10. sep. 2013

Anmeldelse: Oblivion.

Årgang: 2013.
Tagline:
Earth is a memory worth fighting for.
Instruktør: Joseph Kosinski.

Runtime: 124 Minutter.
Medie: iTunes USA.
Set på: 64” Plasma.
Link til filmen på IMDB.
Se trailer her.
Se også: 'Total Recall' (1990), 'WALL-E' (2008), 'Moon' (2009).

Anmeldt af Michael Sørensen.


Så gik den ikke længere. Menneskets arrogante holdning til vores planet og universet generelt, fik en endelig konsekvens. Vi har raget os uklar med Scavs – en race, der som tak for at gå i krig med dem smadrede månen og jorden til ukendelighed. Vi har, som mennesket er bedst, derfor lettet bagdelen og er smuttet til en anden planet. På jorden har vi efterladt en kæmpe rumstation – The Tet, der hænger i kredsløb over planeten og kommunikerer med de sidste folk på jorden. De folk har til opgave at styre indsamlingen af havvand, der skal bruges på den nye planet. Mekanikeren Jack (Tom Cruise) står for reparation og vedligehold af de store pumper og droner, der holder pumperne frie for angreb fra Scavs, der stadig befinder sig på jorden. Jack er ikke alene, men er assisteret af Viki, der står for al research og kommunikation med The Tet. Alting ånder fred og idyl med kun to uger tilbage af missionen på Jorden, da et rumskib styrter ned i en sektor tæt på Jack. Et rumskib der byder på hemmeligheder. Mange hemmeligheder.
Fix It Jack – to the rescue.
Oblivion er en sjælden race for en Hollywood blockbuster. Det er nemlig ikke en Science Fiction film, der er baseret på en roman, som filmbranchen i et desperat forsøg på originalitet har gravet frem tredive år efter bogudgivelsen. Forlægget er nemlig en tegneserie skrevet af instruktøren Joseph Kosinski selv. Det bemærker man ret hurtigt, da historien udspiller sig i et tempo, der helt fra starten af filmen har en sikker kadence, som holder til sidste scene. Det er et umiskendeligt træk fra tegneserieverdenen, hvor man oftest har et afstemt antal af paneler, før der igen skal ske noget spændende. Det er interessant, selv om man ikke har læst tegneserien, for man kan nærmest mærke takten, der hele tiden holder sit publikum underholdt.
Eeeeeeeeee-vaaaaaaaa?
Historien er tynd og plottet er meget nemt gennemskueligt, men holdt op imod at man heller ikke prøver at skabe en Blade Runner eller Star Wars, så gør det ikke så meget for filmen som helhed. Man er som publikum på sikker grund, for overraskelserne er små og plottet er præcis gennemsnitligt nok til at ramme popcornsegmentet for actionfilm.
Cruise er altid god og leverer med sædvanlig gennemslagskraft en millimeterpræcis præstation, som han kunne levere i søvne, hvis han blev bedt om det. Det er ren automatpilot for den lavstammede superstjerne, der som altid kombinerer varme, arrogance og kække smil nok til at slå benene væk under hovedparten af det kvindelige publikum. Han ER en god skuespiller, men man savner måske, at manden tog lidt flere chancer i stedet for at satse på præcis denne type film, som han efterhånden producerer på samlebånd. De andre skuespillere i filmen blegner ved siden af Cruise, der leverer et one man show, der overskygger de kvindelige hovedroller såvel som Morgan Freeman og Nicolaj Coster-Waldau med mange længder. Oblivion havde ikke været det samme uden Cruise, selv om han sagtens kunne have undværet en mere af denne type film på sit CV.
Du er yngre end mig, Tom. Lav nu en anden slags film!
Det er en teknisk flot film, med mange rigtig stemningsfyldte scener, der efterlader publikum med den helt rigtige følelse af en post-apokalyptisk planet uden indbyggere. Effekterne er flotte og passer fint til tempo og plot, der med jagter, vilde stunts og skyderier har alt hvad den indre drengerøv drømmer om, når det andet køn drømmer om Tom Cruise.
Scavs! URoRRuR'R'R anyone?
I sidste ende er filmen ren popcorn, der er veludført, velskrevet og underholdende. Der bliver ikke taget nogle chancer, hvilket kan føles kedeligt for den drevne sci-fi elsker, der bare må betegnes som en uønsket del af målgruppen for Oblivion. Derfor kan jeg heller ikke svinge mig op mere end en plads midt på hylden til en film, der står fast på sit tempo og principper om underholdning mere end noget andet.

Score:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar