anderledes film end 'Alien', og røvsparkning ville måske være en anelse akavet. Jeg forestiller mig, vi kommer til at se en del mere til Noomi Rapace, om ikke andet så nok i 'Prometheus 2' som både Damon Lindelof og Ridley Scott har udtalt, kan blive en realitet, hvis publikum ønsker det. Og selvom 'Prometheus' fungerer som en direkte forløber til 'Alien', og på den måde allerede har en fortsættelse, bliver der skam også åbnet op for yderligere rejser i det ydre rum.
Ridley Scotts giver menneskeheden dystre fremtidsudsigter: smoothie-dillen lever i bedste velgående, selv i 2090'erne!
Jeg var godt tilfreds med det øvrige cast, hvor især genre-darlingen Michael Fassbender gør sig bemærket i rollen som David; den obligatoriske androide, som må kæmpe med de kødeliges fordomme - i en tid, hvor alle mennesker uanset race lever i fred og fordragelighed, er robotter det nye sort! Guy Pearce har en lille, men vigtig rolle som hundrede år gammel Peter Weyland, hvor han er lige så sminket til ukendelighed som Gary Oldman var det i Ridley Scotts 'Hannibal' (2001). Karakteren Peter Weyland er blevet brugt en del i den virale kampagne for 'Prometheus'. Der er blandt andet blevet udgivet en TEDTalk (fra det Herrens år 2023), hvori Guy Pearce undtagelsesvist optræder helt uden gammelmands-makeup. Derudover var jeg glad for at opleve to lidet kendte, men knalddygtige britter i vigtige biroller: Sean Harris, hvis præstation som crackhead i 'Harry Brown' (2009) var uforglemmelig - det samme kan siges om hans rolle som klamt kryb i horror-filmen 'Creep' (2004), og Rafe Spall, som er Edgar Wright-regular, spiller makkerparret, videnskabsmændene Milburn og Fifield.
Rolig, folkens, dette er ikke Nikolaj Lie Kaas, men Rafe Spall… han er go' nok!
Det er blevet lidt en trend at tage disse gamle sci-fi-eventyr op til revision, "reboote" dem, som det hedder i branchen. 'Star Trek', 'Tron', 'Planet of the Apes' og nu 'Alien' er alle skrantende franchises, som inden for de seneste år er blevet genstartet med gigantiske budgetter. Det minder lidt om det, George Lucas har gjort med 'Star Wars', bortset fra at han vel havde planlagt det fra begyndelsen. Man kunne også nævne 'The Thing' og 'Predator' i denne sammenhæng, da de ligeledes er blevet udvidet for nyligt. Men 'The Thing' kan nok ikke helt betegnes som en franchise, mens 'Predators' (2010) skiller sig markant ud ved ikke at være en decideret prequel, samtidig med, at den har et langt lavere budget (Robert Rodriquez producerer!) Desuden er 'Predators' nok den film, der minder mest om originalen, mens 'Star Trek' (2009), 'Tron: Legacy' (2010), 'Rise of the Planet of the Apes' (2011) og 'Prometheus' (2012) generelt er mere, hvad skal man sige… filosofisk-religiøst-intelligent-seriøst-agtige end sine forgængere. Jeg vil lige på falderebet nævne, at alle ovenstående franchises - bortset fra 'Star Wars' - står mit hjerte nært, og at jeg er godt tilfreds med alle de nye skud på stammen!
Michael Fassbender: "Hmm, det føles som om, der er nogen der stirrer… på min røv!"
Hvor 'Alien' først og fremmest var en pokkers effektiv, lille horrorfilm, er 'Prometheus' trods velfungerende skrækelementer og splat-effekter mere episk og storladen, end den er egentlig skræmmende. Mange af designsene stammer enten fra eller er dybt inspireret af 'Alien', så de fejler selvfølgelig ingenting, og selve effektarbejdet er imponerende - men med et budget på 130 millioner dollars, skulle det også være mærkeligt andet. Det kunne nu have været sjovt at se, hvad Ridley Scott ville have brugt et dobbelt så stort budget til, sådan som han i første omgang havde budgetteret med. I den forbindelse er det naturligvis værd at erindre, at 'Alien' ikke kostede mere end sølle 11 millioner dollars at lave!!! Jeg har set 'Alien' rigtigt mange gange, og hver eneste gang er det en seks-stjernet oplevelse, mindst. Jeg er ikke kæmpenørd udi universet, og sjovt nok er det en film, jeg altid har svært ved at huske - desto større bliver fornøjelsen når jeg genser den. Jeg synes bestemt 'Prometheus' er en værdig efterfølger, eller forløber, eller hvad man nu skal kalde den… og jeg har vildt meget lyst til at se den igen!

Score:

4 kommentarer:

  1. ...det er ret sjovt at se, hvor blandet en modtagelse filmen har fået - jeg havde også en god oplevelse med filmen og ser frem til en forlænget udgave, der nødvendigvis må komme.

    Well, jeg synes nu, at Noomi sparker rimelig meget røv - specielt når man tænker på, at hun er forsker, haha - og lige ang. Guy Pearce, så fatter jeg ikke, hvorfor man ikke har hyret en gammel mand til rollen, i stedet for den der utroværdige gammelmands-maske, come on. Synes ikke det ville være et problem i forhold til de der virale film - hellere en troværdigt udseende olding, end en gummimaske :) (BTW, 'The Duellists' er Ridley Scotts første spillefilm).

    - kunne være cool, hvis I her på bloggen tog de andre film i 'Alien'-serien op - eller måske et 'monstre-i-rummet-tema' :)

    SvarSlet
  2. Interessant læsning!

    SvarSlet
  3. Bjarke:
    Det kunne bestemt være fedt med en udvidet udgave, eller Director's Cut som Ridley Scott har for vane at udgive. Men så vidt jeg kan forstå er denne film i sin biografversion for en gang skyld også dén instruktøren selv var tilfreds med.
    Jeg synes egentlig Guy Pearce fungerer ret godt som gamling. Men det er bemærkelsesværdigt, at de har valgt en maskeløsning i stedet for at computeranimere det - når nu så meget andet er skabt digitalt. Eller ja... bare finde en gammel mand!

    Anonym:
    Tak... håber jeg :)

    SvarSlet
  4. ...hmm, det er lidt en skam, hvis Ridley selv har udtalt, at der ikke kommer en forlænget udgave på tale. Well, har ikke lige selv læst det noget sted - nogen der ved noget...?

    ...ja, hellere en gummimaske end CGI - but still. Det er sgu lige før, at det er som Armie Hammer i 'J. Edgar' :)

    SvarSlet