10. aug. 2014

Anmeldelse: Stag Night of the Dead.Søndags-Zombierne vender tilbage, og i denne 3. sæson er det med ring på den rådne finger og hvide ris i det mugne hår, når Jesper Pedersen ser nærmere på bryllupszombier under overskriften 'Til døden Jer skiller'. Læs mere om månedens tema her.

Årgang: 2010.
Tagline: ”It's going to get messy.”
Instruktør: Neil Jones.
Runtime: 81 minutter.
Medie: DVD.
Set på: 40” LCD.
Udgiver: Left Films.
Link til filmen på IMDB.
Se trailer her.
Se også: 'White Zombie' (1932), 'Zombie Honeymoon' (2004), '[REC]3 Génesis' (2012).

Anmeldt af Jesper Pedersen.

Da jeg var barn, var jeg rædselsslagen for to ting: rockerbander og polterabender. Det siger sig selv med rockerne; jeg var barn, da rockerkrigene hærgede i midten af 90'erne, og selvom jeg boede i en lille flække i Himmerland med flere hundrede kilometer til panserværnsraketterne i København, rystede jeg i bukserne hver gang jeg hørte lyden af en knallert – og det gør man ofte i små flækker i Himmerland. Men polterabender?! Jeg havde simpelthen hørt så mange skrækhistorier om unge mænd, som var blevet ydmyget, banket gule og blå og drukket fra sans og samling – for det bliver man i små flækker i Nordjylland.
Gommen, forloveren og stripperen hygger sig rigtigt i limousinen på vej til Zomball.
I dag er jeg mere rolig, for jeg ved, rockerne tøffer nervøst videre, hvis bare man fortæller dem, man arbejder for Skat, og jeg har accepteret, at polterabender hører sig til, når brylluppet skal stå. I det mindste bliver man da ikke udsat for zombier, som de kåde drengerøve i søndagens zombiefilm 'Stag Night of the Dead', hvor brudgommen Dean bliver behørigt fejret af sine kammerater dagen før sit bryllup. Der er blevet købt stripper og sprut, og der er bestilt tid til det såkaldte ”Zomball”, som er en art paintball eller lasergame, hvor det gælder om at lamme zombier med strålepistoler. Men noget går galt, zombierne slipper fri, og med ét er legen forbi.
Lad Zomball-spillet begynde!
Før jeg ser en zombiefilm, er jeg altid spændt på, hvilken slags zombier, jeg bliver præsenteret for. Er det de forbandede voodoo-zombier eller Romeros rådne kødædere eller måske en helt ny og spændende type levende døde, som er skabt specielt til den pågældende films univers. I 'Stag Night of the Dead' er det hele en smule uklart. At dømme ud fra traileren befinder vi os i en postapokalyptisk fremtid, hvor zombiedrab er blevet en sportsgren, man kan underholde sig med ved festlige lejligheder på lige fod med gokarts og bowling. Det havde såmænd været en simpel ramme at fortælle en historie indenfor, men desværre er det ikke det, der sker i selve filmen. Som sagt er det en smule uklart, men tilsyneladende er Zomball et fordækt foretagende skabt i samarbejde mellem et konspiratorisk militær og en pervers amerikansk rigmand i efterdønningerne af en pandemi. Hvordan Deans kammerater er blevet vidende om dette hemmelige Zomball-spil står lidt hen i det uvisse, og i øvrigt er det underligt, at de overlevende aldrig har været klar over, hvad der er sket med pandemiens ofre. Universet er mildest talt kompliceret og utroværdigt, og det havde klædt 'Stag Night of the Dead' med en simplere ramme i stil med den, der præsenteres i traileren.
Strålepistolerne her lammer zombierne i fem minutter...
'Stag Night of the Dead' forsøger at bringe en masse campy ting i spil, som desværre aldrig helt kommer til at fungere, fordi de simpelthen ikke er overdrevne nok hverken på idéplan eller i selve udførelse. Der hvor filmen fungerer bedst er i grundhistorien, som heldigvis passer godt til et drengerøvsscenarie som en polterabend. Der er – åbenbart – tradition for, at gommen på sin polterband skal knalde stripperen, og hvis han ikke vil, går turen til forloveren. Selvom Deans parforhold har taget nogle uheldige drejninger i tiden op til brylluppet, har han ikke umiddelbart intentioner om at have sex med en stripper dagen før den store dag. Det passer Deans ”bedste” ven meget godt, for han er nemlig forlover, og det er da i øvrigt også ham, der har bestilt stripperen og sat hendes honorar på den samlede regning. Men mens kammeraterne skaber sig tosset, falder Dean og stripperen i snak, og de fatter sympati for hinanden i meget åbenhjertige samtaler. Efterhånden som kammeraterne én for én falder for zombiernes glubende appetit, går det op for Dean, at livet kun er til låns, og at man skal følge sit hjerte, før det bliver revet ud igennem brystkassen – og da Dean pludselig finder ud af, hvorfor hans parforhold egentlig skranter, vælger han at skide sin kommende kone et stykke og stikke af med stripperen i den nedringede, røde gummi-heldragt. Sikke en morale!
… men ingen har fortalt drengerøvene, at det tager ti minutter at lade pistolerne op igen.
I Danmark hedder det polterabend uanset, om det er for gommen eller bruden. På engelsk hedder mændenes fest stag night, mens kvinder fejrer en hen night, og til sidst i rulleteksterne reklameres der netop for en opfølger med titlen 'Hen Night of the Dead'. Det er dog efter fire år endnu ikke en film, der er sat i produktion. Selvom 'Stag Night of the Dead' ikke underholder lige godt i alle 80 minutter og i det hele taget lider hårdt under at være en amatørproduktion både foran og bag kameraet, kunne det nu være spændende at se denne opfølger. En zombiefilm med et overvejende kvindeligt cast og måske oven i købet med kvinder bag kameraet kunne måske bringe ny energi til genren og trække den i en ny og spændende retning.

Score:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar