29. maj 2012

Anmeldelse: The Hidden.

Årgang: 1987.
Tagline:
"It's only human on the outside..."
Runtime: 98 minutter.
Medie: DVD.
Set på:
HD-Projektor.
Udgiver:
New Line Cinema.
Link til filmen:
IMDB.
Se også:
'The Terminator' (1984), 'The Thing' (1987), 'Men in Black' (1997).

Anmeldt af Allan Sørensen.

Kriminalbetjent, Tom Beck, får en travl dag på kontoret da helt normale og velfungerende mennesker pludselig, ud af det blå, begynder at begå brutale forbrydelser og slå folk ihjel på må og få. Beck gør sit bedst for at komme de mange sager til livs og han får inden længe selskab af den noget akavede FBI-agent, Lloyd. Alt i mens tager kaoset til, de to ordenshåndhævere står nemlig overfor en noget uvant fjende: Et parasit-lignende væsen, der ynder at overtage mennesker som værtskrop, og med en glubsk smag for død, ødelæggelse, hurtige biler og høj musik! Det er nu op til det umage par at sætte en stopper for truslen fra det ydre rum.


Film som Jack Sholder's sci-fi action-basker 'The Hidden' gør det nemt at være anmelder: Her er SÅ meget at holde af og hvis du ikke har set den endnu, så er det bare af sted! Herlighederne sparkes i gang med store, fede og skriggrønne 80'er fonts. Herefter bliver vi kastet ud i en fuldstændig fantastisk start på filmen med pumpguns, ferrari, skarp biljagt og kulsort humor. Og fuldstændig som i biljagten, så bliver gaspedalen heller aldrig sluppet, i resten af filmens 98 minutter lange spilletid. Selv om filmens præmis har mange ligheder med John Carpenter's klassiske 'The Thing' fra 1982, så sidder man heldigvis aldrig med smagen af dårlig kopi i munden. Hvor Carpenter's mesterværk var dystert, ondt og drevet af den voksende paranoia og det psykologiske spil imellem karaktererne, tager 'The Hidden' en mere fandenivolsk og tegneserieagtigt tilgang til emnet. I denne film er det skjulte alien-bæst nemlig fløjtende ligeglad med om den bliver opdaget, og får den øje på noget den vil have - så tager den det bare. Når værtskroppen er blevet så medtaget at den er ved at falde fra hinanden, så finder rumvæsnet da bare en ny krop og starter forfra. Den minder om en hyperaktiv, forkælet og udødelig 5-årig med licens til at dræbe og  ødelægge, og det er forrygende underholdende at være vidne til.
Falling Down with a Vengeance!
'The Hidden' byder også på en lille håndfuld charmerende 80'er-koryfæer. TV-serie/film-stjernen Michael Nouri spiller den hårdt prøvede kriminalbetjent Tom Beck, og flankeres elegant af Kyle 'Twin Peaks' MacLachlan i rollen som FBI-agenten Lloyd Gallagher. De to udvikler sig hurtigt til et team - omend et lidt besynderligt et af slagsen. Her er næsten tale om et klassisk buddy-cop-setup, hvis altså det ikke lige var fordi de to ordenshåndhævere sloges mod et rumvæsen. Nu tænker du nok at det lyder en hel del som Tommy Lee Jones og Will Smith's 'Men in Black', men der tager du fejl. Dette er ikke en komedie og filmen er på ingen måde børnevenlig. Filmene har ligheder, men der bliver altså ikke lagt fingre imellem. Den tidligere western-stjerne og nu genre-vetaran, Clu Gulager, har også en mindre rolle, og han når da også lige at flashe nogle bitchin' cowboy-boots inden han ryger af skærmen igen. Ed O'Ross, som du helt sikkert har oplevet som bad-guy i et hav af action-film fra 80'erne og start 90'erne (f.eks 'Red Heat' og 'Another 48 Hrs'), kigger også forbi. Nå ja, og så valser Claudia Christian da også rundt med udsigt til det meste. Alle skuespillere gør det fortrinligt - altså på vanlig b-films 80'er maner...
"Kalder du det en gøb?! Gaaaaaay!" - tænker Michael Nouri i rollen som Tom Beck uden tvivl.
Manuskriptforfatter, Jim Kouf, har tydeligvis fået sin primære inspiration til 'The Hidden' fra værker som 'The Thing' og 'Invasion of the Body Snatchers'. Han har taget den velkendte præmis om de krops- og identitets-stjælende aliens og tilføjet nogle skæve og meget morsomme situationer, et højt tempo og nogle gode og stærke action-scener. Hvad vi ender op med, er en sjov, hæsblæsende, actionpacked, sci-fi buddy-cop-film der vil underholde selv de mest støvede og grå filmnørder. Der bliver også budt på lidt special-effects, men slet ikke samme slimede og gore-sprøjtende kategori som vi så i 'The Thing'. Der er dog en scene hvor rumvæsnet vil skifte sin sønderskudte værts-krop ud med en anden, der kan give lidt opkastningsfornemmelser hos de lidt sarte.
Avanceret skægpest.
Shoulder's debut som instruktør var på en film vi tidligere har anmeldt, nemlig 'Alone in the Dark' fra 1982. Derefter fik Shoulder det utaknemmelige job at prøve at gøre Wes Craven kunsten efter, og det resulterede i den knap så heldige forsættelse til den legandariske 'A Nightmare on Elm Street'. Forsættelsen kaldet, 'Part 2: Freddy's Revenge', endte med at blive en film mange fans af den første Freddy Krueger-film, ville ønske de var faldet i søvn til. 'Part 2: Freddy's Revenge' var, trods filmens mange problemer, stadig et kæmpe hit i salgslugerne, og instruktøren fik derfor hurtigt tilbuddet om at tage sig af 'The Hidden' og den chance greb han heldigvis! Jack Shoulder peakede virkelig med 'The Hidden', men desværre slog filmen aldrig rigtig igennem og blev hurtigt glemt. Filmen blev ikke et kæmpe flop, men desværre forsvandt Jack Shoulder alligevel ind i TV-film og seriernes altopslugende mørke efter 'The Hidden', og han er aldrig kommet ud igen.
Claudia Christian - det kvindelige svar på en Terminator fra 80'erne.
Denne skammeligt, oversete 80'er perle har slet ikke fået det ry eller det revival, som filmen i den grad fortjener. Måske skyldes det at folk simpelthen aldrig har hørt om den, eller også skyldes det, at filmen SKRIGER af 80'erne. Det er en lidt ældre sag og den er ikke ældet med ynde som f.eks 'The Thing' er. Kan du leve med dette og ser du det måske ligefrem som et plus, så er det på med skulderpuderne og ud på jagt efter 'The Hidden'. New Line Cinema's DVD-udgivelse har et overraskede rent billede-transfer og et helt fint surround soundtrack at booste action-scenerne med, den indeholder også engelske undertekster. For at dette ikke skal udvikle sig til en sand love-fest, så lider filmen af lidt løse ender. Der er lidt plothuller hist og her og der er plotpoints der ikke rigtig bliver fulgt ordenligt op på. Meget mere negativt kan jeg ikke komme på. Det er forrygende b-films-sci-fi der ikke prøver at være mere end den er. Det er drøn underholderne og halsbrækkende 80'er ramasjang for fuld skrue. Hvis man tænker over hvor meget Hollywood elsker at voldtage de lidt ældre film, så er det mig en gåde at denne film ikke er blevet remaket endnu. Se endelig den originale inden det sker!

Score:

2 kommentarer:

  1. Fedt at læse lidt mere om den! Det er jo ikke så længe siden, du anbefalede mig den, og i den forbindelse så jeg traileren, som helt sikkert fangede mig. I øvrigt er jeg vild med MacLachlan!

    SvarSlet