19. okt. 2014

Anmeldelse: Pigs.

Anmeldelse: Pigs.
Årgang: 1972.
Tagline: ”They'll eat anything... so she had the perfect method to dispose of her victims!”

Genre: Horror, Troma.
Instruktør: Marc Lawrence.
Runtime: 80 minutter.
Medie: YouTube.
Set på: 40” LCD.
Udgiver: Troma Videos.
Link til filmen på IMDB.
Se filmen her.
Se også:
Eaten Alive (1977), ”Razorback” (1984), ”Hannibal” (2001), ”Pig Hunt” (2008).

Anmeldt af Jesper Pedersen.


Grise er livsfarlige! Danskerne dør én efter én af listeria og MRSA-stafylokokker, og de af os der overlever, dør garanteret kort tid senere af kvælning, for det nyeste nye er, at Danmark forurenerer lige så meget som de store oliestater, og lur mig om det ikke også er de dumme svins skyld. Det værste er næsten, at vi alle er tvunget til at æde det inficerede flæsk, hvis ikke landet skal gå bankerot, for der er ikke andre der gider aftage vores forpinte, køresyge søer. Puha! Vi skal vist bare være glade for, det er os, der spiser grisene og ikke omvendt. Grise spiser nemlig hvad som helst, hvis man skal tro filmen ”Pigs”!

Zambrini er en ældre herre, som driver en café i et lille landsbysamfund. Ved siden af gesjæften har han en bestand på omkring et dusin svin, men grisebasserne volder ham en del problemer. Engang kom de til at æde en fordrukken vagabond, som var dejset om i folden, og siden da har de været nogle kræsne kræ. For at mætte sine husdyr, må Zambrini grave lig op på den lokale kirkegård, men en dag kommer den søde, unge Lynn Hart forbi. Hun søger et arbejde som servitrice, og Zambrini tager hende til sig lidet anende, at hun er stukket af fra et sindssygehospital. Lynn har dræbt sin incestuøse far, og det er som om, hun har en særlig tiltrækningkraft på landsbyens mænd. Da én af dem kommer for tæt på, må han lide samme kranke skæbne som Lynns far, men det er jo heldigvis ikke det store problem at komme af med et lig, når man har sultne grise i gården.
Det kan undre én, at Toni Lawrence aldrig fik et gennembrud som seriøs karakterskuespillerinde!
Prækær film har mange titler, og så vidt jeg ved, er ”Pigs” ikke engang denne films originale titel. Oprindelig hed filmen vistnok ”Daddy's Deadly Darling”, men den er også blevet promoveret under så forskellige navne som ”Roadside Torture Chamber”, ”The Strange Love Exorcist” og altså ”Pigs”. Ud fra titlerne at dømme er der altså noget at hente i denne film, uanset om man er til slasher, exorcisme eller animal attack-film. Jeg kan godt forstå, man har haft svært ved at promovere "Pigs" som tilhørende en bestemt genre. Den har slasherelementer, som eksempelvis Lynns dobbelte personlighed og det klassiske kompleks, som kendes fra både Norman Bates og og Jason Voorhees, men som naturligvis i denne sammenhæng er et faderkompleks fremfor et moderkompleks. Der er da også et par blodige scener, men ligefrem at kalde filmen "Roadside Torture Chamber" er vist at strække den. Så er titlen "Pigs" mere passende, for selvom det er minimalt, hvad klovdyrene egentlig går amok, kan titlen i det mindste tolkes til også at omfatte de brunstige mandspersoner, som den velformede Lynn har så stor tiltrækningskraft på.
Jeg ville så gerne have vist et vanvittigt billede af glubske grise, der mæsker sig i menneskelemmer... men dem har filmen ingen af.
Exorcisme-vinklen derimod må have krævet en del fantasi, for det eneste, der peger i den retning, er, når Zambrinis nabokoner sladrer om, at hver gang en person forsvinder i byen, får Zambrini et nyt svin i folden. Denne reference til "Odysseen", hvor troldkvinden Kirke netop forvandler Odysseus' mandskab til svin, er underholdende og giver filmens handling noget intertekstuel dybde, men ligefrem på den baggrund at sælge filmen som en exorcisme-film må betegnes som et sidespor. Jeg har læst, at der efter succesen med "The Exorcist" (1973) sågar blev optaget ekstra scener til "Pigs" med helt andre skuespillere for netop at understøtte exorcisme-temaet. Det skulle ikke undre mig, om det passer, for den version, som er tilgængelig fra Troma, indeholder en flere minutter lang intro, som tydeligvis er optaget mange år senere og ligeledes med andre skuespillere. Det interessante er, at det netop er i denne intro, vi får fortalt Lynn Harts brutale forhistorie med voldtægt, fadermord og indlæggelse – i den originale film må denne del af historien altså have været et plottwist?! ”Pigs” er i øvrigt også udkommet på video i Danmark under titlen ”Mordersvin”. Sådan!
Det er praktisk at portrættere Lynn Hart i profil og med et forvrænget ansigt - så ser ingen, det er en anden skuespiller, der har overtaget rollen!
Filmens pædofile tema er klassisk exploitation, men det særligt interessante i denne sammenhæng er, at instruktøren og manuskriptforfatteren, Marc Lawrence, har givet rollen som Lynn Hart til sin egen datter, Toni Lawrence. Selv spiller Marc Lawrence filmens anden store rolle som Zambrini, der gudskelov virker som den eneste mand i filmen, hvis forhold til Lynn ikke er drevet af lumre lyster. Marc Lawrence havde en lang karriere bag sig som tv- og b-filmsskuespiller, men han nåede også at spille overfor John Wayne, Humphrey Bogart, Dustin Hofman og ikke mindst Sean Connery og Roger Moore i James Bond-filmene "Diamonds Are Forever" (1971) og "The Man With the Golden Gun" (1974). Datteren Toni var derimod et ubeskrevet blad, da farmand instruerede hende i "Pigs", og der er da også blevet spekuleret i, om filmen simpelthen var en fars forsøg på at opfylde sin forkælede datters glamour-drømme. En tidlig pendant til Billy Ray Cyrus og Will Smith. Desværre for Toni Lawrence blev det aldrig et varigt foretagende at stå foran kameraet, og udover få og små tv-roller er højdepunktet i hendes skuespillerkarriere nok det korte ægteskab fra 1986-1988 med den på det tidspunkt totalt ukendte Billy Bob Thornton.
"Far, jeg har den her drøm om at blive skuespillerinde!"
”Pigs” er distribueret af Troma Entertainment, men den er altså ikke produceret af selskabet, og derfor skal man heller ikke forvente samme vanvid, som gennemstrømmer eksempelvis film som ”The Toxic Avenger” (1984) og ”Class of Nuke 'Em High” (1986). Sammen med flere hundrede andre af Tromas titler kan man kvit og frit se "Pigs" på YouTube under kanalen Tromamovies, men videoen er i meget dårlig kvalitet. Eneste trøst er, at Tromas egne dvd-udgaver af filmen vist er lige så elendige. I det hele taget virker "Pigs" som en film, der har været meget lidt respekt omkring; den er som sagt blevet tilført ekstra scener ad flere omgange, og Tromas udgave har en masse hak, som gør, at flere af scenerne hoster sig i gang. Men sådan er det jo med exploitation! Alt til trods er "Pigs" nu et ganske underholdende lille makværk, hvis halve underholdningsværdi nok ligger udenfor filmen selv; i den exploitation-typiske baggrundshistorie.

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar