13. sep. 2013

Anmeldelse: Friday the 13th Part V: A New Beginning.

Årgang: 1985.
Tagline: "If Jason still haunts you… you’re not alone".
Instruktør: Danny Steinmann.
Runtime: 92 minutter.
Medie: DVD.
Set på: 40” LCD.
Udgiver: Paramount Pictures.
Link til filmen på IMDB.
Se trailer her.
Se også: ‘Friday the 13th’ (1980) ‘Savage Streets’ (1984), ‘Friday the 13th Part IV: The Final Chapter’ (1984),

Anmeldt af Jesper Pedersen.


Som vi fornemmede det på hans blik i det sidste sekund af Part IV, er Tommy Jarvis ikke umærket af begivenhederne ved Crystal Lake, hvor Jason Voorhees dræbte hans mor og en hel flok smukke, unge mennesker på ferie i nabohuset. Tommy er blevet fyldt med medikamenter og flyttet fra den ene institution til den anden, men er ved Part Vs begyndelse klar til en ny start på det åbne værested Pinehurst Halfway House. I drømmesyn forfølges han dog stadig af den kedeldragt- og ishockeymaskebærende machetesvinger, og da den kvabsede og krølhårede Joey, som også er indskrevet på Pinehurst, pludselig myrdes af en af de andre unge, sætter det gang i en ny række myrderier. Men hvem er gerningsmanden?
Du ka’ tro om igen, ka’ du!
Det er så svært at vælge, når kalenderen nærmer sig fredag den 13. Hvilken film skal jeg anmelde? For det er jo efterhånden blevet en tradition, at jeg på denne uheldssvangre dato anmelder et værk i min personlige favorit blandt slasher-franchises. Og der er jo 12 at vælge imellem... eller det vil sige 10, nu hvor 3D’eren og den i Det Ydre Rum er strøget af listen. Eneste trøst er, at der næste gang er én mindre at vælge imellem. Og hvordan fandt jeg så frem til lige præcis nummer fem? Elementært: www.random.org!

‘Friday the 13th’ har som franchise været overalt: på landet og i byen; til lands, til vands, og i rummet; som crossover, som reboot, i 3D og… så videre. Filmene kritiseres for at benytte sig af den samme formel, men det til trods er kvalitetsniveauet fra film til film meget svingende, og for endnu engang at vende det hele på hovedet er fansene dybt uenige om, hvilken film der er den bedste. ‘Friday the 13th’ er svær at blive klog på, men nu er “klogskab” nok i det hele taget ikke det mest oplagte emne at bringe på bane i denne sammenhæng. Hvorom alting er, tør jeg vist godt på trods af al denne forvirring sige, at ‘Friday the 13th Part V: A New Beginning’, som jeg nu vil anmelde, er franchisens sorte får.
”Jeg sagde til ham, han sku’ passe på med alt det ketchup!”
Part V har ellers et af seriens højeste lig-tal (ikke at forveksle med lix-tal, jf. den manglende klogskab), og der er både bare bryster i varierende skåle samt en lækker wet shirt i sidste akt. Der er opgør i laden, der bliver smadret ruder, røget tjald, knaldet og gået på toilettet, og desuden har filmen et par virkelig fede drab: Joey, der som den første må lade sit smækfede, chokoladefedtede liv i et overraskende øksehug og Demon, der fra det lille hus agerer ufrivillig forsøgsperson i den klassiske Sword Box-illusion udsat for “Jason Voorhees”. Og ja, jeg sætter Jason Voorhees i gåseøjne, fordi (spoiler!) der slet ikke er nogen Jason Voorhees. De meningsløse drab, vi troede, vi havde moret os over i filmens første 80 minutter får pludselig motivation bag sig i form af et hævnmotiv, som tydeligvis refererer til originalen, men som på ingen måde er lige så raffineret i sin fortælling.
“Heeeere’s Jason!”
Der er ellers fine tanker bag skidtet - men man skal holde øjne og ører åbne for at opdage dem. Pludselig giver det mening, hvorfor filmen har måttet fylde minutterne ud med ligegyldige sidehistorier og bipersoner, som kun lige når at vise deres fjæs, før det skamferes til ukendelighed. De har altså skullet agere mistænkte i denne horror-whodunnit - problemet er bare, at vi jo var sikre på, det var Jason, der dunnit, og derfor aldrig mistænkte nogen andre. Og Tommy Jarvis’ fravær som hovedperson har givetvis skulle plante usikkerhed hos seeren om,  hvorvidt Tommy Jarvis måske var morderen - en usikkerhed som vokser sig større hen imod slutningen, eller i hvert fald kunne have gjort det, hvis ikke de havde distraheret os med den der våde skjorte… wa-ha-ha.
“Undskyld, frue, De må ikke amme her!”
Det er jo ikke fordi ‘Friday the 13th Part V: A New Beginning’ er møgringe, men det er sgu lidt underligt, at Jason ikke rigtigt er med. De fejl, filmen har, relaterer sig ligesom til det valg, man har taget om at lade historien være en krimi i stil med originalen, mere end den er en slasher på linje med alle de andre efterfølgere. Det er bare ærgerligt, filmmagerne aldrig får fortalt publikum dét - altså før til sidst, men der er det jo lige meget, og twistet bliver irriterende, forceret på den der ‘Bloody Valentine 3D’-måde, hvor vi alligevel aldrig har haft en ærlig chance for at gætte med. Man har tydeligvis forsøgt at reboote franchisen efter ‘The Final Chapter’, men som sekseren så subtilt indikerer med undertitlen ‘Jason Lives’, så blev den rigtige Jason vakt til live igen året efter, og Part V forblev et komma i den store Voorhees-kronologi. En ny begyndelse var ikke, hvad franchisens fans havde håbet på - vi vil allerhelst bare have mere af det gamle!

Score:

1 kommentar:

  1. Jeg foretrækker nu 5'eren frem for både 4'eren og de efterfølgende, som bliver for fjollede. Jeg er helt med på at "krimi"-elementet ikke fungerer heri, og at Jason-figueren reelt set ikke er der, men udover det, så er der virkelig fede kills og en stemning, som efter min mening, passer reelt ind i serien.

    SvarSlet