18. aug. 2014

Anmeldelse: Enemies Closer.

Årgang: 2013.
Tagline: Keep your friends close.

Instruktør: Peter Hyams.
Runtime: 82 minutter.
Medie: DVD.
Udgiver: Another World Entertainment.
Link til filmen på IMDB.
Se trailer her.
Se også: '48 Hrs' (1982), 'The Last Boy Scout' (1991), 'Die Hard: With a Vengeance' (1995).

‘Enemies Closer’ er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

Anmeldt af Mark S. Svensson.


Jean-Claude van Damme indtager rollen som den hårdtslående forbryder Xander, der sammen med sit team er på jagt efter en sending narkotika, der er forsvundet ved den amerikanskcanadiske grænse. Alt går dog ikke som planlagt, da gruppen løber på skovbetjenten og ex-Navy SEAL soldaten Henry (Tom Everett Scott), der ikke har tænkt sig at overgive sig uden kamp.

Når man ser den lettere generiske plakat for ‘Enemies Closer’, kan man godt frygte en ligeledes ligegyldig eller på anden vis kedsommelig filmoplevelse. Sådanne overvejelser krydsede i hvert fald mine tanker, før jeg satte filmen på. Mit forhold til Jean-Claude Van Damme er heller ikke videre omfattende. Som dreng var der ganske vist eftermiddage hos en kammerat, der blev henslæbt med nogle af Arnie og de andre ‘The Expendables’ (2010) drenges velkendte løjer, men Van Damme stod sjældent på plakaten, og jeg husker ham dårligt fra dengang. Til gengæld er en stor del af 80erne og 90ernes actionstjerner i færd med at udnytte succesen fra førnævnte actionfranchise til at gøre comebacks i et eller andet omfang. Ser man på Van Dammes filmografi, lader det imidlertid aldrig til, at han rigtig har været væk.
“I’m too old for this shit.”
Alligevel deklarerer forsiden til ‘Enemies Closer’, at “actionstjernen er tilbage” over et billede af Van Damme. Hvad der derfor er finurligt er, at han ikke er hovedperson i filmen her. Det er Tom Everett Scott, der spiller vores enormt sympatiske helt, mens Van Damme leverer filmens kolde, men energiske antagonist. Det er slet ikke noget dumt træk at placere actionstjernen i den rolle. Det giver ham nemlig mulighed for ikke at skulle holde igen for at vente på publikums sympati og engagement. Således fri til at gøre som han vil, udfolder han Eric og James Brombergs manuskript på en måde, der er tosset på en overspillet men enormt seværdig måde. Samtidig giver det også mulighed for, at han kan udstråle total arrogance i kraft af sin overlegenhed, for vi ved jo allesammen, at i actionfilm er det kun hovedskurken, der kan ramme eller på anden vis gør reel skade på heltene. Det fører til nogle ret skarpe actionscener, hvor Van Damme ene mand må tage livet af en eller flere totalt hjælpe- og navnløse politibetjente og agenter.
Van Damme er tosset i en fornøjelig grad i denne film, og han er det på en meget selvbevidst måde, som gavner filmen voldsomt.
Dertil kommer en overraskende sympatisk duo i form af de to protagonister, der egentlig starter som fjender men tvinges til at kæmpe på samme side af nogle (meget) uheldige omstændigheder. Det lader til at være en fællesnævner for filmens skuespillere, at de klarer sig mere på udstråling end egentlige skuespilspræstationer, hvilket det meget begrænsede plot og replikvekslinger ikke efterlader meget rum til. Det er for så vidt, som det skal være. De to gutter er sågar ganske morsomme fra tid til anden, og ligesom resten af det primære cast leverer de deres replikker med et vist glimt i øjet. ‘Enemies Closer’ er en ganske kort film på knap halvanden time og formår at have lige præcis det minimum af historiefortælling, den kan slippe af sted med for at binde actionsekvenserne sammen på en måde, der giver mening. Der er lidt kærlighed, lidt twists og en macguffin, der så absolut ikke er unik for Hyams film.
“You got three seconds”
Skal man lave en tanketom actionfilm, skal man gøre som Peter Hyams har gjort det med ‘Enemies Closer’. Filmen er ret skarpt skåret til for enhver smule overflødigt fedt, slåskampene er differentierede, og Van Damme får lov at slå sig løs i overspillet arrogance. Det er ikke noget nyt, men det er et vellykket throwback til noget, som er lige så underholdende, som det er indholdsløst.

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar